Plastic voor eenmalig gebruik wordt belast in Spanje

Plastic voor eenmalig gebruik wordt belast in Spanje
Beeld: Freepik

Plastic voor eenmalig gebruik wordt belast in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Ecologische Transitie Teresa Ribera heeft dinsdag aangekondigd dat er een wetsvoorstel is aangenomen waarin onder andere vermeld staat dat er een belasting komt voor plastic voor eenmalig gebruik. Het gaat om een indirecte belasting die dus in principe niet door de consument maar door de fabrikant betaald dient te worden waarmee de minister uiteindelijk 724 miljoen euro hoopt op te halen.

Tijdens de ministerraad van dinsdag heeft men het wetsvoorstel Afval en Verontreinigde Bodems (Ley de Residuos y Suelos Contaminado) aangenomen. Naast de indirecte belasting op niet-herbruikbaar plastic worden vanaf 3 juli 2021 wattenstaafjes, plastic bestek, borden, bekers en glazen, plastic roerstaafjes, stokken voor ballonnen etc. verboden.

De indirecte belasting op niet-herbruikbaar plastic dient betaald te worden door fabrikanten, importeurs etc. en niet door de consument. Het gaat om 0,45 euro per kilo eenmalig gebruik plastic, een belasting die op aanraden van de Europese Commissie ingevoerd wordt. De Spaanse regering wil ongeveer 724 miljoen euro met de belasting ophalen.

Naast maatregelen wat betreft het niet-herbruikbaar plastic moeten bars en restaurants vanaf het eerste trimester van 2021 gratis drink/kraanwater aanbieden om o.a. het gebruik van plastic waterflesjes tegen te gaan of te verminderen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.