skip to Main Content
Aantal Nederlandse en Belgische toeristen blijft dalen in Spanje
Freepik

Aantal Nederlandse en Belgische toeristen blijft dalen in Spanje

MADRID – Uit de resultaten van de afgelopen maanden kan men opmaken dat het aantal Nederlandse en Belgische toeristen dat Spanje heeft bezocht gedurende de eerste vijf maanden is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Over het algemeen daalde het aantal internationale vakantiegangers in de maand mei met -1,6% maar tot en met de maand mei steeg het aantal toeristen met +2,7% naar 29,3 miljoen.

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) en Frontur hebben de cijfers bekend gemaakt wat betreft de internationale toeristen die in mei en tot en met die maand naar Spanje zijn gekomen. Daaruit is op te maken dat voor het eerst in lange tijd het aantal internationale vakantiegangers in een maand gedaald is maar dat er toch tot en met eind mei een stijging is geweest in vakantiegangers.

Mei

In mei kwamen er 7.952.788 buitenlanders naar Spanje om van een vakantie of bezoek te genieten, een daling van -1,6% ten opzichte van mei 2018. De grootste groep toeristen was afkomstig uit Groot Brittannië met 1,98 miljoen (-0,3%) gevolgd door Duitsland met 1,08 miljoen (-8,8%) en Frankrijk met 1,02 miljoen (-10,7%) toeristen.

In mei daalde het aantal Nederlandse en Belgische toeristen naar 429.458 (-3,8%) Nederlandse en 205.384 (-3,9%) Belgische vakantiegangers.

Eerste vijf maanden

Gedurende de eerste vijf maanden tussen begin januari en eind mei zijn er 29.345.275 buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen, een stijging van 2,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Ook hier was de grootste groep (zoals altijd) de Britten met 6,25 miljoen (0,0%) gevolgd door de Duitsers met 4,07 miljoen (+1,9%), de Fransen met 3,73 miljoen (-4,6%) en de Scandinaviërs met 2,15 miljoen (-6%).

Wat betreft de Nederlandse vakantiegangers daalde dit aantal met -4,8% gedurende de eerste vijf maanden naar een totaal van 1.267.452 toeristen. Wat betreft de Belgische toeristen daalde dat met -0,1% naar 872.919 vakantiegangers gedurende de eerste vijf maanden dit jaar.

Regio’s

Zoals altijd is Catalonië (Costa Brava, (Costa) Barcelona, Costa Dorada) de meeste bezochte regio met 6.725.304 (+2,6%) buitenlandse toeristen gevolgd door de Canarische Eilanden met 5.673.428 (-2,1%) en Andalusië met 4.402.123 (+6,2%) toeristen.

De eilanden van de Balearen ontvingen dit jaar alweer 3.474.876 (+4,8%) buitenlandse toeristen gevolgd door 3.211.181 (+0,2%) vakantiegangers in de Valencia regio en 3.161.576 (+10,1%) toeristen in de regio Madrid (met name de stad Madrid).

Bekijk HIER de PDF met alle informatie (in het Spaans)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Spanje wordt duur en…..tegenover de buitenlanders ,zijn de Spanjaarden niet echt vriendelijk en correct ivm de prijzen ze beseffen niet ,zeker aan de Costa’s , dat ze moeten leven van de buitenlanders .Als je naar de markt gaat ,zijn er 2 verschillende prijzen ,eentje toeristen en de Spanjaarden

 2. Redaktie, waar komt die statistiek vandaan, alleen vliegreizen ?
  Vergeet niet de vele campers die het hele jaar onderweg zijn, zonder registratie…..

 3. 1.267.452 Nederlandse toeristen!!?? Het is mij nog steeds een raadsel hoe men in Spanje zo precies die aantallen weet. Trouwens, die laatste 2 van dat getal zijn mijn vrouw en ik geweest. Ik ben blij dat onze aanwezigheid niet onopgemerkt is gebleven al heb ik niemand met een telraam aan de kant van de weg zien staan.

 4. @Koos; Het zijn de Engelsen met de kleine beurs die niet meer komen. En die geven toch al niet zo veel meer uit. Maar juist de wat rijkeren zie je nu investeren in Spanje. Die willen voor de Brexit uit hun Eurootjes veilig stellen met og.
  Dus steden als Benidorm en anderen die het van de massa vakantiegangers moeten hebben zullen het wel merken. Maar die gebieden die juist veel eigenaren van villas hebben zullen er weinig van merken.
  Wij wonen in een grote wijk met veel Engelsen. Hier zie je het al gebeuren. Degene die afhankelijk zijn van een pensioentje verkopen hun huis (als ze dat al lukt) of gaan gewoon terug. Maar ondertussen worden er regelmatig de grotere huizen verkocht aan Engelsen die meteen aan het verbouwen slaan. Die hebben niet veel last van de lagere Pond….

  Overigens is het toerisme in Spanje maar een relatief klein gedeelte van het nationale inkomen. Veel minder dan de meeste denken. En die inkomsten worden ook vooral in een kleine strook langs de kust verdient. Spanje verdient zijn geld op vele andere manieren.

 5. Als de Britten niet meer komen is Spanje verloren, Spanje teert letterlijk op de Britten. Hier beneden ook ze hebben enorm veel geld rijden in dure auto´s en geven veel geld uit. Ze blijven vrijwel de gehele zomer hier waardoor de horeca het ook overleeft.

 6. Er komen steeds meer verre vakantie bij waar mensen heen gaan . Kroatie is meer in trek , Indonesie en de Emiraten , Scandinavische landen horen er ook al bij.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by