Islamitische partij komt op in Spanje en ronselt jongeren als ‘soldaten van Allah’

Islamitische partij komt op in Spanje en ronselt jongeren als ‘soldaten van Allah’
Beeld: EPO / CC BY 2.5 / Wikimedia

Islamitische partij komt op in Spanje en ronselt jongeren als ‘soldaten van Allah’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Net zoals voor de katholieke kerk veel bloed vergoten werd, wordt de Islam vaak gebruikt door mensen met gewelddadige doeleinden. In Spanje is de Geheime Dienst bezorgd over een radicale politieke partij genaamd Hizb Ut Tahrir of de Partij voor Islamitische Bevrijding. 

Hizb Ut Tahrir is een partij die internationaal opkwam na de aanvang van de oorlog in Syrië. Zij bestaat in meerdere landen en werd onder meer in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al eerder verboden. De partij ronselt jongeren om in Syrië mee te vechten aan de zijde van de strijders die streven naar de stichting van een Islamitisch Kalifaat. Dat Islamitisch rijk zou daarna van daaruit uitgroeien over een groter gebied en de Sharia of Islamitische wet invoeren.

Hizb Ut Tahrir promoot met haar boodschappen een verregaand anti-Westers sektarisme dat intolerantie en haat opwekt ten opzichte van zij die de partij aanduidt als anti-Islam”, verklaart de Spaanse regering. “Zij wakkert en voedt gewelddadig gedrag aan”. 

De Partij voor de Islamitische bevrijding heeft vooral een sterke aanwezigheid in Barcelona. Daar zijn individuen betrapt die jongeren ronselden en indoctrineerden om zich aan te sluiten bij terroristische organisaties. Het gaat dan vaak om jonge, Islamitische mannen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Niet zelden zijn zij ook al in de straatcriminaliteit beland. Eens de jongeren uitgekozen zijn biedt de organisatie hen hulp aan en begint zij met het systematisch controleren van hun levens. Aanvankelijk begint dat met het aanwakkeren van haat tegen het Westen, later volgt het overbrengen van een totalitaire Islamitische visie.

Volgens bronnen bij de politie zijn er in Spanje zo een 150 leden actief voor de partij. De ordediensten en de geheime diensten houden de kern van de organisatie nauwlettend in het oog. In het kader van het onderzoek werden al een aantal belangrijke sleutelfiguren aangehouden .

Ga naar de inhoud