skip to Main Content
Toeristen op de Balearen verrast door verdubbeling van ecotaks
Freepik

Toeristen op de Balearen verrast door verdubbeling van ecotaks

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Verdubbeling van ecotaks op de Balearen

Freepik

PALMA – De toeristen die sinds 1 mei op een van de eilanden aankomen reageren verrast op de mededeling van de receptionistes van de accommodaties dat men sinds dit jaar het dubbele moet betalen aan toeristenbelasting of zoals men dat op de Balearen noemt, ecotasa. In principe wordt er het hele jaar door een ecotaks gevraagd alleen in het hoogseizoen zijn deze tarieven verdubbeld en betaalt men tussen de 1 en 4 euro per nacht per persoon, een 100% meer dan vorig jaar.

Sinds 1 juli 2016 betalen alle bezoekers die op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera verblijven een speciale toeristenbelasting die door de autoriteiten weliswaar anders genoemd wordt maar die op hetzelfde neerkomt. Er kan gesproken worden van een milieubelasting die alle bezoekers moeten betalen omdat deze de naam “ecotasa” of “Impuesto de turismo sostenible” heeft gekregen.

Verhoging

Vanaf 1 januari 2018 is deze speciale toeristen- milieubelasting verdubbeld worden waardoor men dus twee keer zoveel gaat betalen voor een verblijf op de eilanden. Nieuw hierbij is dat nu ook de passagiers van cruiseschepen, ongeacht of ze slapen of niet op de eilanden en of ze langer dan 12 uur op een eiland verblijven, de belasting moeten gaan betalen.

Net zoals voorheen zijn de belastingen in het hoogseizoen (mei tot en met oktober) hoger dan in het laagseizoen (november tot en met april).

Kosten

Onderstaand staan de ecotaks kosten tussen 1 mei en 31 oktober, bedragen per dag en per persoon (16+).

 • 4 euro: vijfsterren hotels, stadshotels en vijfsterren en vier+ sleutels appartementen
 • 3 euro: viersterren hotels, stadshotels en viersterren en drie+ sleutels appartementen
 • 2 euro: twee- en eensterren hotes, stadshotels, twee- en eensterren appartementen en een, twee en drie sleutels appartementen. Vakantiewningen , agroturismo, turismo rural, B&B’s, cruiseschepen en andere toeristische accomodaties.
 • 1 euro: herbergen en berghutten, hostals, pensions, campings etc.

Bovenstaand zijn de kosten in het hoogseizoen, in het laagseizoen tussen november en april zijn de kosten de helft van de bovenstaande bedragen. Alleen toeristen ouder dan 16 jaar betalen deze ecotaks kosten.

2017

Gedurende 2017 hebben 5.988 bedrijven zoals hotels, appartementencomplexen en legale vakantiehuizen in totaal 64.310.164 euro opgehaald. De Balearen hebben in 2017 13.790.978 buitenlandse toeristen op bezoek gehad, waar de Spaanse toeristen dan nog bij opgeteld moeten worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Dat alles stinkt naar eiland-kliek-corruptie…
  Bah wat walgelijk zo’n overbodige belasting als je bedenkt hoeveel toeristen daar jaarlijks vertoeven en giga-bedragen daar besteden.
  De Spaanse overheid zou veel beter diegenen op die eilanden moeten controleren die daadwerkelijk ongecontroleerd hun zakken vullen, van de ijssalon tot aan de hotelketens….

 2. Uiteraard maakt ook de Spaanse overheid maar al te graag gebruik van de terminologie aangereikt door de Europese Groen Slinkse Milieumaffioso: ecotaks, milieubelasting, duurzaamheid en al die flauwekultermen verder. Gewoon kaalpluk belastingpolitiek om de overheidskas te vullen of parasitaire vluchtelingen op te vangen. De toeristen zouden massaal moeten boycotten, maar iedereen weet dat ze dat niet doen. Dus de overheidsroversbende blijft gewoon lachend toeslaan. En handenwrijvend incasseren natuurlijk.

  1. En toch wordt het geld wat opgehaald wordt verdeeld over de eilanden en gebruikt men het opgehaalde geld om de infrastructuur voor o.a. het toerisme te verbeteren. Daar zijn gegevens over (al weet ik even niet waar).

   1. Ik betwijfel dat, maar het is mogelijk, hoewel ik nog nooit van een dergelijke verdeling over de twee provincies van de Balearen gehoord heb. En noem het dan gewoon “toeristenbelasting”, “entréegeld”, “rondloopbelasting”,
    “bezoekersbelasting” of zoiets. Maar niet dat gehuichel met “eco”, “milieu” ,”groen” of het allerergste “duurzaam”. Dat zijn pure leugens. De infrastructuur is grotendeels voor de vaste bewoners en die betalen daar heel andere belastingen voor. Dit is gewoon plukken van de voorbijgangers.

    1. PS: In het verlengde van deze benamingen stel ik voor de accijnzen op tabak en alcohol en andere voedings- en genotsmiddelen van nu af aan “gezondheidstaks” te noemen en de opbrengsten daarvan te besteden aan de gezondheidszorg. Dat zal dan nog interessante verschuivingen in de maatschappelijke structuur te weeg brengen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken