Spaanse regering gaat belastingen verhogen

Spaanse regering gaat belastingen verhogen
Beeld: Pixabay

MADRID – De verkiezingen zijn voorbij en hoewel er nog geen nieuwe regering is gevormd heeft de interim-regering van Pedro Sánchez alvast besloten dat ze de belastingen gaan verhogen in Spanje. Dit is niets nieuws want het werd al gezegd voor de motie van wantrouwen in juni 2018, in oktober vorig jaar, voor de verkiezingen afgelopen zondag en het werd zelfs in het verkiezingsprogramma van de PSOE vermeld. Deze verhoging geldt echter niet voor iedereen.

De nieuwe regering van Pedro Sánchez (als hij weer tot premier van Spanje gekozen wordt) heeft nu al bekend gemaakt dat ze van plan is om in 2020 de belastingen te verhogen in Spanje. Maar dat geldt niet voor iedereen in Spanje.

De regering heeft het ‘Plan de Estabilidad 2019-2022’ ofwel een stabiliteitsprogramma naar de Europese Commissie gestuurd waarin staat dat er een verhoging komt aan belastingen met een opbrengst van 5,6 miljard euro in 2020.

Maar men moet tussen de regels doorlezen om erachter te komen dat het niet om een algemene belastingverhoging gaat in Spanje. Om verwarring te voorkomen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het verhogen van belastingen en het verhogen van belastinginkomsten.

Men verwacht dat de belastinginkomsten in Spanje zullen stijgen met 26 miljard euro omdat dit te maken heeft met de verbetering van de economie, iets dat uiteraard niet omschreven kan worden als een belastingverhoging. Naarmate de economie groeit is er meer activiteit, meer werkgelegenheid, verdienen bedrijven meer en dus komen er meer belastingen binnen.

Niet voor iedereen

De belastingverhoging die gepland staat zal alleen de hoogste inkomens en grote bedrijven treffen en geldt dus bij lange na niet voor alle belastingbetalers in Spanje, iets dat de oppositiepartijen wel verkondigen.

Wat betreft de hoge inkomens gaat het om nog geen 0,5% van alle belastingbetalers en wordt er gesproken over iets meer dan 90.000 mensen van de meer dan 19 miljoen belastingbetalers. Dit zijn de hoge inkomens die meer dan 130.000 euro per jaar verdienen die in plaats van 45% nu 47% belasting gaan betalen. 99,5% van de belastingbetalers in Spanje gaan dus geen extra loonbelasting (IRPF) betalen.

De personen die meer dan 300.000 euro per jaar verdienen gaan in plaats van 45% nu 49% belasting betalen. Dit is overigens nog steeds lager dan de 52% ten tijde van de crisisjaren tussen 2012 en 2015 toen de PP aan de macht was (het hoogste niveau sinds de jaren tachtig).

Er komen ook verschillende fiscale maatregelen om de inning van vennootschapsbelasting voor grote bedrijven te verhogen waarbij vermeld moet worden dat een minimum belasting van 15% vereist is op de vennootschapsbelasting. Het gaat daarbij om bedrijven die een netto omzet hebben van 20 miljoen euro of meer, nog geen 1% van alle bedrijven die in Spanje belasting betalen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is de IRPF in Spanje[/su_note]

Huidige percentages

Spanje kent op dit 5 verschillende percentages (tipo impositivo) die verdeeld zijn in schijven (tramos IRPF) die te maken hebben met het loon op jaarbasis (base liquidable general). De belastingen moeten worden afgedragen aan de Agencia Tributaria of Hacienda, de Spaanse belastingdienst.

[su_table responsive=”yes”]
0€ – 12.450€19%
12.450€ – 20.200€24%
20.200€ – 35.200€30%
35.200€ – 60.000€37%
60.200€ – 130.000€45%
meer dan 130.000€ (NIEUW)47%
meer dan 300.000€ (NIEUW)49%
[/su_table]
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

30
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jose m
jemafin@hotmail.com

Zijn deze belastingsschalen ook van toepassing op pensioenen ?

Reg

Ja. Vergeet overigens niet de vrijstelling van €5.500 per persoon.

jemafin@hotmail.com

Reg,
bedankt voor de info.Dus iemand die minder dan 5500 € per jaar heeft betaald géén belastingen ?

Reg

Klopt!

anton74

Waar moet ie dat van betalen?

Rob

Uiteraard. Dat is immers ook inkomen.

ad

¡ De gewone man moet geen verhoging verwachten van de belasting , maar zal het gelag betalen zoals altijd wordt het door gerekend !

Reg

Er is geen bedrijf ter wereld dat haar kosten niet doorberekent in de product-/consumentenprijs. Dat klopt. Als een land haar zaakjes goed op orde heeft, krijg je als inwoner ook weer meer terug van die extra belastinginkomsten. Natuurlijk zal dat niet altijd 1:1 gebeuren. Een overheid kan bijvoorbeeld kiezen voor hogere subsidie in de kinderopvang, terwijl jij daar nou net geen gebruik (meer) van maakt. Andersom kan natuurlijk ook. Dat systeem heet ‘solidariteit’. Een woord dat je vandaag de dag niet meer zo vaak hoort, maar wat mij betreft een onmisbaar fundament voor een kwalitatief hoogwaardige samenleving is en zal… Lees verder »

jose m

Ik begrijp wat je bedoelt,maar wie is er dan solidair met de middenklasse??Uiteindelijk zijn dat diegenen die de hardste klappen vangen.
Grote bedrijven berekenen die belastingverhogingen gewoon door,of ze vertrekken gewoon helemaal wat weer ten koste gaat van werkgelegenheid.
Zelfde verhaal met rijke mensen,die verzinnen echt wel allerlei fiscale constructies om niet te hoeven betalen.
Het lijkt mij dat je de consument juist moet aansporen meer te besteden,dat gaat op deze manier niet lukken…..

