skip to Main Content
Spaanse regering gaat belastingen verhogen
Pixabay

Spaanse regering gaat belastingen verhogen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De verkiezingen zijn voorbij en hoewel er nog geen nieuwe regering is gevormd heeft de interim-regering van Pedro Sánchez alvast besloten dat ze de belastingen gaan verhogen in Spanje. Dit is niets nieuws want het werd al gezegd voor de motie van wantrouwen in juni 2018, in oktober vorig jaar, voor de verkiezingen afgelopen zondag en het werd zelfs in het verkiezingsprogramma van de PSOE vermeld. Deze verhoging geldt echter niet voor iedereen.

De nieuwe regering van Pedro Sánchez (als hij weer tot premier van Spanje gekozen wordt) heeft nu al bekend gemaakt dat ze van plan is om in 2020 de belastingen te verhogen in Spanje. Maar dat geldt niet voor iedereen in Spanje.

De regering heeft het ‘Plan de Estabilidad 2019-2022’ ofwel een stabiliteitsprogramma naar de Europese Commissie gestuurd waarin staat dat er een verhoging komt aan belastingen met een opbrengst van 5,6 miljard euro in 2020.

Maar men moet tussen de regels doorlezen om erachter te komen dat het niet om een algemene belastingverhoging gaat in Spanje. Om verwarring te voorkomen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het verhogen van belastingen en het verhogen van belastinginkomsten.

Men verwacht dat de belastinginkomsten in Spanje zullen stijgen met 26 miljard euro omdat dit te maken heeft met de verbetering van de economie, iets dat uiteraard niet omschreven kan worden als een belastingverhoging. Naarmate de economie groeit is er meer activiteit, meer werkgelegenheid, verdienen bedrijven meer en dus komen er meer belastingen binnen.

Niet voor iedereen

De belastingverhoging die gepland staat zal alleen de hoogste inkomens en grote bedrijven treffen en geldt dus bij lange na niet voor alle belastingbetalers in Spanje, iets dat de oppositiepartijen wel verkondigen.

Wat betreft de hoge inkomens gaat het om nog geen 0,5% van alle belastingbetalers en wordt er gesproken over iets meer dan 90.000 mensen van de meer dan 19 miljoen belastingbetalers. Dit zijn de hoge inkomens die meer dan 130.000 euro per jaar verdienen die in plaats van 45% nu 47% belasting gaan betalen. 99,5% van de belastingbetalers in Spanje gaan dus geen extra loonbelasting (IRPF) betalen.

De personen die meer dan 300.000 euro per jaar verdienen gaan in plaats van 45% nu 49% belasting betalen. Dit is overigens nog steeds lager dan de 52% ten tijde van de crisisjaren tussen 2012 en 2015 toen de PP aan de macht was (het hoogste niveau sinds de jaren tachtig).

Er komen ook verschillende fiscale maatregelen om de inning van vennootschapsbelasting voor grote bedrijven te verhogen waarbij vermeld moet worden dat een minimum belasting van 15% vereist is op de vennootschapsbelasting. Het gaat daarbij om bedrijven die een netto omzet hebben van 20 miljoen euro of meer, nog geen 1% van alle bedrijven die in Spanje belasting betalen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is de IRPF in Spanje[/su_note]

Huidige percentages

Spanje kent op dit 5 verschillende percentages (tipo impositivo) die verdeeld zijn in schijven (tramos IRPF) die te maken hebben met het loon op jaarbasis (base liquidable general). De belastingen moeten worden afgedragen aan de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst.

[su_table responsive=”yes”]
0€ – 12.450€19%
12.450€ – 20.200€24%
20.200€ – 35.200€30%
35.200€ – 60.000€37%
60.200€ – 130.000€45%
meer dan 130.000€ (NIEUW)47%
meer dan 300.000€ (NIEUW)49%
[/su_table]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
  1. pas op met de krant El Mundo, die is erg PP minded en net zoals andere kranten andere partijen zwart proberen te maken, gebeurt dat nu ook weer. Daarnaast is Sánchez nog niet tot premier van Spanje gekozen en is er nog geen nieuwe regering gevormd op dit moment.

