Spanje zal in 2100 de helft van het aantal inwoners hebben

Spanje zal in 2100 de helft van het aantal inwoners hebben
Beeld: 123rf

Spanje zal in 2100 de helft van het aantal inwoners hebben

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het gerenommeerde wetenschappelijke magazine The Lancet heeft een onderzoek geplaatst waarin te lezen valt dat in het jaar 2100 het aantal bewoners van deze planeet gereduceerd zal zijn tot 8,8 miljard personen. Daarmee spreekt The Lancet de Wereldgezondheidsorganisatie tegen want deze meent dat in 2100 het aantal inwoners zal stijgen naar 11,2 miljard personen. Ook in Spanje zal het aantal inwoners flink gaan dalen.

Volgens het onderzoek ‘Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden of Disease Study’ dat in The Lancet is gepubliceerd zal de wereldbevolking in 2100 gedaald zijn naar 8,79 miljard personen. Het hoogtepunt zal in 2064 bereikt worden met 9,73 miljard personen wat meer is dan de huidige 7,7 miljard. 

De enige regio’s die in inwoners zullen stijgen zijn Afrika ten zuiden van de Sahara, Noord-Afrika en het Midden-Oosten terwijl het aantal inwoners zal dalen in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Oost-Azië, Oceanië, Centraal-Europa, Oost-Europa en Centraal-Azië. 

In 2100 zijn de grootste landen wat betreft inwoners India, Nigeria, China, de Verenigde Staten en Pakistan. Met name Nigeria valt op want daar zal het aantal inwoners stijgen van de huidige 206 naar 790 miljoen in het jaar 2100.

Spanje

The Lancet laat zien dat de bevolking in Spanje niet zoals op dit moment zal toenemen maar juist flink zal dalen. Verwacht wordt dat het aantal inwoners van Spanje samen met andere landen zoals Thailand, Japan en Oekraïne met 50% zal dalen.

In het geval van Spanje wordt er geschreven over een afname van de 46 miljoen inwoners in 2017 naar 22,91 miljoen in het jaar 2100. Op het moment van schrijven in het jaar 2020 heeft Spanje volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek 47.329.981 inwoners (47,3 miljoen dus).

Ook in Spanje’s buurland Portugal zal men dalen van de huidige 10,68 miljoen (in 2019) naar 4,5 miljoen inwoners in 2100 terwijl men voor Italië voorspelt dat het aantal inwoners met 50% zal dalen van 60 naar 30 miljoen. In Frankrijk schrijft men dat het aantal inwoners juist zal stijgen van 65 naar 67 miljoen, iets wat ook geldt voor het Verenigd Koninkrijk waar men van 66 naar 71,45 miljoen zal stijgen.

Spanje zal vanwege de daling in aantal inwoners flink dalen op de lijst van wereldmachten, van de huidige plaats 13 naar de 28e plaats in het jaar 2100.

Nederland en België

In het onderzoek (PDF) is ook te lezen dat het aantal inwoners in Nederland zal dalen van de huidige 17,03 miljoen naar 13,58 miljoen in het jaar 2100. In België zal het aantal inwoners juist stijgen van de huidige 11,32 miljoen naar 13,48 miljoen in het jaar 2100. Volgens The Lancet zal België dus nagenoeg hetzelfde aantal inwoners dan Nederland hebben in 2100.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.