Oud-koning Juan Carlos besluit Spanje te verlaten (UPDATE)

Oud-koning Juan Carlos besluit Spanje te verlaten
Beeld: Twitter

Oud-koning Juan Carlos besluit Spanje te verlaten (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De door fraude- en corruptieschandalen geplaagde oud-koning Juan Carlos heeft zijn zoon en huidige koning Felipe VI medegedeeld dat hij heeft besloten Spanje te verlaten om in het buitenland te gaan wonen. Officieel doet Juan Carlos dat om ‘de beste service te verlenen aan de Spanjaarden en de Spaanse instellingen’.

In een officiële tekst die op de website van het Spaanse Koningshuis werd geplaatst schrijft Juan Carlos dat gezien de openbare repercussie die bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in het privéleven van de oud-koning genereren, hij besloten heeft om voor rust en kalmte te zorgen en om de eigen waardigheid als persoon Spanje te verlaten en in het buitenland te gaan wonen. ZIE UPDATE onderaan artikel!

De huidige koning en de zoon van Juan Carlos Felipe VI heeft meteen geantwoord dat hij de beslissing van zijn vader met respect accepteert. Daarnaast herhaalt Felipe hoe belangrijk zijn vader is geweest gedurende 40 jaar koningschap van Spanje.

Oud-koning Juan Carlos ligt onder vuur vanwege vermeende schandalen en de verdenking van corruptie. Zo zou de oud-koning steekpenningen hebben aangenomen van Saoedische fondsen toen hij bemiddelde voor de aanleg van de hogesnelheidstrein naar Mekka en Medina, iets dat door Spaanse bedrijven is gebouwd. Juan Carlos zou daar tussen de 65 en 100 miljoen euro voor ontvangen hebben.

Juan Carlos was van 1975 (na de dood van Franco) tot 2014 koning van Spanje. Hij werd in 1938 geboren in Rome, omdat de Spaanse koninklijke familie daar in ballingschap verbleef tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Op 19 juni 2014 trad Juan Carlos officieel af als vorst waarna zijn oudste zoon Felipe het roer overnam. Hij was de eerste Spaanse koning die dat deed in bijna driehonderd jaar.

Na de abdicatie in 2014 is het bergafwaarts gegaan met Juan Carlos en was hij vanwege zijn slechte gezondheid al vaak niet meer bij officiële bijeenkomsten te zien. Zo is de oud-koning slecht ter been na meerdere operaties aan heupen en knieën. Verder kwamen er steeds meer schandalen boven water.

UPDATE: Zoals diverse kranten in Spanje melden heeft de oud-koning op zondag de brief aan zijn zoon geschreven waarna hij vanuit de woning in Zarzuela richting Sanxenxo vertrok om daar te overnachten bij een goede vriend. Op maandag vertrok Juan Carlos met een auto naar Porto in Portugal om van daaruit naar de Dominicaanse Republiek te vliegen waar hij nu verblijft. Volgens de media gaat het om een tijdelijk verblijf in een residentie die hoort bij het complex Casa de Campo in La Romana. Doña Sofia, de echtgenote van Juan Carlos, verblijf op dit moment bij Felipe en Letizia op Mallorca en is dus niet meegereisd.

Ga naar de inhoud