Lesbiennes en homo’s vieren 12 jaar homohuwelijk in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 3 juli 2005 legaliseerde de toenmalige socialistische regering van José Luis Rodriguez Zapatero het homohuwelijk waarmee Spanje het derde land ter wereld, na Nederland en België, werd waar het homohuwelijk (Matrimonio entre personas del mismo sexo) gelegaliseerd werd, 17 dagen voor het liberale Canada. Volgens de cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) zijn er sinds 2005 tot en met 2015 in totaal 35.323 homohuwelijken geweest in Spanje.

Van al deze huwelijken werden er 21.305 afgesloten tussen twee mannen en 14.018 tussen twee vrouwen, respectievelijk een 60% mannen en 40% vrouwen. 2006 was het jaar dat de meeste homohuwelijken plaatsvonden in Spanje met 3.000 mannen en 1.313 vrouwen. Terwijl het aantal huwelijken tussen mannen daalde naar 1.925 in 2015 (het laatste jaar dat er gegevens bekend zijn), stegen de huwelijken tussen vrouwen met 410% naar 1.813 in het jaar 2015, bijna gelijk aan dat van de mannen dus. Volgens voorlopige cijfers van het INE trouwden er vorig jaar 4.259 personen van het hetzelfde geslacht.

Spanje lijkt dus een conservatief zwaar Rooms-katholiek land maar de PSOE regering van 2005 zorgde ervoor dat dit beeld meteen verdween door het homohuwelijk goed te keuren en te legaliseren. Nederland deed dat al in 2001 gevolgd door België in 2003 en dan Spanje in 2005 als derde land waar het homohuwelijk gelegaliseerd werd, een hele mijlpaal voor Spanje.

Geschiedenis

Het homohuwelijk in Spanje is sinds 3 juli 2005 gelegaliseerd. In 2004, aan het begin van de achtste legislatuur, begon de pas verkozen socialistische regering, geleid door minister-president José Luis Rodríguez Zapatero van de socialistische arbeiderspartij PSOE, een campagne voor de legalisering van het homohuwelijk, inclusief het recht op adoptie. Na veel discussie werd een wet die het homohuwelijk goedgekeurd aanvaard door de Cortes Generales op 30 juni 2005 en gepubliceerd op 2 juli 2005. Het homohuwelijk is wettig geworden in Spanje op zondag 3 juli 2005 en was daarmee het derde land in de wereld die dat deed, na Nederland en België en 17 dagen voor Canada.

Rooms-katholiek protest

De bekrachtiging van deze wet was uiteraard niet gespeend van conflicten ondanks de steun van 66% van de bevolking. In het bijzonder was de Rooms-katholieke autoriteit bijzonder onvermurwbaar en fel gekant tegen wat zij beschouwden als de verzwakking van de betekenis van het huwelijk. Andere verenigingen spraken hun bezorgdheid uit over de mogelijkheid van lesbiennes en homo’s om kinderen te adopteren. Demonstraties voor en tegen de wet trokken duizenden mensen uit alle delen van Spanje. Na de goedkeuring ervan werd het recht door de conservatieve Partido Popular (PP) betwist en voorgelegd bij het Constitutionele Hof.

Status

Kort nadat de wet werd aangenomen zijn vragen gerezen over de juridische status van het huwelijk door niet-Spanjaarden waarvan het land van afkomst het homohuwelijk niet toelaat. Een beslissing van het ministerie van Justitie verklaarde dat de Spaanse wet het homohuwelijk tussen een niet-Spanjaard met een Spaanse burger mogelijk maakt, ongeacht of het thuisland van die persoon het partnerschap erkent. Ten minste één partner moet de Spaanse nationaliteit hebben of in het geval van twee niet-Spanjaarden, dienen allebei een permanente verblijfsvergunning te hebben.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.