Search
menu
Search

Wat is het effect van het weerfenomeen ‘El Niño’ op het Spaanse weer?

Wat is het effect van het weerfenomeen ‘El Niño’ op het Spaanse weer?
Beeld: via canva.com

Wat is het effect van het weerfenomeen ‘El Niño’ op het Spaanse weer?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Climate Prediction Center (CPC) heeft recent een waarschuwingsbericht uitgegeven over ‘El Niño’. Maar, wat is dit weerverschijnsel met de Spaanse naam ‘El Niño’? Gaat dit weerfenomeen ook het Spaanse weer beïnvloeden en brengt dit dan hoge temperaturen of de langverwachte regen met zich mee?

‘El Niño’ is een weerfenomeen dat zich voordoet in de Stille Oceaan en geassocieerd is met abnormaal warm zeewater in de evenaar. Het fenomeen treedt op wanneer de normale passaatwinden die westwaarts naar de Stille Oceaan blazen, zwakker worden en de warme watermassa’s die normaal gesproken bij Indonesië liggen, naar het oosten verplaatsen. Dit veroorzaakt veranderingen in de atmosferische omstandigheden en heeft wereldwijde gevolgen voor het weer.

‘El Niño’ kan leiden tot buitengewone weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen, bosbranden en veranderingen in de temperatuur en neerslagpatronen. Het fenomeen heeft ook invloed op de visserij, landbouw en de biodiversiteit in verschillende delen van de wereld. ‘El Niño’ is onderdeel van een groter klimaatsysteem dat bekendstaat als El Niño-Southern Oscillation (ENSO).

ENSO kent drie fases: de neutrale fase, een warme fase genaamd ‘El Niño’ en een koude fase genaamd ‘La Niña’. Deze fases variëren met een cyclus van twee tot zeven jaar en hebben de neiging zich te ontwikkelen in de periode van april-juni, met een piek in oktober-februari. De fases duren normaal gesproken tussen de 9 en 12 maanden, maar kunnen soms tot 2 jaar aanhouden.

‘El Niño’ in 2023 en Spanje

Deskundigen verwachten dat de neutrale fase van ENSO gedurende de hele lente op het noordelijk halfrond zal voortduren. Aan de andere kant is er een kans van 62% tot 73% dat ‘El Niño’ zich zal ontwikkelen tussen de maanden mei en juli. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwde in februari al voor de mogelijke komst van ‘El Niño’ en de effecten op het Spaanse weer.

In Spanje zal ‘El Niño’ leiden tot hogere temperaturen dan gebruikelijk en kan het ook de droogte in sommige gebieden verergeren. Volgens AEMET kan ‘El Niño’ ook leiden tot een meer regenachtige winter in 2023-2024. Het warme weer en de buitengewoon hoge temperaturen in de maand april hebben niets te maken met ‘El Niño’, maar kunnen wel als een voorbode gezien worden voor de komst en effecten van ‘El Niño’.

Ga naar de inhoud