skip to Main Content
De 500-eurobiljetten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Spanje
123RF

De 500-eurobiljetten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

MADRID – Er zijn steeds minder 500-eurobiljetten te vinden in Spanje en er worden er daarnaast steeds minder gedrukt door de Spaanse Bank. In de maand maart werden er nog slechts 36 miljoen 500-eurobiljetten gedrukt, 1 miljoen minder dan de maand februari en 10 miljoen minder vergeleken met de maand maart in 2017. Vanaf eind 2018 zullen er helemaal geen biljetten van 500 euro meer zijn.

De afgelopen jaren was het al merkbaar en zeker sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gesteld worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

Er is een dalende lijn in de verschillen tussen de 500-eurobiljetten die door de Banco de España in omloop worden gebracht en de biljetten die uit roulatie worden gehaald. Dit is overigens een tendens die niet alleen geldt voor de 500-eurobiljetten maar ook voor die van 50-eurobiljetten waarvan er ruim 1 miljard in omloop werden gebracht in maart van dit jaar.

In december 2016 was er nog voor 613,5 miljoen euro aan 500-eurobiljetten in omloop in Spanje maar dat is nu gedaald naar 513,7 miljoen euro, een daling van 16,2%.

Spanje is het EU land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

Mede vanwege het feit dat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien wordt binnen de EU heeft men besloten eind 2018 te stoppen met de 500-eurobiljetten. Dat wil zeggen, vanaf 2019 worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig. Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante eurogeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Een poos geleden wou ik in belgie betalen met een biljet van 200 € en dit weigerde ze aan te nemen.Ik zei hen dat het een wettig betaalmiddel was en ze weigerde nog.Politie laten komen en die hebben een pv opgemaakt waar niets mee gebeurd is.Contant opgenomen met de nationale bank.Die mailde mij dat de winkeliers verplicht zijn om al het wettig geld aan te nemen.En dan kwamen de achterpoortjes(2 bladzijden lang)De voornaamste als er veel diefstallen gebeurden bij hun of in de gebeuren mochten ze de 500 en 200 biljetten weigeren maar moesten ze het zichtbaar aan de raam hangen.

    1. …meestal zeggen ze dat ze niet kunnen weergeven en daar sta je dan: of je ziet af vd aankoop of (in geval v bvb een restaurantbezoek) als het “artikel” reeds geconsumeerd is zeg je dat je het via de bank zal regelen, na tussenkomst vd politie. Eens zien of ze dan nog weigeren. Maar eender hoe, men is steeds een hele hoop tijd ermee kwijt

  2. Bij ons in Nederland word dit biljet al jaren niet meer geaccepteerd in de winkels.
    Je kunt het inwissellen bij de banken.

    1. 500 euro biljet is wettig betaal middel dus moeten ze het accepteren .Ze kunnen het serie nummer copieren en je evtentueel laten tekenen Bij weigering kan je aangifte doen,zeker in nederland

  3. Waar ik woon, ten noorden van Alicante, kan men niet betalen met een 500 euro biljet in de gangbare winkels. Deze worden steeds steevast geweigerd. Als je werken laat uitvoeren met een aannemer is dit nog wel mogelijk.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken