skip to Main Content
Iberische Lynx reist meer dan 2.000 km van zuid Portugal naar Barcelona (UPDATE)
Agents Rurals

Iberische Lynx reist meer dan 2.000 km van zuid Portugal naar Barcelona (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Lynx loopt van zuid Portugal naar Barcelona

Agents Rurals

BARCELONA – Een Iberische lynx die voor het laatst gezien werd in de Algarve in het zuiden van Portugal is afgelopen week opgedoken in de gemeente Barcelona. Deze lynx werd in gevangenschap geboren in 2014 in Huelva en vrijgelaten in 2015 in Portugal. Al die tijd heeft de lynx een GPS-tracker om gehad waardoor men de bewegingen van de lynx gedurende de jaren heeft kunnen volgen. (UPDATE: De Lynx is gevangen, zie beneden)

Uiteindelijk werd de lynx in de natuur (men heeft de precieze locatie niet bekend gemaakt) door medewerkers van de Agentes Rurales de la Generalitat gefotografeerd en kon men een bewijs leveren van het feit dat deze lynx log leeft en een reis van meer dan 2.000 km achter de rug had. Voor Catalonië is het ook bijzonder aangezien het de eerste keer is dat er een lynx in de natuur gezien werd sinds het begin van deze eeuw.

Het gaat om een jong mannetjesexemplaar die de naam Litio heeft gekregen toen hij in 2014 in gevangenschap in een centrum in de gemeente Acebuche in de provincie Huelva werd geboren. In 2015 werd de lynx in de natuur vrijgelaten maar later op 5 mei 2016 weer gevangen genomen omdat de lynx zich nog niet goed aan wist te passen aan zijn nieuwe leefomgeving.

Uiteindelijk kreeg Litio een halsband om met een GPS-tracker en werd hij opnieuw vrijgelaten in de Vale do Guadiana in Portugal. Twee jaar later na zijn laatste vrijlating heeft men dan foto’s kunnen maken van de lynx die in twee jaar tijd ruim 2.000 heeft afgelegd om in de gemeente Barcelona te eindigen.

Er wordt nu door de natuurwachters in Catalonië over nagedacht om de lynx te vangen om te voorkomen dat deze te dicht in de buurt van de bewoonde wereld en de stad Barcelona komt wat uiteindelijk gevaarlijk is voor de lynx.

UPDATE: Na een dagenlange zoektocht naar de Iberische Lynx hebben medewerkers van de milieudienst van de Catalaanse Generalitat de Lynx kunnen vangen in een bebost gebied in de gemeente Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). Litio maakt het goed en is gezond en werd gevangen door middel van een opvangkooi. Hij zal waarschijnlijk overgebracht worden naar een gespecialiseerd opvangcentrum in Jaén of Granada om daarna weer te worden vrijgelaten in de natuur.

In 2002 waren er in Spanje nog maar 94 exemplaren van Iberische lynxen over maar dankzij hard werken, een beschermde status en een uitstekend ontwikkelingsprogramma is dat aantal nu opgelopen naar 589 exemplaren. De Iberische lynx wordt echter nog steeds met uitsterven bedreigd en er gebeuren jaarlijks ook nog steeds ongelukken op wegen waarbij lynxen gedood worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De Iberische lynx is inderdaad de meest bedreigde diersoort ter wereld onder de katachtigen. Vind jij het dan ook niet vreemd dat dezen nog steeds geen reservaat hebben en men ze steeds moet verdoven (altijd risicovol!) om te vangen en te verplaatsen, keer op keer? En mag er ook gevraagd worden voor een hardere aanpak tov dierenmishandeling? Is dat éénrichtingdenken volgens jij?

  2. Wat een idioot gedoe vangen loslaten vangen loslaten.Zal goed zijn voor die beesten.Laat de beesten gerust die hebben het al moeilijk genoeg en steek meer tijd in het bestraffen van dieren mishandeling.

    1. Het probleem is dat ze een met uitsterven bedreigd diersoort zijn. Dat betekende dat ieder exemplaar belangrijk is voor de genetische voorplanting. Dit is een jonge lynx dat zich voor jaren kan voortplanten. Men zal altijd proberen de dieren vrij te laten in gebieden waar men zich later terug kan voortplanten. Begrijp je nu beter waarom men dit doet ipv het dier gewoon zijn gang te laten gaan in een gebied waar het waarschijnlijk niet zal voortplanten? Of mocht de lynx zich bevinden in een gebied waar er veel kans dat het dood eindigt ( jagers, snelweg, … ).

      En het is niet omdat men zich bezighoud met deze lynx dat men zicht hun ook niet bezighoud met optreden tegen dierenmishandeling. Aub niet zo 1 richting denken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by