Circa 3.600 politieagenten surveilleren langs de Camino de Santiago in Spanje

Circa 3.600 politieagenten surveilleren langs de Camino de Santiago in Spanje
Beeld: Guardia Civil / Twitter

Circa 3.600 politieagenten surveilleren langs de Camino de Santiago in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – Deze zomer zullen tijdens het Heilig jaar circa 3.600 agenten van verschillende politiekorpsen langs de Camino de Santiago pelgrimsroute surveilleren. Het gaat daarbij om agenten uit verschillende autonome regio’s zoals in Aragón, Navarra, Cantabrië, Castilië en León en natuurlijk Galicië waar de stad Santiago de Compostela is gelegen.

De toename van politieagenten heeft alles te maken met de drukte die verwacht wordt tijdens het Heilig jaar. In 2021 viert men namelijk in Santiago de Compostela het ‘Año Xacobeo’. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010 en de volgende keer zal in 2027 zijn. 

Een jaar wordt als Heilig gezien als de feestdag waarop Sint Jacob of Jakobus de Meerdere wordt geëerd op een zondag valt. Die feestdag is in 2021 zondag 25 juli en dus viert men in Galicië en Santiago de Compostela het ‘Año Xacobeo’.

Een Heilig jaar zorgt altijd voor tienduizenden bezoekers in Santiago de Compostela zoals in de editie 2010 meer dan 278.000 pelgrims die de tocht maakten naar de Kathedraal van Santiago de Compostela.

Maar vanwege de pandemie zal het ‘Año Xacobeo’ dit jaar plaatsvinden in twee jaren, te weten 2021 en 2022 om de pelgrims de kans te geven om toch de tocht te kunnen maken naar Santiago de Compostela.

Desalniettemin verwacht men toch veel wandelaars en pelgrimgangers en dat zorgt voor meer drukte. De agenten van de Policía Nacional, Guardia Civil en Policía Foral (Navarra) zorgen voor de veiligheid maar ook voor het in stand houden van het cultureel landschap en de bescherming van monumenten etc.

De politie raadt alle pelgrimgangers aan om de smartphone app AlertCops te installeren. Dit is een app waarmee de pelgrimganger direct contact kan maken met de politie en/of hulpdiensten die via onder andere geolocalisatie eventueel gewonde of verdwaalde pelgrimgangers kunnen vinden.

Meer informatie over de smartphone app AlertCops lees je in ONS ARTIKEL.

Ga naar de inhoud