Search
menu
Search

Spanje heeft een nieuwe twee-euromunt

Spanje heeft een nieuwe twee-euromunt
Beeld: Fábrica Nacional de Moneda y Timbre / web

Spanje heeft een nieuwe twee-euromunt

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je deze zomer in Spanje bent, let dan goed op het wisselgeld wat je krijgt want daar kan zomaar een verrassing tussen zitten. Sinds 1 juli zijn er namelijk nieuwe Spaanse twee-euromunten in omloop, uitgebracht door de ‘Fábrica Nacional de Moneda y Timbre’ en deze hebben een speciaal uniek kenmerk.

Ter ere van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat op 1 juli is begonnen, heeft Spanje deze speciale herdenkingsmunten uitgegeven. Op de munten is het logo te zien dat symbool staat voor het Spaanse voorzitterschap van de EU.

Deze nieuwe munten, die dezelfde kenmerken en waarde hebben als de munten die al circuleerden, tonen op hun nationale zijde het logo en de inscriptie. ‘España 2023- Presidencia española’ en ‘Consejo de la Unión Europea’. Het logo van de Spaanse ‘Nationale Munt- en Postzegelfabriek’ is te zien op de tweede afbeelding, die zich aan de onderkant van de munt bevindt. Rond de buitenrand van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Overeenkomstig de besluiten van de Europese Raad van 10 februari 2009 mogen de lidstaten van de eurozone en de landen die een munteenheidsovereenkomst met de Europese Unie hebben, die de uitgifte van euro’s omvat, herdenkingsmunten uitgeven die bedoeld zijn voor circulatie. Ze moeten echter aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het feit dat enkel twee-euro-munten voor dit doel mogen worden gebruikt. Daarnaast moeten deze munten dezelfde technische eigenschappen hebben als andere twee-euro-munten, maar hun nationale kant zal een gedenkwaardig ontwerp bevatten met een grote symboliek op nationaal of Europees niveau.

Ga naar de inhoud