De 500-eurobiljetten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Spanje

Pixabay
Beeld: Pixabay

De 500-eurobiljetten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn steeds minder 500-eurobiljetten te vinden in Spanje en er worden er daarnaast steeds minder gedrukt door de Spaanse Bank. In de maand maart werden er nog slechts 36 miljoen 500-eurobiljetten gedrukt, 1 miljoen minder dan de maand februari en 10 miljoen minder vergeleken met de maand maart in 2017. Vanaf eind 2018 zullen er helemaal geen biljetten van 500 euro meer zijn.

De afgelopen jaren was het al merkbaar en zeker sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gesteld worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

Er is een dalende lijn in de verschillen tussen de 500-eurobiljetten die door de Banco de España in omloop worden gebracht en de biljetten die uit roulatie worden gehaald. Dit is overigens een tendens die niet alleen geldt voor de 500-eurobiljetten maar ook voor die van 50-eurobiljetten waarvan er ruim 1 miljard in omloop werden gebracht in maart van dit jaar.

In december 2016 was er nog voor 613,5 miljoen euro aan 500-eurobiljetten in omloop in Spanje maar dat is nu gedaald naar 513,7 miljoen euro, een daling van 16,2%.

Spanje is het EU land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

Mede vanwege het feit dat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien wordt binnen de EU heeft men besloten eind 2018 te stoppen met de 500-eurobiljetten. Dat wil zeggen, vanaf 2019 worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig. Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante eurogeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.