Roma-vrouw daagt Spanje voor het gerecht in Straatsburg omdat ze geen weduwenpensioen ontvangt

Europees Hof voor de Rechten van de Mens / 123rf
Beeld: Europees Hof voor de Rechten van de Mens / 123rf

Roma-vrouw daagt Spanje voor het gerecht in Straatsburg omdat ze geen weduwenpensioen ontvangt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In 1974 trouwde Joaquina Cortés via het ritueel dat gebruikelijk is onder de Roma (In Spanje zijn dat gitanos en zigeuners). Ze was toen meerderjarig en bleef bij haar echtgenoot tot diens dood in 2014. Het koppel had vijf kinderen die allemaal in hetzelfde familieboekje ingeschreven stonden. Sinds de Spaanse staat de vrouw het weduwenpensioen ontzegde, steunde de Fundación Secretariado Gitano (Stichting Secretariaat van zigeuners) de vrouw in haar legale kruistocht tegen de officiële instanties.

Toen Joaquina in 1974 met haar echtgenoot in het huwelijksbootje stapte volgens het traditionele Roma ritueel was ze zich van geen kwaad bewust. Zowel zij als haar echtgenoot konden niet lezen en schrijven. Beiden waren ze er van overtuigd dat hun huwelijk officieel was. Joaquina verwachtte dan ook een weduwenpensioen, gezien haar overleden echtgenoot 28 jaar had bijgedragen aan de Spaanse sociale zekerheid. 

Toen Joaquina, die haar hele leven aan haar kinderen had gewijd, het pensioen wou aanvragen, kreeg ze te horen dat dit onmogelijk was. Zij en haar echtgenoot bleken niet officieel getrouwd te zijn. Via een bevriende advocaat vocht de vrouw het verdict van de staat aan. In het hooggerechtshof van Andalusië kreeg ze aanvankelijk zelfs gelijk. De rechter was van mening dat, gezien de situatie van de vrouw, het discriminatie zou zijn haar geen pensioen toe te kennen.

Na die beslissing stapte de dienst voor sociale zekerheid echter naar het hooggerechtshof, waar de beslissing ongedaan gemaakt werd. Joaquina werd opnieuw haar pensioen ontnomen. De advocaat van de vrouw nam daarop contact op met de Fundación Secretariado Gitano, die opkomt voor de rechten van de Roma-bevolking in Spanje. Hij vroeg de organisatie om hulp om de zaak voor het Europese gerechtshof voor mensenrechten in Straatsburg te brengen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg besloot uiteindelijk dat het wel degelijk om discriminatie ging. Het beschuldigde de Spaanse Staat van een ‘blind’ toepassen van de wet, zonder de persoonlijke omstandigheden van het koppel mee in rekening te brengen. Joaquina werd alsnog haar pensioen toegekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.