Oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden stammen af van Romeinse slaven

Oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden stammen af van Romeinse slaven
Beeld: ai-beeld / redactie

Oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden stammen af van Romeinse slaven

De Canarische Eilanden zijn een groep van acht vulkanische eilanden gelegen in de Atlantische Oceaan met een rijke geschiedenis en culturele erfenis die teruggaat tot de oorspronkelijke bewoners. Een nieuw onderzoek laat nu zien dat deze oorspronkelijke bewoners waarschijnlijk afstammen van slaven uit de Romeinse periode. 

De Canarische Eilanden zijn vulkanische eilanden, ontstaan door de activiteit van verschillende onderzeese vulkanen. De eilanden hebben een gevarieerd landschap, met imposante bergen, diepe ravijnen en kleurrijke vulkanische formaties. Het is dus bekend hoe de eilanden zijn ontstaan, maar eigenlijk blijft de oorsprong van de bewoners een raadsel.

De oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, ook wel bekend als de Guanchen, zijn een fascinerende en mysterieuze bevolking. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de Guanchen al in de eerste eeuwen na Christus op de eilanden woonden. Skeletresten, keramiek en stenen gereedschappen geven een inkijk in hun levensstijl en cultuur.

Ondanks alles blijft de precieze oorsprong van de Guanchen nog steeds een mysterie. Sommige theorieën suggereren dat ze afstammelingen waren van de Berberbevolking uit Noord-Afrika, terwijl andere theorieën wijzen op mogelijke connecties met de Romeinse slavenhandel.

Een nieuwe en fascinerende theorie suggereert dus dat de oorsprong van de Guanchen kan worden gevonden in de Romeinse slavenhandel, die tot de Canarische Eilanden reikte. In het oude Rome was purper, een kleurstof gewonnen uit zeeroofdieren, extreem kostbaar en alleen voorbehouden aan de elite. Het artikel in Scientific Reports suggereert dat de zoektocht naar deze purperroofdieren de Romeinen tot de Canarische Eilanden bracht.

In Rome mochten alleen keizers, generaals, senatoren en de elite paars dragen. Een halve kilo wol van die kleur kostte evenveel als wat een bakker in drie jaar verdiende. Daarom werd de zoektocht naar de weekdieren waaruit deze kleurstof werd gewonnen uitgebreid naar een van de uiteinden van de bekende wereld, de Fortunatae Insulae of de gelukzalige eilanden, bestaande uit de huidige Canarische Eilanden.

Recente genetische studies hebben inderdaad overeenkomsten aangetoond tussen het DNA van de Guanchen en dat van de Berberbevolking uit Noord-Afrika. Echter, er zijn ook sporen gevonden die connecties met het Romeinse Rijk suggereerden. Archeologische vondsten, zoals Romeinse munten en keramiek, suggereren ook dat er contact was met het Romeinse Rijk, mogelijk in de context van de slavenhandel.

Ga naar de inhoud