Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje

Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje
Beeld: 123rf

Geen vrees voor een Russisch olieboycot in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje maakt zich niet zo’n zorgen om een mogelijk olieboycot van aardolie uit Rusland. Terwijl de EU-lidstaten onderhandelen over een dergelijk Russisch olieboycot om de inkomsten van Rusland onderuit te halen om de financiering van de oorlog in Oekraïne te bemoeilijken, maakt Spanje zich niet zo druk daarover. Het merendeel van de olie komt in Spanje namelijk uit Nigeria.

Bijna 20% van de aardolie in Spanje komt uit Nigeria, 15% uit Mexico en slechts 1,8% uit Rusland. Binnen de Europese Unie is dat echter een ander verhaal waar 25,7% van de aardolie uit Rusland komt, in Duitsland is dat zelfs 34%. Een boycot van Russisch olie zou dus een groot effect hebben op diverse Europese landen maar slechts beperkt op Spanje. 

Net zoals met aardgas, is Spanje wat betreft de aardolie niet afhankelijk van Rusland en heeft Spanje meer speling wat betreft de levering van beide producten. Dat wil echter niet zeggen dat bij een boycot van aardolie uit Rusland en wie weet in de toekomst ook Russisch aardgas dit een effect heeft op de prijzen in Spanje.

Spanje haalt slechts 1,8% van de aardolie uit Rusland. 19,8% komt uit Nigeria, 15,4% uit Mexico, 10,1% uit Saoedi Arabië, 8,2% uit Kazakstan, 6,4% uit Irak, 5,6% uit de Verenigde Staten, 5.6% uit Brazilië en 3,6% uit Libië gevolgd door diverse andere landen met kleine percentages. 

Volgens Eurostat is dat binnen de Europese Unie echter heel anders. Daar komt namelijk 25,7% van de aardolie uit Rusland gevolgd door 8,7% uit Noorwegen, 8,5% uit Kazakstan, 8,1% uit de Verenigde Staten, 7,8% uit Saoedi Arabië, 7,7% uit Nigeria, 6,6% uit Irak, 5,6% uit het Verenigd Koninkrijk en 4,6% uit Azerbeidzjan.

Ga naar de inhoud