Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje

Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje
Beeld: 123rf

Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje

MADRID – Spanje maakt zich niet zo’n zorgen om een mogelijk olieboycot van aardolie uit Rusland. Terwijl de EU-lidstaten onderhandelen over een dergelijk Russisch olieboycot om de inkomsten van Rusland onderuit te halen om de financiering van de oorlog in Oekraïne te bemoeilijken, maakt Spanje zich niet zo druk daarover. Het merendeel van de olie komt in Spanje namelijk uit Nigeria.

Bijna 20% van de aardolie in Spanje komt uit Nigeria, 15% uit Mexico en slechts 1,8% uit Rusland. Binnen de Europese Unie is dat echter een ander verhaal waar 25,7% van de aardolie uit Rusland komt, in Duitsland is dat zelfs 34%. Een boycot van Russisch olie zou dus een groot effect hebben op diverse Europese landen maar slechts beperkt op Spanje. 

Net zoals met aardgas, is Spanje wat betreft de aardolie niet afhankelijk van Rusland en heeft Spanje meer speling wat betreft de levering van beide producten. Dat wil echter niet zeggen dat bij een boycot van aardolie uit Rusland en wie weet in de toekomst ook Russisch aardgas dit een effect heeft op de prijzen in Spanje.

Spanje haalt slechts 1,8% van de aardolie uit Rusland. 19,8% komt uit Nigeria, 15,4% uit Mexico, 10,1% uit Saoedi Arabië, 8,2% uit Kazakstan, 6,4% uit Irak, 5,6% uit de Verenigde Staten, 5.6% uit Brazilië en 3,6% uit Libië gevolgd door diverse andere landen met kleine percentages. 

Volgens Eurostat is dat binnen de Europese Unie echter heel anders. Daar komt namelijk 25,7% van de aardolie uit Rusland gevolgd door 8,7% uit Noorwegen, 8,5% uit Kazakstan, 8,1% uit de Verenigde Staten, 7,8% uit Saoedi Arabië, 7,7% uit Nigeria, 6,6% uit Irak, 5,6% uit het Verenigd Koninkrijk en 4,6% uit Azerbeidzjan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.