De 500-eurobiljetten verdwijnen langzaam uit het straatbeeld in Spanje

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn steeds minder 500-eurobiljetten te vinden in Spanje en er worden er daarnaast steeds minder gedrukt door de Spaanse Bank. In de maand maart werden er nog slechts 36 miljoen 500-eurobiljetten gedrukt, 1 miljoen minder dan de maand februari en 10 miljoen minder vergeleken met de maand maart in 2017. Vanaf eind 2018 zullen er helemaal geen biljetten van 500 euro meer zijn.

De afgelopen jaren was het al merkbaar en zeker sinds de strengere controles op het gebruik van de 500-eurobiljetten wat betreft zwart geld en fraude worden deze eurobiljetten steeds minder gebruikt door de Spanjaarden. De Spaanse belastingdienst moet sinds enkele jaren op de hoogte gesteld worden wanneer er voor een bedrag van meer dan 3.000 euro met 500-eurobiljetten betaald wordt.

Er is een dalende lijn in de verschillen tussen de 500-eurobiljetten die door de Banco de España in omloop worden gebracht en de biljetten die uit roulatie worden gehaald. Dit is overigens een tendens die niet alleen geldt voor de 500-eurobiljetten maar ook voor die van 50-eurobiljetten waarvan er ruim 1 miljard in omloop werden gebracht in maart van dit jaar.

In december 2016 was er nog voor 613,5 miljoen euro aan 500-eurobiljetten in omloop in Spanje maar dat is nu gedaald naar 513,7 miljoen euro, een daling van 16,2%.

Spanje is het EU land waar nog steeds de meeste 500-eurobiljetten te vinden zijn, dit terwijl deze biljetten nu niet echt de meest gebruikelijke en meest geziene zijn in de Spaanse winkels.

Mede vanwege het feit dat de 500-eurobiljetten als “crimineel betaalmiddel” gezien wordt binnen de EU heeft men besloten eind 2018 te stoppen met de 500-eurobiljetten. Dat wil zeggen, vanaf 2019 worden er geen 500-eurobiljetten meer bijgedrukt en uitgebracht maar blijven de biljetten die in omloop zijn nog wel geldig. Er is binnen de EU nu voor zo’n 300 miljard aan 500-eurobiljetten in omloop, dat is zo’n 30% van al het contante eurogeld.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.