Tot aan november blijft het warmer en droger dan normaal in Spanje

@Divulgameteo / twitter
Beeld: @Divulgameteo / twitter

Tot aan november blijft het warmer en droger dan normaal in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de weersvoorspellingen en de weermodellen van de Spaanse Weerdienst AEMET, zal het weer in Spanje tot aan november dit jaar warmer zijn dan normaal en daarnaast ook veel droger. Grote delen van het land zijn op dit moment verwikkeld in de derde hittegolf van dit jaar die volgt op die van juni en juli. Het kwik stijgt op veel plaatsen tot 42 graden of meer terwijl er weinig kans is op neerslag.

Augustus is begonnen zoals juli is geëindigd: warmer dan normaal tijdens een hittegolf met temperaturen die tot 10 graden boven het normale gemiddelde liggen. Die hoge temperaturen in juli hebben geleid tot een record aantal sterfgevallen door hitte met een geschat aantal van 2.176 personen. Op veel plaatsen is het kwik gedurende bijna de hele maand juli niet onder de 35 graden gekomen terwijl op meerdere plaatsen weer records zijn verbroken. 

Maar volgens de voorspellingen van de Spaanse Weerdienst AEMET moet men in Spanje rekening houden met hoge temperaturen tot november, dat wil zeggen in augustus, september en oktober. Om dat te bepalen wordt gebruik gemaakt van langetermijn voorspellingsmodellen die natuurlijk ook wel eens niet kunnen kloppen. Daaruit blijkt ook dat de komende drie maanden ook nog eens veel droger zullen zijn met minder neerslag dan normaal.

Volgens de AEMET woordvoerder Rubén del Campo is de kans op warmer weer dan normaal de komende drie maanden 60% terwijl de kans op weinig neerslag 45% is. Rubén voorspelt ook dat vanaf donderdag de derde hittegolf zal beginnen met temperaturen van 5 tot 10 graden hoger dan normaal. Niet alleen overdag zal het warmer zijn maar ook ‘s nachts zal het erg benauwd worden op veel plaatsen.

Ga naar de inhoud