Spanje laatste op de lijst van elektrische mobiliteit binnen de EU

Spanje laatste op de lijst van elektrische mobiliteit binnen de EU
Beeld: Freepik

Spanje laatste op de lijst van elektrische mobiliteit binnen de EU

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat op de lijst van EU-15 landen op een laatste plaats wat betreft de elektronische mobiliteit en de ontwikkelingen op dat gebied. We hebben het dan over o.a. de elektrische auto’s en de oplaadpunten voor deze elektrische voertuigen. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen met Nederland op een tweede plaats.

Hoewel de verkoop van pure elektrische voertuigen en plug-in hybrides de afgelopen jaren is gegroeid liggen de verkopen nog ver onder het EU-15 gemiddelde en heel ver weg van de bovenste landen op de lijst zoals Noorwegen dat op de eerste plaats staat.

Ondanks de stimulans in alle autonome regio’s via o.a. het MOVES 2019/2020 programma heeft dat niet het gewenste effect gehad en hebben de Spanjaarden niet genoeg elektrische of plug-in hybrides gekocht in 2019 en 2020. Daarnaast hebben de autoriteiten er niet genoeg aan gedaan om oplaadpunten te installeren. 

Elektronische mobiliteit

Volgens de globale ANFAC-elektromobiliteit barometer staat binnen de EU-11 landen Noorwegen bovenaan de lijst met 241,8 (op de 100*) gevolgd door Nederland met 111,4, Tsjechië met 54,9, Groot Brittannië (wordt nog meegeteld) met 37,5, Portugal met 32,8 en Duitsland met 32,5. Onder het EU-15 gemiddelde van 29,8 staan Frankrijk met 27,2, Italië met 25,8, Hongarije met 24,3 en Spanje met slechts 17,2 (op de 100*).

Binnen Spanje staat de autonome regio Catalonië bovenaan met 23,7 (op de 100*) gevolgd door Asturië met 22,9, Madrid met 21,3, Cantabrië met 20,7, Aragón met 19,4 en Baskenland met 19,4. Het gemiddelde van Spanje is 17,2.

Oplaadpunten

Wat betreft het aantal oplaadpunten is het in Spanje niet veel beter geworden en ook op die lijst staat Spanje onderaan met 16,8 (op de 100*) terwijl Noorwegen weer bovenaan staat met 150,7 gevolgd door Nederland met 121,3 en Tsjechië met 95,6.

Binnen Spanje staat de autonome regio Asturië bovenaan met 29,0 gevolgd door Catalonië met 25,5 (op de 100*), Aragón met 24,5, Cantabrië met 24,0, Baskenland met 23,2, Extremadura met 20,1, Madrid regio met 18,4 en Castilië en León met 18,3. Het gemiddelde van Spanje is 16,8.

Bekijk het rapport (PDF) HIER in het Spaans.

* Op de 100: Deze driemaandelijkse barometer, gebaseerd op 100, bestaat uit verschillende indicatoren die de penetratiegraad van geëlektrificeerde en puur elektrische personenauto’s meten, evenals het ontwikkelingsniveau van oplaadinfrastructuren. De waarde van de indicator bepaalt de afstand tot een vooraf bepaald doel (waarde 100) met de volgende kenmerken: 10% marktaandeel van een geëlektrificeerd voertuig, 70% penetratie van een puur voertuig in vergelijking met een geëlektrificeerd voertuig, het benodigde volume connectoren voor dat doel dat staat op 3,3 punten voor elke 1.000 gemotoriseerde mensen en een aandeel van 30% van de oplaadgebieden met snelle of supersnelle oplaadpunten op de totale oplaadgebieden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.