1500 cruiseschip passagiers vast in Barcelona vanwege Bolivianen zonder papieren

1500 cruiseschip passagiers vast in Barcelona vanwege Bolivianen zonder papieren
Beeld: via canva.com

1500 cruiseschip passagiers vast in Barcelona vanwege Bolivianen zonder papieren

Een cruiseschip met ongeveer 1500 passagiers aan boord is vastgehouden in de haven van Barcelona omdat 69 Boliviaanse burgers zonder geldig visum voor de Schengenzone niet mochten ontschepen. De Spaanse nationale politie vermoedt dat hun documenten vals zijn. Barcelona was de eindbestemming voor deze Boliviaanse passagiers, maar niet voor alle opvarenden. Het schip moest oorspronkelijk doorvaren naar Kroatië, maar ligt nu voor anker in de Catalaanse haven in afwachting van een oplossing voor deze situatie.

Cruisevakanties zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, met rederijen die steeds luxueuzere en groter schepen inzetten om aan de groeiende vraag te voldoen. De veiligheid van passagiers is van het grootste belang voor cruiserederijen. Zij moeten zich houden aan strikte regelgeving en controles, zoals het verifiëren van visa en reisdocumenten. Het incident in Barcelona onderstreept hoe cruciaal het is om deze processen zorgvuldig uit te voeren.

Voor de 69 Boliviaanse passagiers zonder geldige visa was dit een stressvolle en angstige situatie. Na een lange overtocht over de Atlantische Oceaan konden ze bij aankomst in Barcelona niet van boord, hun eindbestemming. Veel van hen hadden familieleden en vrienden staan wachten die hun geliefden niet konden begroeten.

De overige 1500 passagiers bevonden zich in een vergelijkbare, zij het minder precaire situatie. Ook voor hen werd de cruise abrupt onderbroken toen het schip MSC Armonía in Barcelona voor anker moest gaan. Hun verdere reis naar Kroatië werd uitgesteld, waardoor hun vakantieplannen in de war raakten.

Bronnen van MSC Cruises hebben gemeld dat ze samenwerken met de Spaanse autoriteiten om de situatie te beheren met betrekking tot passagiers uit Bolivia, waaronder gezinnen en kinderen, die met “ongeldige documenten” reisden. Dezelfde bronnen gaven aan dat deze passagiers bij hun inscheping in Brazilië de juiste documentatie leken te hebben.

Echter, MSC Cruises werd later door de (Spaanse) autoriteiten op de hoogte gebracht dat de visa ongeldig zijn voor hun toegang tot het Schengengebied, waardoor ze dinsdag niet konden aanmeren in Barcelona, de eindbestemming van deze groep Bolivianen, aldus de rederij.

Volgens MSC Cruises ligt het schip nog steeds in de haven van Barcelona terwijl de rederij samenwerkt met de bevoegde autoriteiten om dit proces te vergemakkelijken en heeft de passagiers aan boord van de situatie op de hoogte gebracht.

Ga naar de inhoud