   1. Niet dat hij dat benoemt wordt tot pemier van Spanje, want ik zie geen coalitie van C’s, PP en VOX vormen en als die zich eventueel vormen, dan gaat PSOE gewoon erover heen met podemos en ERC.

 1. ¡ De gewone man moet geen verhoging verwachten van de belasting , maar zal het gelag betalen zoals altijd wordt het door gerekend !

  1. Er is geen bedrijf ter wereld dat haar kosten niet doorberekent in de product-/consumentenprijs. Dat klopt. Als een land haar zaakjes goed op orde heeft, krijg je als inwoner ook weer meer terug van die extra belastinginkomsten. Natuurlijk zal dat niet altijd 1:1 gebeuren. Een overheid kan bijvoorbeeld kiezen voor hogere subsidie in de kinderopvang, terwijl jij daar nou net geen gebruik (meer) van maakt. Andersom kan natuurlijk ook. Dat systeem heet ‘solidariteit’. Een woord dat je vandaag de dag niet meer zo vaak hoort, maar wat mij betreft een onmisbaar fundament voor een kwalitatief hoogwaardige samenleving is en zal blijven.

   1. Ik begrijp wat je bedoelt,maar wie is er dan solidair met de middenklasse??Uiteindelijk zijn dat diegenen die de hardste klappen vangen.
    Grote bedrijven berekenen die belastingverhogingen gewoon door,of ze vertrekken gewoon helemaal wat weer ten koste gaat van werkgelegenheid.
    Zelfde verhaal met rijke mensen,die verzinnen echt wel allerlei fiscale constructies om niet te hoeven betalen.
    Het lijkt mij dat je de consument juist moet aansporen meer te besteden,dat gaat op deze manier niet lukken…..

   1. Kijk alleen al naar hoe Gonzalez (laatste termijn) en Zapatero Spanje hebben achtergelaten.
    Sanchez gaat dezelfde kant op,dus weer meer werkloosheid,stop op economische groei,weer meer mensen die hun lasten niet kunnen betalen.
    Weer meer geld naat Catalunya dus minder voor andere regios die het harder nodig hebben.
    Ander vb?wat heeft Psoe bereikt in 40 jaar in Andalusie??
    Helemaal niets,1 vd hoogste werkloosheidscijfers,nauwelijks economische groei en heel veel corruptie.Sanchez heeft ook maar gelijk het idee opgevat om een nieuw vliegtuig te kopen,Falcon is schijnbaar niet goed genoeg meer.Nog meer snoepreisjes.Zo kan ik wel ff doorgaan.
    Dus ja,zodra mensen zien dat hun leven helemaal niet beter wordt,of ze raken hun baan kwijt of wat dan ook,begint het huilen en klagen weer……

    1. Wat een onzin loop je te verkondigen, deze regering gaat goed maken wat de PP gesloopt heeft en probeerd tevens de economie weer op te krikken. De armen zullen weer wat rijker worden en de rijken mogen meer gaan inleveren wat ze makkelijk kunnen missen zie de donaties aan de Franse kerk. Er zijn heel veel meer armen dan rijken en een economie heeft er dan ook baat bij dat de armere groep ook geld uit kan geven. Hoe meer mensen geld kunnen laten rollen hoe beter het zal gaan. Deelstaten hebben nog nooit wat kunnen oplossen van welke partij dan ook om dan je te vinger te wijzen op 1 regio waar de PSOE zat slaat dan ook nergens op. En als Nederlander en als Belg heb je gelukkig niets te maken met de Spaanse stemming, zou van de gekke worden als al die rijke pensionisten uit een ander land hier de dienst gaan uitmaken. De Spanjaarden hebben massaal duidelijk gemaakt de PSOE te willen dan zul je dit moeten respecteren want nieuwe verkiezingen gaan er toch echt weer pas over 4 jaar komen.

