In Spanje worden gemiddeld 90 auto’s per dag gestolen

In Spanje worden gemiddeld 90 auto's per dag gestolen
Beeld: via canva.com

In Spanje worden gemiddeld 90 auto’s per dag gestolen

Autodiefstal blijft een hardnekkig probleem in Spanje, met bijna 90 gestolen auto’s per dag in de eerste drie maanden van 2024. In totaal zijn er 8031 diefstallen geregistreerd, wat een stijging van 2,4% betekent vergeleken met dezelfde periode in 2023. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan de groeiende verfijning van georganiseerde criminele netwerken en de hoge vraag naar reserveonderdelen.

Het is verontrustend om te constateren dat autodiefstal nog steeds een groot probleem is in Spanje en dat criminelen steeds slimmer worden in hun methoden. Het is essentieel voor autobezitters om extra maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen, vooral tijdens de drukke zomermaanden en wanneer iemand met een buitenlands kenteken in Spanje rijdt.

Volgens de driemaandelijkse cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, voert de regio Madrid de lijst aan met 1898 geregistreerde autodiefstallen in het eerste kwartaal van 2024. Als dichtbevolkt stedelijk gebied met een hoge concentratie van voertuigen is de Spaanse hoofdstad en provincie Madrid een aantrekkelijk doelwit voor autodieven.

Catalonië volgt op de voet met 1888 gestolen voertuigen. Barcelona blijft een hotspot voor autodiefstal. De combinatie van een grote toeristenpopulatie en een drukke haven maakt de stad aantrekkelijk voor zowel opportunistische dieven als georganiseerde bendes die gestolen voertuigen exporteren.

Andalusië bekleedt de derde positie met 1526 diefstallen, maar laat een zorgwekkende stijging zien van 13%. De uitgestrekte kustlijn van Andalusië, met populaire toeristische bestemmingen zoals Málaga, Nerja, Torremolinos en Marbella, kan een factor zijn in de stijging van autodiefstallen. Toeristen zijn vaak minder waakzaam en hun huurauto’s vormen een gemakkelijk doelwit voor dieven.

De regio Valencia staat op de vierde plaats met 805 diefstallen. Dit onderstreept dat het probleem niet beperkt blijft tot de grootste stedelijke gebieden, maar ook middelgrote steden en regio’s treft.

Opvallend is de sterke stijging in Cantabrië, waar het aantal diefstallen meer dan verdubbelde met een toename van 104%. Hoewel het absolute aantal met 53 gevallen relatief laag blijft, vraagt deze extreme stijging om onmiddellijke aandacht van de lokale autoriteiten.

Aan de positieve kant zien we een afname in regio’s zoals Asturië (-21%) en Navarra (-20%), wat suggereert dat hun aanpak mogelijk als voorbeeld kan dienen voor andere gebieden die met stijgende cijfers kampen.

Ga naar de inhoud