Spanje’s rijkste inwoners tijdens corona-crisis weer iets rijker geworden

Spanje’s rijkste inwoners tijdens corona-crisis weer iets rijker geworden
Beeld: Archief

Spanje’s rijkste inwoners tijdens corona-crisis weer iets rijker geworden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals overal op deze wereld waar het coronavirus is toegeslagen zijn er tienduizenden doden te betreuren en raakten miljoenen mensen besmet. Vele miljoenen burgers verloren hun baan en raakten werkloos, ook in Spanje waar de werkloosheid en armoede is gestegen. Maar er zijn mensen op de wereld die immuun lijken te zijn voor virussen en crisissen.

Het Amerikaanse magazine Forbes publiceert al jaren de vermogens die de rijksten ter wereld bezitten en ook over Spanje’s rijkste inwoners worden deze gegevens bijgehouden. En het blijkt dat de rijkste inwoners van het land dat binnen Europa zwaar getroffen werd zelf niet veel hebben geleden want hun vermogens zijn flink gestegen.

Terwijl de Spaanse regering recent een minimum vitaal inkomen heeft goedgekeurd waardoor 80% van de allerarmsten ofwel 2,3 miljoen inwoners van Spanje een gegarandeerd inkomen hebben om te overleven, zijn onderstaande inwoners van Spanje weer wat rijker geworden. In totaal steeg het vermogen van de rijksten met 14,05 miljard euro.

Spanje’s rijksten

De rijkste inwoner van Spanje (en zesde ter wereld) is Amancio Ortega, de eigenaar en oprichter van Inditex, het moederbedrijf van o.a. Zara. Ortega heeft tijdens de corona-crisis tot nu toe 8,6 miljard euro verdiend. Tijdens de corona-crisis waren alle winkels van de Inditex groep in veel landen gesloten maar toch wist Ortega miljarden te verdienen.

De dochter van Amancio Ortega, Sandra Ortega Mera, heeft net zoals haar vader als belangrijk familielid ook meer weten te verdienen, te weten 721 miljoen euro. Wat ook vermeld dient te worden is dat de Ortega-familie zich ook flink heeft ingezet tijdens de noodtoestand door het logistieke apparaat dat Inditex heeft met China in te zetten om materiaal naar Spanje te verplaatsen.

De eigenaar van de Mercadona supermarkten is Juan Roig en hij mocht tijdens de corona-crisis tot nu toe 270 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekeningen. In tegenstelling tot de winkels van Inditex zijn de Mercadona supermarkten wel open geweest gedurende de noodtoestand. De echtgenote van Juan Roig heeft ook 90 miljoen meer verdiend.

Andere Spaanse rijke inwoners zagen ook hun vermogen stijgen tijdens de corona-crisis tot nu toe. Het gaat om persoonlijkheden die minder bekend zijn zoals Rafael del Pino (Ferrovial) die 1,1 miljard euro verdiende of Miguel Fluxà Rosselló die 540 miljoen euro verdiende. Bekijk hier de lijst van Spanje’s rijksten.

Ga naar de inhoud