Rob

Helemaal eens en wel in de breedste zin van het woord, dus ook tussen de autonomias onderling.

Jose m

Ik geef het een jaar,dan is iedereen weer aan het klagen en huilen.
Dan zeg ik,eigen schuld dikke bult ::))

Galvez

Ja? vertel, leg het even uit zodat ik het ook begrijp……

jose m

Kijk alleen al naar hoe Gonzalez (laatste termijn) en Zapatero Spanje hebben achtergelaten. Sanchez gaat dezelfde kant op,dus weer meer werkloosheid,stop op economische groei,weer meer mensen die hun lasten niet kunnen betalen. Weer meer geld naat Catalunya dus minder voor andere regios die het harder nodig hebben. Ander vb?wat heeft Psoe bereikt in 40 jaar in Andalusie?? Helemaal niets,1 vd hoogste werkloosheidscijfers,nauwelijks economische groei en heel veel corruptie.Sanchez heeft ook maar gelijk het idee opgevat om een nieuw vliegtuig te kopen,Falcon is schijnbaar niet goed genoeg meer.Nog meer snoepreisjes.Zo kan ik wel ff doorgaan. Dus ja,zodra mensen zien dat hun… Lees verder »

Koos

Wat een onzin loop je te verkondigen, deze regering gaat goed maken wat de PP gesloopt heeft en probeerd tevens de economie weer op te krikken. De armen zullen weer wat rijker worden en de rijken mogen meer gaan inleveren wat ze makkelijk kunnen missen zie de donaties aan de Franse kerk. Er zijn heel veel meer armen dan rijken en een economie heeft er dan ook baat bij dat de armere groep ook geld uit kan geven. Hoe meer mensen geld kunnen laten rollen hoe beter het zal gaan. Deelstaten hebben nog nooit wat kunnen oplossen van welke partij… Lees verder »

andredesmet1@telenet.be

Één zeer klare realistische reactie. Respekt.

Freddy

Beste koos,

“En als Nederlander en als Belg heb je gelukkig niets te maken met de Spaanse stemming,”.
U vergist zich. Iedereen die meer dan zes maand in Spanje verblijft of zijn officiële woonplaats hier heeft(omwille van de 180 dagen regeling) is inderdaad WEL geinteresseerd in de uitslag van de Spaanse verkiezingen en de daaruit volgende belastingsmaatregelen.
PS : qua corruptie zijn alle Spaanse partijen even bedenkelijk(spijtig genoeg).

Jose m

Koos,denk je nou echt dat bedrijven of rijken meer gaan betalen??Hoe naief kun je zijn.Alles wordt doorberekend door bedrijven.Ook voor rijken zijn er zat manieren om belastingverhogingen te ontwijken.qua corruptie is PSOE met PP lood om oud ijzer,geen verschil. En ja,als je een kleine autonome regio na 40 jaar nog niet op de rails hebt,gaat het landelijk zeker niet lukken,daar hoef je geen genie voor te wezen. Of ze het 4 jaar vol gaan houden durf ik ten zeerste te betwijfelen. Volgens de laatste cijfers begint de werkloosheid alweer te groeien en stagneert de groei. De staatschuld is alweer flink… Lees verder »

Rob

28%. Dat noemt u massaal ? Ik noem het gewoon de grootste en de winnaar, maar verder geen astronomische termen aan hangen a.u.b.

Ben

Sorry maar als ik effen terugdenk aan het feit dat de PP jaren zonnepanelen heeft tegengewerkt in Spanje, en hoe snel dat veranderde onder de PSOE, dan moet je je toch eens grondig vragen stellen over wie er voor het “volk” is. > Dus ja,zodra mensen zien dat hun leven helemaal niet beter wordt De wereld hangt aan elkaar. Je kan 4 jaar groei hebben, en de PSOE zijn helden. Of er komt weer een recessie en de PSOE worden afgestraft. Er zijn maar weinig maatregelen dat echt veel indruk maken op economisch vlak op korte termijn. Maar laten we… Lees verder »

Rob

Zapatero kreeg de volle laag van de crisis over zich heen. Geen wonder dat hij het land slechter achterliet. Dan kan je hem onmogelijk persoonlijk aanrekenen.

anton74

En de belasting op diesel gaat bijna 4 cent omhoog per liter, in 2020…

De verkiezingen zijn voorbij, tijd dus voor de stemmer om uit de droom van de verkiezingsbeloftes te ontwaken. Democratie heet het.

leo

Van de Diesel verhoging wisten we ook al van voor de verkiezingen dus niets nieuws onder de zon. Nu nog even de IVA omlaag bij de dierenartsen want dat stond ook op de agenda.

Rob

Ja, deze IVA heeft het land bijna de kop gekost he?

Galvez

En binnenkort mag je weer gaan stemmen, kan je ook even aan enkele knopjes draaien……

Fred

Je kunt als burger wel wat zeggen en ook stemmen wat de EU betrefd maar het heeft nog nooit iets geholpen sinds de EU bestaat. Er is altijd geopperd 1 EU en na 2 decades is dat er nog steeds niet 🙂 Dus blijf maar lekker doordromen dat je wat te zeggen hebt als het over Brussel gaat want daar zijn de gaatjes allang gevult voordat jij je stem uitbrengt.

Rob

Kan jij lezen, Fred? Dit artikel gaat over Spaanse belastingen . Ga eens naar een psychiater, ik weet zeker dat er pilletjes zijn tegen jouw EU- obsessie.

D. Alvarez

*kuch PSOE *kuch

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.