Stranden van de Costa del Sol zwaar beschadigd door stormachtig weer

Stranden van de Costa del Sol zwaar beschadigd door stormachtig weer
Beeld: Area Costa de Sol / web

Stranden van de Costa del Sol zwaar beschadigd door stormachtig weer

De kustlijn van de Costa del Sol heeft de afgelopen dagen forse schade opgelopen door het stormachtige weer. Meer dan de helft van de kustgemeenten in de provincie Málaga heeft te kampen met aangeslagen stranden, vernielde infrastructuur en tonnen aangespoelde algen. Terwijl gemeenten zich inzetten om de stranden voor het aankomende weekend weer in orde te krijgen, klinkt de roep om structurele maatregelen vanuit de regionale en nationale overheid steeds luider.

Het recente extreme weer tijdens storm Nelson heeft verwoestende effecten gehad op de kustlijn van de Costa del Sol. De stormachtige winden, hoge golven en zware regenval hebben geleid tot het wegspoelen van stranden, vernietiging van kustinfrastructuur en het brengen van grote hoeveelheden afval en algenmateriaal naar de kust.

De schade aan de stranden van de Costa del Sol is omvangrijk en verspreidt zich over een groot gebied. In minstens acht van de veertien kustgemeenten tussen Nerja en Manilva zijn de gevolgen van het stormachtige weer zichtbaar. Hoewel de precieze kosten nog moeilijk te becijferen zijn, is het duidelijk dat er honderden tonnen zand zijn weggespoeld, infrastructuur als wandelpaden en douches is vernield en strandtenten zwaar beschadigd of zelfs weggevaagd zijn.

Gemeenten als Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos en Málaga werken koortsachtig om de stranden voor komend weekend weer in orde te krijgen. Hierbij wordt niet alleen zand aangevuld, maar moeten ook tonnen aangespoelde algen en ander puin worden opgeruimd. Ondanks deze inspanningen waarschuwen gemeentebestuurders dat verdere schade onvermijdelijk is zonder structurele oplossingen.

In sommige gebieden is de situatie kritiek. In Torre de Benagalbón (Rincón de la Victoria) bevindt een strandtent zich in acuut gevaar na de storm. In Benalmádena is de schade zo groot dat volgens de gemeente “het strand volledig is weggespoeld” over een lengte van 100 meter. Dit soort extreme situaties onderstreept de noodzaak voor actie om de stranden van de Costa del Sol beter te beschermen.

Ondanks waarschuwingen van meteorologen waren veel gemeenten niet voldoende voorbereid op de verwoestende kracht van storm Nelson. Hoewel tijdelijke maatregelen zoals zandzakken werden ingezet, bleek dit bij lange na niet voldoende. Deze ervaring heeft aangetoond dat grondige werkzaamheden en permanente kustbeschermingsprojecten noodzakelijk zijn om de regio voor te bereiden op vergelijkbare weersomstandigheden in de toekomst.

Ga naar de inhoud