Search
menu
Search

162 graven geroofd om goud en sieraden te stelen in Barcelona

162 graven geroofd om goud en sieraden te stelen in Barcelona
Beeld: via canva.com

162 graven geroofd om goud en sieraden te stelen in Barcelona

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra is bezig met een onderzoek naar de opening van 162 nissen op de begraafplaats van Montjuïc, waarbij sieraden en goud zijn gestolen. Na een klacht van de begraafplaatsbeheerder werd het onderzoek gestart. In reactie hierop hebben de politie-eenheden hun patrouilles in dit gebied in de afgelopen weken, zowel overdag als ’s nachts, opgevoerd.

In een poging de daders te identificeren, werd een surveillanceoperatie op touw gezet die ook het gebruik van nacht-drones voor warmtedetectie omvatte. Ondanks deze maatregelen is het onderzoek nog steeds aan de gang en zijn er tot op heden geen arrestaties verricht. Er zijn sinds half juli geen nieuwe gevallen van grafroving meer gemeld.

Cementiris de Barcelona heeft verduidelijkt dat er eind juni een ongewone verplaatsing van betonplaten in enkele oude graven, waarvan de meeste geen grafsteen hadden, op de begraafplaats werd opgemerkt. Nadat bevestigd was dat dit niet te wijten was aan potentiële verslechtering van de materialen, werden de Mossos d’Esquadra ingelicht. Zij startten vervolgens het bijbehorende onderzoek.

Parallel aan het politieonderzoek begon Cementiris de Barcelona met het proces om contact te leggen met de eigenaren van de graven, wat ze een “uitdagende” taak noemen, gezien het feit dat sommige graven oud zijn en teruggaan tot de jaren 60 of 70.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft Cementiris de Barcelona de eigen veiligheidsmaatregelen versterkt en een gezamenlijke inspanning op touw gezet met de Mossos d’Esquadra en de medewerking van de Guardia Urbana. Uiteindelijk zijn 162 van de in totaal 175.000 graven op de begraafplaats van Montjuïc beïnvloed door deze gebeurtenissen.

Toeristische begraafplaats

De begraafplaats van Montjuïc, in het Catalaans bekend als Cementiri del Sud-oest of Cementiri de Montjuïc, ligt op een van de rotsachtige hellingen van de heuvel Montjuïc in Barcelona. De begraafplaats werd in 1883 geopend en is sindsdien een van de belangrijkste begraafplaatsen van Barcelona. De begraafplaats is ontworpen door Josep Fontserè en is een van de mooiste en interessantste begraafplaatsen van Europa. 

De begraafplaats is een groot park met veel bomen, bloemen en fonteinen. Er zijn verschillende stijlen van graven te vinden, van eenvoudige grafstenen tot grote mausolea. De begraafplaats is de laatste rustplaats van vele beroemde Catalanen, waaronder Joan Miró, Antoni Gaudí, Salvador Dalí en Pau Casals.

De begraafplaats van Montjuïc is een populaire toeristische attractie en is elke dag open voor bezoekers. De begraafplaats is een mooie en serene plek om te wandelen en te genieten van de architectuur en de geschiedenis. Je kunt er zelfs met de eigen auto of met een stadsbus doorheen rijden.

Ga naar de inhoud