Algo de España – deel 136: Zoenen in Spanje …

Algo de España – deel 136: Zoenen in Spanje …
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 136: Zoenen in Spanje …

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

In Spanje wordt er flink wat gezoend. Als nuchtere Hollander bleef ik me soms verbazen. Je werd aan een vriend of familielid voorgesteld door iemand. Hoppa 2 zoenen. Ik vind het altijd wel een warm welkom.

Uh zoen jij ook

Maar soms vond ik het ook best raar. Ga je in gesprek met een leraar van school, weer 2 zoenen. Gaf je een hand aan het eind van het gesprek, dan keken ze je wel heel raar aan. 

Zoen de boekhouder

Ik had een afspraak met een boekhouder, meestal serieuze types. Hij komt binnen, ik zat natuurlijk al precies op tijd te wachten. “Hola soy Paco” (een afkorting voor Francisco), en huppakee weer 2 zoenen. Nou best leuk zo’n kennismaking.

Hij zegt “mooi op tijd ben ik hè?” Ik zeg “zeker voor een Spanjaard,” slechts 5 minuten te laat valt best mee. 2 uur de tijd nam hij voor me, nog niet eens wetende of we wel zaken zouden gaan doen. “Oh”, zegt Paco, “nu ik toch een Nederlander voor me heb, waarom hebben zoveel Nederlandse achternamen VAN. Zoals Van der Vaart, Van Gaal.” Altijd gaat het over voetballers haha. Ik uitgelegd, nou dat is gewoon DE in het Spaans, zoals – de la = van de. Ik zeg “heel vaak denken Spaanse organisaties dat Van mijn 1e achternaam is en Marrewijk is de 2e.” Laat ze maar in die waan.

Ruiz van Marrewijk

Want Spanjaarden hebben natuurlijk allemaal twee achternamen, de eerste van de vader en de tweede achternaam van de moeder. Ik vind het mooi. Je behoudt dus je achternaam de rest van je leven. En je kinderen krijgen dan ook de eerste achternaam van de vader en de tweede achternaam van de moeder. Onze kinderen heten dus Ruiz van Marrewijk, dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Maar goed, het is niet anders. 

Neem de tijd

Dus na 2 uur kletsen met boekhouder Paco en hij dus letterlijk alles weet van mijn bedrijf. Er is echt nog nooit een Spanjaard geweest die zoveel details wilde horen. Dus ik vind het heel prettig en met heel veel informatie rijker ga ik weer naar huis, 19:30 uur ’s avonds, maar dat is natuurlijk gewoon ’s middags in Spanje. Oh ja niet vergeten: geen hand geven. Huppakee weer 2 zoenen. Adiós Paco, hasta la próxima.

Zo vriendelijk

Dit zijn ook weer van die mooie gewoonten van Spanjaarden vind ik zelf. Dit is mijn mening, en dat hoeft zeker niet de jouwe te zijn. Maar ik hou van de warmte die Spanjaarden elkaar geven. De vriendelijkheid, de aandacht, ik vind het geweldig.

Spaanse weetje

Ik vertelde dit Spaanse weetje in mijn LIVE les vorige week. Het was zo grappig. De één zei moet ik ze op de mond zoenen? Haha nee op elke wang 1. Dus ook niet de 3 zoenen, want dan blijf je ergens in de lucht hangen. 

Het is gewoon vriendelijk en lief zijn voor elkaar. En zo hoort het. 

En zo zijn er nog veel meer lieve gewoonten in Spanje waar je heel blij van wordt. Je vindt er ook veel op mijn YouTube kanaal onder de rubriek Emigreren www.youtube.com/cintha_supergoedspaansleren 

Mail mij maar waar jij nou superblij van wordt hier in Spanje. Mijn emailadres is info@supergoedspaansleren.nl

Un beso Cintha
www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud