De tweede en derde grootste eierproducenten van Spanje fuseren

De tweede en derde grootste eierproducenten van Spanje fuseren
Beeld: Freepik

De tweede en derde grootste eierproducenten van Spanje fuseren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als je in Spanje een doos eieren koopt dan is de kans groot dat deze komen van een van de drie grootste eierproducenten, te weten Huevos Guillén, Dagu of Ous Roig. De laatste twee in dit korte lijstje gaan nu samenwerken als onderdeel van het kapitaalfonds Cleon Capital waardoor ze samen een omzet hebben van 150 miljoen euro.

De grootste eierproducent van Spanje is Huevos Guillén (onder andere Mercadona eieren) met een jaarlijkse productie van 138 miljoen eieren die door meer dan 6 miljoen kippen gelegd worden. Maar na de samenwerking zullen Dagu en Ous Roig (Huevos Roig) samen goed zijn voor 104 miljoen eieren jaarlijks die door de meer dan 3 miljoen kippen gelegd worden.

De eiereproducent Ous (Huevos) Roig werd in 1968 opgericht in de Catalaanse stad Tortosa (Tarragona) terwijl Dagu in 1979 in Guadalajara (Castilla-La Mancha) ontstond. Ondanks dat er miljoenen kippen eieren leggen werken er ‘slechts’ 400 mensen in beide productiecentra. 

De samenwerking van de tweede en derde grootste eierproducenten komt op een moment dat de eierconsumptie flink is gestegen in Spanje. In 2020 wist elke inwoner van Spanje gemiddeld 151 eieren te eten per jaar wat 21 eieren meer was dan de 130 eieren in 2019, een stijging van 16,7 procent. In totaal werden er in Spaanse huishoudens in 2020 maar liefst 6,13 miljard eieren gegeten, dat zijn er 17 miljoen per dag. Gemiddeld per week eet een inwoner van Spanje 3 in plaats van 2,5 eieren. 

Per persoon werd er 22,85 euro uitgegeven aan eieren in 2020 wat meer is dan wat men heeft besteed aan koekjes (19,66 euro), olijfolie (12,45 euro), sauzen (11,88 euro), sterke drank (10,47 euro), peulvruchten (7,48 euro) en granen (6,77 euro). 

De consumptie van eieren van scharrelkippen, dat wil zeggen ‘huevos de gallinas de suelo’ (code 2), is in 2020 het meest gegroeid met 1,1 miljoen nieuwe consumenten en 1 op de 2 huishoudens in Spanje (49,7 procent) waar scharrelkip eieren gegeten worden. De verkoop van eieren online (via internet dus) is in 2020 ook enorm gestegen met 61 procent, een direct gevolg van de corona-pandemie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.