Iberische Lynx reist meer dan 2.000 km van zuid Portugal naar Barcelona (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Een Iberische lynx die voor het laatst gezien werd in de Algarve in het zuiden van Portugal is afgelopen week opgedoken in de gemeente Barcelona. Deze lynx werd in gevangenschap geboren in 2014 in Huelva en vrijgelaten in 2015 in Portugal. Al die tijd heeft de lynx een GPS-tracker om gehad waardoor men de bewegingen van de lynx gedurende de jaren heeft kunnen volgen. (UPDATE: De Lynx is gevangen, zie beneden)

Uiteindelijk werd de lynx in de natuur (men heeft de precieze locatie niet bekend gemaakt) door medewerkers van de Agentes Rurales de la Generalitat gefotografeerd en kon men een bewijs leveren van het feit dat deze lynx log leeft en een reis van meer dan 2.000 km achter de rug had. Voor Catalonië is het ook bijzonder aangezien het de eerste keer is dat er een lynx in de natuur gezien werd sinds het begin van deze eeuw.

Het gaat om een jong mannetjesexemplaar die de naam Litio heeft gekregen toen hij in 2014 in gevangenschap in een centrum in de gemeente Acebuche in de provincie Huelva werd geboren. In 2015 werd de lynx in de natuur vrijgelaten maar later op 5 mei 2016 weer gevangen genomen omdat de lynx zich nog niet goed aan wist te passen aan zijn nieuwe leefomgeving.

Uiteindelijk kreeg Litio een halsband om met een GPS-tracker en werd hij opnieuw vrijgelaten in de Vale do Guadiana in Portugal. Twee jaar later na zijn laatste vrijlating heeft men dan foto’s kunnen maken van de lynx die in twee jaar tijd ruim 2.000 heeft afgelegd om in de gemeente Barcelona te eindigen.

Er wordt nu door de natuurwachters in Catalonië over nagedacht om de lynx te vangen om te voorkomen dat deze te dicht in de buurt van de bewoonde wereld en de stad Barcelona komt wat uiteindelijk gevaarlijk is voor de lynx.

UPDATE: Na een dagenlange zoektocht naar de Iberische Lynx hebben medewerkers van de milieudienst van de Catalaanse Generalitat de Lynx kunnen vangen in een bebost gebied in de gemeente Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). Litio maakt het goed en is gezond en werd gevangen door middel van een opvangkooi. Hij zal waarschijnlijk overgebracht worden naar een gespecialiseerd opvangcentrum in Jaén of Granada om daarna weer te worden vrijgelaten in de natuur.

In 2002 waren er in Spanje nog maar 94 exemplaren van Iberische lynxen over maar dankzij hard werken, een beschermde status en een uitstekend ontwikkelingsprogramma is dat aantal nu opgelopen naar 589 exemplaren. De Iberische lynx wordt echter nog steeds met uitsterven bedreigd en er gebeuren jaarlijks ook nog steeds ongelukken op wegen waarbij lynxen gedood worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.