Search
menu
Search

De andere Picasso in het Cobra Museum in Nederland

De andere Picasso in het Cobra Museum in Nederland
Beeld: ESPANJE! / web

De andere Picasso in het Cobra Museum in Nederland

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In 2023 wordt de 50ste sterfdag herdacht van Pablo Picasso en daar wordt in Frankrijk en Spanje groots bij stilgestaan. Ook het Cobra Museum in Amstelveen besteedt aandacht aan de grote Spaanse meester met de tentoonstelling ‘De andere Picasso – Terug naar de bron’ die van 2 juni t/m 8 oktober wordt gehouden. Tegelijkertijd is er de expositie ‘Grenzeloos en Vrij’ te zien, over de invloed van o.a. Picasso en Miró op de Cobrabeweging. ‘Alle kinderen kunstenaar met Jeroen Krabbé’ sluit naadloos aan bij de andere twee exposities. Het Cobra laat zien hoezeer Karel Appel en Picasso elkaar beïnvloeden door hun werken naast elkaar te exposeren, zoals omschreven in het glossy Spanje magazine ESPANJE! 

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Minder bekende talenten van Pablo Picasso

In ‘De Andere Picasso – Terug naar de bron’ belicht het Cobra Museum onbekende aspecten van het werk van Picasso, zoals zijn samenwerking met de componist Manuel de Falla en Les Ballets Russes, zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor literatuur en keramiek. De expositie werd samengesteld door de Spaanse gastcuratoren Helena Alonso en Óscar Carrascosa, die even in Nederland waren om over de expositie te vertellen. Als gastcuratoren laten zij graag onbekende kanten zien van kunstenaars en al helemaal van Picasso, die in 1881 werd geboren in Malaga, de stad waar zij wonen en werken. ‘Het is verbluffend wat Picasso heeft gemaakt met De Falla’. Alonso wijst op de kostuumontwerpen die hij tekende, die worden getoond naast een verfilming van het ballet. ‘Hiermee ging hij terug naar de traditie.

Vriendschap tussen Picasso en De Falla

Een van de meest opmerkelijke samenwerkingen van Picasso was met zijn landgenoot, de componist Manuel de Falla (1876 -1946). Het jaar was 1917, en de artistieke wereld in Parijs bruiste van creatieve energie. Picasso en De Falla kwamen elkaar tegen in het artistieke milieu van de stad en raakten al snel bevriend. Picasso stond bekend om zijn revolutionaire kubistische stijl, terwijl De Falla op zoek was naar manieren om traditionele Spaanse muziek te vernieuwen. Ze besloten om samen te werken aan een baanbrekend project. Ze wilden de grenzen tussen de kunstvormen doorbreken en een unieke fusie van muziek en beeldende kunst creëren. Tegelijkertijd wilden ze terugkeren naar de traditie. Het resultaat was het ballet El Sombrero de Tres Picos (De Driekanten Steek) gebaseerd op het gelijknamige volksverhaal uit Andalusië, waarin Pedro Antonio de Alarcón met ironische humor de corruptie en bureaucratie in Spanje aankaart. Picasso’s kostuums en decors brachten de personages tot leven, terwijl De Falla’s muziek de humor en energie van het verhaal versterkte. El Sombrero de Tres Picos werd voor het eerst opgevoerd in het Alhambra Theatre in Londen op 22 juli 1919.  De uitvoering in Londen was een groot succes en het ballet werd al snel over de hele wereld opgevoerd, waaronder in steden zoals Parijs, New York, Buenos Aires en Barcelona.

Picasso en Les Ballets Russes

El Sombrero de Tres Picos was niet de enige samenwerking van Picasso met  de Russische impresario Serge Diaghilev en zijn Ballets Russes. Picasso creëerde ook de kostuums en decors voor het ballet Parade, dat in 1917 in première ging. Dit ballet was een unieke samenwerking tussen Picasso, Sergei Diaghilev, schrijver Jean Cocteau en componist Erik Satie. Picasso maakte met de Ballets Russes ook Pulcinella, met muziek van de Russische componist Igor Stravinsky, dat in 1920 in première ging.  Picasso’s artistieke visie en zijn vernieuwende kubistische stijl pasten goed bij de avant-gardistische benadering van de Ballets Russes. Ze zorgden voor een revolutie in de wereld van het ballet en inspireerden veel latere generaties kunstenaars.

De literaire Picasso

Een andere onbekende kant van Picasso is dat hij ook schreef.  Enkele van zijn ingelijste gedichten zijn ook te zien in Amstelveen. Zijn literaire werken zijn net zo intrigerend en vernieuwend als zijn schilderijen. Picasso’s schrijfstijl weerspiegelde zijn kubistische benadering van de realiteit. Picasso heeft tijdens zijn carrière ook samengewerkt met verschillende schrijvers en dichters, waaronder enkele prominente figuren uit de Franse literaire wereld zoals Guillaume Apollinaire, André Breton, Pierre Reverdy en Paul Éluard. Deze samenwerkingen resulteerden vaak in unieke boeken waarin tekst en beeld samenvloeiden.

Het keramische werk van Picasso

Pablo Picasso begon pas serieus met het maken van keramiek in de late jaren veertig.  Hij raakte geïnteresseerd in keramiek tijdens een bezoek aan het pottenbakkersdorp Vallauris in Zuid-Frankrijk. In 1946 bezocht Picasso Vallauris voor het eerst en werd hij gefascineerd door de ambachtelijke traditie van het pottenbakken. Hij begon keramische technieken te verkennen en samen te werken met lokale pottenbakkers om zijn ideeën tot leven te brengen. Al snel begon hij zijn eigen keramische stukken te maken, waarbij hij zijn unieke stijl en creativiteit toepaste op dit nieuwe medium. Picasso’s keramische werken weerspiegelen zijn kenmerkende stijl, met vaak speelse en expressieve figuren, gezichten en abstracte vormen. Hij bleef werken met keramiek tot aan zijn dood in 1973. Een aantal van Picasso’s keramische werken kun je zien in Amstelveen. Check hier welke Picasso-exposities er in 2023 zijn in Spanje en Frankrijk.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud