Vanaf 2030 rekeningrijden in Nederland: wat betekent dat voor de eigen vervoer reizigers naar Spanje?

Vanaf 2030 rekeningrijden in Nederland: wat betekent dat voor de eigen vervoer reizigers naar Spanje?
Beeld: Canva

Vanaf 2030 rekeningrijden in Nederland: wat betekent dat voor de eigen vervoer reizigers naar Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De kogel is door de kerk en na maanden- en zelfs jarenlange discussies heeft het kabinet beslist dat het rekeningrijden vanaf 2030 in Nederland ingevoerd wordt. Het nieuwe systeem zal de motorrijtuigenbelasting die nu geldt vervangen waarbij automobilisten die meer rijden ook meer gaan betalen. Maar wat betekent het rekeningrijden voor de Nederlanders die met eigen vervoer zoals personenwagen, kampeerauto, camper of motor naar Spanje rijden?

Zoals het er nu naar uitziet en bij gebrek aan meer informatie, zal er één bedrag komen waarbij het dus niets uitmaakt wanneer je rijdt (spits of niet) en waar je rijdt. De bedragen per kilometer zijn nog niet bekend maar een van de doelen is duidelijk om automobilisten minder te laten rijden. Uit een berekening blijkt dat iemand die dagelijks 80 km rijdt 2,5 keer duurder uit zal zijn terwijl iemand die dagelijks 20 km rijdt ongeveer de helft goedkoper uit zal zijn.

Maar het feit dat niet gecontroleerd wordt waar je rijdt heeft ook invloed op het rekeningrijden voor de eigen vervoer Spanjegangers. Het lijkt erop dat jaarlijks gekeken wordt naar het aantal gereden kilometers waarover je dan belasting moet betalen. De vraag is daarbij hoe dat in de praktijk gaat werken. Gebeurt dit bij de APK? Dan zou je dus jaarlijks een achteraf rekening krijgen. Maar hoe zit dat dan met nieuwe auto’s, krijg je dan pas na vier jaar een rekening?

Het probleem bij het rekeningrijden systeem is dus dat als je naar Spanje rijdt met de camper, kampeerauto, personenwagen of motor, deze kilometers mee gerekend gaan worden terwijl je dus eigenlijk in het buitenland rijdt. Het gaat er daarbij dus niet om of je Nederlandse wegen gebruikt maar alleen dat je rijdt, ongeacht waar dat is. Dat is de keerzijde van het rekeningrijden systeem.

Iemand die dus vanuit Nederland door Frankrijk naar Spanje rijdt zal dus duizenden extra kilometers op de teller hebben staan en zal uiteindelijk dus veel meer belasting gaan betalen. Daarbovenop komt ook dat elektrische voertuigen gaan betalen vanaf 2030, nu zijn de ev’s uitgesloten van wegenbelasting. De kans is wel groot dat elektrische auto’s minder gaan betalen voor gereden kilometer.

Vanaf 2030 wordt het met je eigen vervoer naar Spanje rijden voor de meeste Nederlanders dus veel duurder en dus minder interessant. Wellicht komen er nog wijzigingen zoals dat de auto gevolgd wordt via GPS en de gereden kilometers buiten Nederland niet meetellen, maar daar zitten weer veel haken en ogen aan vanwege de privacy.

Overigens zijn er in Spanje ook plannen om het rekeningrijden in te voeren maar dat zou dan via een systeem met camera’s boven de wegen moeten gaan. Maar net zoals in Nederland zijn er ook in Spanje meer onzekerheden dan zekerheden wat betreft het rekeningrijden.

Ga naar de inhoud