Aantal abortussen met 30 procent gedaald bij Spaanse meisjes

Aantal abortussen met 30 procent gedaald bij Spaanse meisjes
Beeld: 123rf

MADRID – Ondanks dat bij de campagne voor de verkiezingen van 28 april door de conservatieve PP partij het ‘probleem’ van de abortus werd aangekaart, blijkt dat sinds de aanname van de huidige abortuswet in Spanje in 2010 het aantal abortussen in de moeilijkste leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar met 30,4% is gedaald van 13.696 in 2010 naar 9.410 meisjes/vrouwen in 2017.

Op 5 juli 2010 trad de nieuwe en huidige abortuswet ofwel afbreking zwangerschap (interrupción voluntaria del embarazo) in werking waarbij het werd toegestaan vanaf 16 jaar tot de 14e week van de zwangerschap abortus te laten plegen. In 2015 werd een onderdeel van de abortuswet aangepast door de toenmalige conservatieve PP regering. Vanaf dat moment mag dit bij meisjes tussen de 16 en 18 jaar alleen nog gebeuren met toestemming van de ouders.

Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën stegen de abortussen praktisch tot aan het jaar 2010 waarna ze daalden. De grootste daling was gedurende zeven jaar tussen 2010 en 2017 te merken in de leeftijdscategorie van 19 jaar en minder met -30,4%. In de leeftijdscategorie 20-24 jaar daalde het aantal abortussen met -12,1% in zeven jaar tijd en bij de groep 25-29 jaar -3,7%.

In de oudere leeftijdscategrieën steeg het aantal abortussen gedurende zeven jaar zoals in de groep 30-34 jaar met +3,7%, in de groep 35-29 jaar +4,3% en 40 jaar en ouder met +11,4%.

De daling bij de jongeren is met name te danken aan het vrij (dus zonder medische verklaring of doktersrecept) verkrijgen van de morning afterpil. Daarnaast worden er meer anticonceptiemiddelen gebruikt door de jongeren en is er meer informatie bekend over abortus, seksueel contact etc.

Dit laatste is volgens experts echter niet te danken aan het onderwijssysteem waar men sinds 2015 geen veranderingen meer heeft doorgevoerd wat betreft seksuele voorlichting op school.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
andrea

Dank voor uw reactie op het artikel. U schrijft precies waar het over moet gaan als er over abortus gesproken wordt: nl welke verantwoordelijkheden hebben ouders om hun kinderen voor te lichten over seksualiteit en het voorkomen van ongewenste zwangerschap. Daarbij zou het ook mogen gaan over verliefd worden, elkaar leren kennen voordat de jongeren met elkaar het bed in duiken. En dan de verantwoordelijkheden van jongeren zelf: het is hun eigen lichaam dat ze aan behoorlijke risico’s blootstellen wanneer ze niet veilig vrijen. Goed dat die morning afterpil er is gekomen. Abortus is in mijn ogen een soort noodgreep… Lees verder »

Juan74

Helemaal mee eens Andrea

Juan74

Met 2 tieners in huis is dit een onderwerp wat regelmatig besproken wordt. En denk dat de belangrijkste voorlichting ook vanuit de ouders moet komen. Onder met name de tiener dames, maken ze elkaar wijs dat je per definitie van de pil, dik wordt. Daarom zijn er meisjes die er niet aan beginnen. Dat is even uit een vrij brede kring van meisjes dat wij dit horen heh. Wat mij persoonlijk vooral zorgen baart is de manier waarop veel jonge tieners met seks omgaan en over seks praten. Net of het de normaalste zaak van de wereld is dat je… Lees verder »

Freek

Juan 74,

een goed stuk, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.