Spaanse regering gaat belastingen verhogen

Spaanse regering gaat belastingen verhogen
Beeld: Pixabay

Spaanse regering gaat belastingen verhogen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verkiezingen zijn voorbij en hoewel er nog geen nieuwe regering is gevormd heeft de interim-regering van Pedro Sánchez alvast besloten dat ze de belastingen gaan verhogen in Spanje. Dit is niets nieuws want het werd al gezegd voor de motie van wantrouwen in juni 2018, in oktober vorig jaar, voor de verkiezingen afgelopen zondag en het werd zelfs in het verkiezingsprogramma van de PSOE vermeld. Deze verhoging geldt echter niet voor iedereen.

De nieuwe regering van Pedro Sánchez (als hij weer tot premier van Spanje gekozen wordt) heeft nu al bekend gemaakt dat ze van plan is om in 2020 de belastingen te verhogen in Spanje. Maar dat geldt niet voor iedereen in Spanje.

De regering heeft het ‘Plan de Estabilidad 2019-2022’ ofwel een stabiliteitsprogramma naar de Europese Commissie gestuurd waarin staat dat er een verhoging komt aan belastingen met een opbrengst van 5,6 miljard euro in 2020.

Maar men moet tussen de regels doorlezen om erachter te komen dat het niet om een algemene belastingverhoging gaat in Spanje. Om verwarring te voorkomen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het verhogen van belastingen en het verhogen van belastinginkomsten.

Men verwacht dat de belastinginkomsten in Spanje zullen stijgen met 26 miljard euro omdat dit te maken heeft met de verbetering van de economie, iets dat uiteraard niet omschreven kan worden als een belastingverhoging. Naarmate de economie groeit is er meer activiteit, meer werkgelegenheid, verdienen bedrijven meer en dus komen er meer belastingen binnen.

Niet voor iedereen

De belastingverhoging die gepland staat zal alleen de hoogste inkomens en grote bedrijven treffen en geldt dus bij lange na niet voor alle belastingbetalers in Spanje, iets dat de oppositiepartijen wel verkondigen.

Wat betreft de hoge inkomens gaat het om nog geen 0,5% van alle belastingbetalers en wordt er gesproken over iets meer dan 90.000 mensen van de meer dan 19 miljoen belastingbetalers. Dit zijn de hoge inkomens die meer dan 130.000 euro per jaar verdienen die in plaats van 45% nu 47% belasting gaan betalen. 99,5% van de belastingbetalers in Spanje gaan dus geen extra loonbelasting (IRPF) betalen.

De personen die meer dan 300.000 euro per jaar verdienen gaan in plaats van 45% nu 49% belasting betalen. Dit is overigens nog steeds lager dan de 52% ten tijde van de crisisjaren tussen 2012 en 2015 toen de PP aan de macht was (het hoogste niveau sinds de jaren tachtig).

Er komen ook verschillende fiscale maatregelen om de inning van vennootschapsbelasting voor grote bedrijven te verhogen waarbij vermeld moet worden dat een minimum belasting van 15% vereist is op de vennootschapsbelasting. Het gaat daarbij om bedrijven die een netto omzet hebben van 20 miljoen euro of meer, nog geen 1% van alle bedrijven die in Spanje belasting betalen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is de IRPF in Spanje [/su_note]

Huidige percentages

Spanje kent op dit 5 verschillende percentages (tipo impositivo) die verdeeld zijn in schijven (tramos IRPF) die te maken hebben met het loon op jaarbasis (base liquidable general). De belastingen moeten worden afgedragen aan de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst.

[su_table responsive=”yes”]
0€ – 12.450€ 19%
12.450€ – 20.200€ 24%
20.200€ – 35.200€ 30%
35.200€ – 60.000€ 37%
60.200€ – 130.000€ 45%
meer dan 130.000€ (NIEUW) 47%
meer dan 300.000€ (NIEUW) 49%
[/su_table]
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.