Aantal abortussen met 30 procent gedaald bij Spaanse meisjes

Aantal abortussen met 30 procent gedaald bij Spaanse meisjes
Beeld: 123rf

Aantal abortussen met 30 procent gedaald bij Spaanse meisjes

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat bij de campagne voor de verkiezingen van 28 april door de conservatieve PP partij het ‘probleem’ van de abortus werd aangekaart, blijkt dat sinds de aanname van de huidige abortuswet in Spanje in 2010 het aantal abortussen in de moeilijkste leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar met 30,4% is gedaald van 13.696 in 2010 naar 9.410 meisjes/vrouwen in 2017.

Op 5 juli 2010 trad de nieuwe en huidige abortuswet ofwel afbreking zwangerschap (interrupción voluntaria del embarazo) in werking waarbij het werd toegestaan vanaf 16 jaar tot de 14e week van de zwangerschap abortus te laten plegen. In 2015 werd een onderdeel van de abortuswet aangepast door de toenmalige conservatieve PP regering. Vanaf dat moment mag dit bij meisjes tussen de 16 en 18 jaar alleen nog gebeuren met toestemming van de ouders.

Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën stegen de abortussen praktisch tot aan het jaar 2010 waarna ze daalden. De grootste daling was gedurende zeven jaar tussen 2010 en 2017 te merken in de leeftijdscategorie van 19 jaar en minder met -30,4%. In de leeftijdscategorie 20-24 jaar daalde het aantal abortussen met -12,1% in zeven jaar tijd en bij de groep 25-29 jaar -3,7%.

In de oudere leeftijdscategrieën steeg het aantal abortussen gedurende zeven jaar zoals in de groep 30-34 jaar met +3,7%, in de groep 35-29 jaar +4,3% en 40 jaar en ouder met +11,4%.

De daling bij de jongeren is met name te danken aan het vrij (dus zonder medische verklaring of doktersrecept) verkrijgen van de morning afterpil. Daarnaast worden er meer anticonceptiemiddelen gebruikt door de jongeren en is er meer informatie bekend over abortus, seksueel contact etc.

Dit laatste is volgens experts echter niet te danken aan het onderwijssysteem waar men sinds 2015 geen veranderingen meer heeft doorgevoerd wat betreft seksuele voorlichting op school.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.