     1. Beste koos,

      “En als Nederlander en als Belg heb je gelukkig niets te maken met de Spaanse stemming,”.
      U vergist zich. Iedereen die meer dan zes maand in Spanje verblijft of zijn officiële woonplaats hier heeft(omwille van de 180 dagen regeling) is inderdaad WEL geinteresseerd in de uitslag van de Spaanse verkiezingen en de daaruit volgende belastingsmaatregelen.
      PS : qua corruptie zijn alle Spaanse partijen even bedenkelijk(spijtig genoeg).

     2. Koos,denk je nou echt dat bedrijven of rijken meer gaan betalen??Hoe naief kun je zijn.Alles wordt doorberekend door bedrijven.Ook voor rijken zijn er zat manieren om belastingverhogingen te ontwijken.qua corruptie is PSOE met PP lood om oud ijzer,geen verschil.
      En ja,als je een kleine autonome regio na 40 jaar nog niet op de rails hebt,gaat het landelijk zeker niet lukken,daar hoef je geen genie voor te wezen.
      Of ze het 4 jaar vol gaan houden durf ik ten zeerste te betwijfelen.
      Volgens de laatste cijfers begint de werkloosheid alweer te groeien en stagneert de groei.
      De staatschuld is alweer flink opgelopen afgelopen maanden.En ja dan mogen andere partijen,de PP(Aznar,Rajoy) die rotzooi weer opruimen uiteindelihj,impopulaire maatregeleb nemen.
      Eigenlijk vind ik het wel vermakenlijk om te zien dat er nog mensen zijn die in het socialisme geloven.
      Die 4 jaar redden ze niet.
      Mark my words ::))

     3. 28%. Dat noemt u massaal ? Ik noem het gewoon de grootste en de winnaar, maar verder geen astronomische termen aan hangen a.u.b.

    2. Sorry maar als ik effen terugdenk aan het feit dat de PP jaren zonnepanelen heeft tegengewerkt in Spanje, en hoe snel dat veranderde onder de PSOE, dan moet je je toch eens grondig vragen stellen over wie er voor het “volk” is.

     > Dus ja,zodra mensen zien dat hun leven helemaal niet beter wordt

     De wereld hangt aan elkaar. Je kan 4 jaar groei hebben, en de PSOE zijn helden. Of er komt weer een recessie en de PSOE worden afgestraft. Er zijn maar weinig maatregelen dat echt veel indruk maken op economisch vlak op korte termijn. Maar laten we eerlijk zijn, het is goed dat de PP er is voor een tijdje uit is met als hun corruptie.

     Corruptie verzwakt landen en ja, de PSOE zal ook zwarte schapen hebben, maar de PP was echt overdreven. Wanneer die in de macht te veel bezig zijn met hun eigen geld, dan word de bevolking altijd het slachtoffer ervan. Rechtstreeks of onrechtstreeks!

    3. Zapatero kreeg de volle laag van de crisis over zich heen. Geen wonder dat hij het land slechter achterliet. Dan kan je hem onmogelijk persoonlijk aanrekenen.

 2. En de belasting op diesel gaat bijna 4 cent omhoog per liter, in 2020…

  De verkiezingen zijn voorbij, tijd dus voor de stemmer om uit de droom van de verkiezingsbeloftes te ontwaken. Democratie heet het.

  1. Van de Diesel verhoging wisten we ook al van voor de verkiezingen dus niets nieuws onder de zon. Nu nog even de IVA omlaag bij de dierenartsen want dat stond ook op de agenda.

   1. Je kunt als burger wel wat zeggen en ook stemmen wat de EU betrefd maar het heeft nog nooit iets geholpen sinds de EU bestaat. Er is altijd geopperd 1 EU en na 2 decades is dat er nog steeds niet 🙂 Dus blijf maar lekker doordromen dat je wat te zeggen hebt als het over Brussel gaat want daar zijn de gaatjes allang gevult voordat jij je stem uitbrengt.

    1. Kan jij lezen, Fred? Dit artikel gaat over Spaanse belastingen . Ga eens naar een psychiater, ik weet zeker dat er pilletjes zijn tegen jouw EU- obsessie.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken