Toeristen op de Balearen verrast door verdubbeling van ecotaks

Oeps ... foto ontbreekt!

Toeristen op de Balearen verrast door verdubbeling van ecotaks

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De toeristen die sinds 1 mei op een van de eilanden aankomen reageren verrast op de mededeling van de receptionistes van de accommodaties dat men sinds dit jaar het dubbele moet betalen aan toeristenbelasting of zoals men dat op de Balearen noemt, ecotasa. In principe wordt er het hele jaar door een ecotaks gevraagd alleen in het hoogseizoen zijn deze tarieven verdubbeld en betaalt men tussen de 1 en 4 euro per nacht per persoon, een 100% meer dan vorig jaar.

Sinds 1 juli 2016 betalen alle bezoekers die op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera verblijven een speciale toeristenbelasting die door de autoriteiten weliswaar anders genoemd wordt maar die op hetzelfde neerkomt. Er kan gesproken worden van een milieubelasting die alle bezoekers moeten betalen omdat deze de naam “ecotasa” of “Impuesto de turismo sostenible” heeft gekregen.

Verhoging

Vanaf 1 januari 2018 is deze speciale toeristen- milieubelasting verdubbeld worden waardoor men dus twee keer zoveel gaat betalen voor een verblijf op de eilanden. Nieuw hierbij is dat nu ook de passagiers van cruiseschepen, ongeacht of ze slapen of niet op de eilanden en of ze langer dan 12 uur op een eiland verblijven, de belasting moeten gaan betalen.

Net zoals voorheen zijn de belastingen in het hoogseizoen (mei tot en met oktober) hoger dan in het laagseizoen (november tot en met april).

Kosten

Onderstaand staan de ecotaks kosten tussen 1 mei en 31 oktober, bedragen per dag en per persoon (16+).

  • 4 euro: vijfsterren hotels, stadshotels en vijfsterren en vier+ sleutels appartementen
  • 3 euro: viersterren hotels, stadshotels en viersterren en drie+ sleutels appartementen
  • 2 euro: twee- en eensterren hotes, stadshotels, twee- en eensterren appartementen en een, twee en drie sleutels appartementen. Vakantiewningen , agroturismo, turismo rural, B&B’s, cruiseschepen en andere toeristische accomodaties.
  • 1 euro: herbergen en berghutten, hostals, pensions, campings etc.

Bovenstaand zijn de kosten in het hoogseizoen, in het laagseizoen tussen november en april zijn de kosten de helft van de bovenstaande bedragen. Alleen toeristen ouder dan 16 jaar betalen deze ecotaks kosten.

2017

Gedurende 2017 hebben 5.988 bedrijven zoals hotels, appartementencomplexen en legale vakantiehuizen in totaal 64.310.164 euro opgehaald. De Balearen hebben in 2017 13.790.978 buitenlandse toeristen op bezoek gehad, waar de Spaanse toeristen dan nog bij opgeteld moeten worden.

Ga naar de inhoud