Spanje heeft deze zomer een tekort aan 50 duizend horecapersoneel

Spanje heeft deze zomer een tekort aan 50 duizend horecapersoneel
Beeld: 123rf

Spanje heeft deze zomer een tekort aan 50 duizend horecapersoneel

MADRID – De horecaondernemers en toerismesector hebben een groot probleem deze zomer omdat er een gebrek is aan tenminste 50 duizend horecapersoneel. Het lukt de sector niet om genoeg personeel te vinden in met name de bediening waardoor de service in veel gelegenheden achteruit zal gaan. Maar wat is er aan de hand in Spanje?

Volgens gegevens van het ministerie van Sociale Zekerheid is de horecasector de enige die 73.362 werknemers minder heeft dan in februari 2020 waardoor het aan het hoofd van het werknemerstekort in Spanje staat. En dat terwijl er nog steeds meer dan 3 miljoen mensen werkloos zijn wat een werkloosheidspercentage is van meer dan 13%.

De nieuwste indicator van de Sociale Zekerheid geeft aan dat 2,8% van de horecamedewerkers die er vóór de pandemie werkte, niet is teruggekeerd naar zijn/haar baan. Uit een onderzoek van Eurofirms Group blijkt dat de horecasector niet aantrekkelijk genoeg is om talent aan te trekken en te behouden. De werkuren zijn te lang en het salaris is te laag, is de algemene mening.

De resultaten uit het Eurofirms-rapport zijn verkregen uit 1.823 interviews met werknemers waardoor een volledige diagnose van de werkgelegenheid in de sector werd verkregen. De hotelsector is goed voor 6,4% van het nationale BBP en omvat meer dan 300 duizend bedrijven die 1,7 miljoen mensen in dienst hebben.

Onderzoekers hebben een mismatch geconstateerd met betrekking tot de voorkeuren van professionals bij het kiezen van het type vestiging waarin ze willen werken, aangezien plattelandshuizen (Turismo Rural) (34,6%), luxehotels (27,7%) en vakantieresorts (13,5%) het meest gewenst zijn terwijl stadshotels (11,8%) en kleine restaurants (11,5%) het minst aantrekkelijk zijn.

Een van de belangrijkste redenen dat men niet meer in de horeca wil werken in de bediening is het salaris dat sinds 2008 slechts 4% is gestegen terwijl andere salarissen gemiddeld 11% omhoog gingen. Iemand in de bediening verdiende in 2008 gemiddeld 13.957 euro bruto, een bedrag dat eind 2019 slechts met 500 euro is gestegen naar 14.561 euro gemiddeld.

De salarissen in de horeca in Spanje staan steevast onderaan de lijst van salarissen die aangevoerd wordt door de energiesector met gemiddelde bruto salarissen van 52 duizend euro gevolgd door het bank- en verzekeringswezen met 44 duizend euro, de industrie en gezondheidszorg met 27 duizend euro, onderwijs met bijna 26 duizend euro, transportsector met 24 duizend euro, bouwsector met bijna 23 duizend euro en detailhandel met 21 duizend euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.