Search
menu
Search

Ambulance-arts in Tarragona verklaart man dood maar lijkschouwer ontdekt dat hij nog leeft

Ambulance-arts in Tarragona verklaart man dood maar lijkschouwer ontdekt dat hij nog leeft
Beeld: @semgencat / twitter

Ambulance-arts in Tarragona verklaart man dood maar lijkschouwer ontdekt dat hij nog leeft

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Het zal je maar overkomen, voel je jezelf slecht, komt de ambulance om naar je te kijken en verklaart de ambulance-arts je zomaar dood terwijl later de lijkschouwer erachter komt dat je nog leeft. Dit overkwam een 64-jarige man uit de gemeente Riudecanyes in de provincie Tarragona. Hij werd afgelopen zaterdag door het personeel van de Catalaanse Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) dood verklaard.

Maar de man was niet dood, hij ademde heel erg moeilijk, iets waar de lijkschouwer later pas achter kwam. En dat is maar goed ook want zoals je wellicht weet wordt iemand in Spanje zeer snel, soms binnen 24 of 48 uur al begraven. Stel dat de lijkschouwer er niet op tijd achter was gekomen, dan was de man wellicht levend begraven.

Personeel van de SEM werd zaterdag opgeroepen om naar een woning in Riudecanyes te gaan waar een oudere man bewusteloos op de grond lag in zijn woning. Een buurman meldde dit bij 112 waarna ook de brandweer aan te pas moest komen om de deur van de woning te openen. De SEM-arts onderzocht de bewusteloze man en constateerde dat hij biologisch dood was waarop er verder geen reanimatie meer nodig was.

De man werd door het ambulancepersoneel overgebracht naar een lijkschouwer die de dood officieel moest bevestigen. Maar deze constateerde dat de 64-jarige man helemaal niet was overleden maar wel zeer moeilijk ademde. Meteen werd er opnieuw een ambulance bijgehaald waarbij het medisch personeel er dit keer wel in slaagde om de man te stabiliseren en hem naar een ziekenhuis kon brengen.

Er zal nu een intern onderzoek plaats gaan vinden naar waarom de SEM-arts de man voor dood verklaarde terwijl dat niet zo was. De politie zal verder geen onderzoek doen tenzij er een officiële klacht wordt ingediend door bijvoorbeeld de man zelf of familie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?