Het Spaanse woord of zin van de dag (23)

Het Spaanse woord of zin van de dag (23)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (23)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Woensdag 3 juni

El miércoles 3 de junio 2020
uitspraak: el mjerkoles tres de goenio dosmielbeente

Een paar makkelijke zinnetjes voor in het restaurant, uiteraard zijn er vele varianten mogelijk: 

  • Me gustaría hacer una reserva. Uitspraak: me goestaria acer oena reserba. Ik zou graag een reservering willen maken.
  • ¿Tiene una mesa para dos? Uitspraak: tjenne oena messa para dos – Heeft u een tafel voor 2?
  • ¿Tiene menú del día? Uitspraak: tjenne menoe del dia – Heeft u een menu van de dag?
  • El primer plato, el segundo plato y el postre. Uitspraak: el primeer plato, el segoendo plato ie el postre. Het voorgerecht, het hoofdgerecht (letterlijk: 2e gerecht) en het nagerecht.
  • Que aproveche – Uitspraak:kè aprobetje – eet smakelijk
  • Buen provecho – Uitspraak: bween probetjo – eet smakelijk

Laat mij maar weten via info@supergoedspaansleren.nl welke zinnetjes / onderwerpen je graag nog meer wilt leren via deze rubriek: La palabra española

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud