Search
menu
Search

Bijna vier op de tien Spanjaarden zien Pedro Sánchez het liefst als premier

Bijna vier op de tien Spanjaarden ziet Pedro Sánchez het liefst als premier
Beeld: twitter

Bijna vier op de tien Spanjaarden zien Pedro Sánchez het liefst als premier

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De resultaten van enquêtes uitgevoerd door het Spaanse Sociologisch Onderzoekscentrum (CIS) in de dagen voor de parlementsverkiezingen van 23 juli (23J) zijn deze donderdag vrijgegeven. Hieruit blijkt dat de Spanjaarden Pedro Sánchez van de PSOE prefereren als hun premier (36%), boven Alberto Núñez Feijóo van de PP (28,7%). Tussen 13 en 22 juli heeft het Centro de Investigaciones Sociológicas in totaal 27.060 enquêtes gehouden.

Volgens de studieresultaten geloofde de meerderheid van de Spanjaarden dat Feijóo de aanstaande premier zou worden, een overtuiging die door 51,6% van de deelnemers aan de enquête werd gedeeld. Daarentegen dacht slechts 31,7% dat Sánchez een kans had om zijn ambtstermijn als premier voort te zetten.

Wanneer respondenten echter naar hun persoonlijke voorkeuren worden gevraagd, verschuiven de percentages. Voor de datum van 23J gaf 36% van de respondenten aan dat ze Sánchez opnieuw als leider van de regering wilden zien, terwijl 28,7% hun voorkeur gaf aan Alberto Núñez Feijóo. Yolanda Díaz van de nieuwe partij Sumar was de eerste keuze voor 13,5% van de deelnemers en Santiago Abascal van VOX kreeg de steun van 7,3%.

Er is geen twijfel over de vraag of Spanjaarden een regering van coalitiepartijen of een solitaire partij verwachten. Een overweldigende meerderheid van 84,7% is van mening dat de toekomstige regering uit een coalitie van partijen zal bestaan, terwijl slechts 11,7% gelooft dat er een regering van een enkele partij zal zijn.

Uit de gegevens die het CIS verzamelde, blijkt ook dat de PSOE vóór 23J de favoriete partij was om de verkiezingen te winnen onder de deelnemers aan de enquête. Bijna 35% van de respondenten zei dat ze graag zouden zien dat de socialisten wonnen, terwijl 28,5% een zege voor de PP prefereerde. Daarnaast hoopte 14,8% op een overwinning van Sumar en slechts 8,4% steunde VOX.

Er waren veel verkiezingsprognoses die er uiteindelijk allemaal naast zaten, ook de CIS die altijd volhield dat de PSOE zou gaan winnen. Bij de verkiezingen kreeg de PP echter 33% van de stemmen terwijl de PSOE 31,7% verzamelde. VOX en Sumar behaalden respectievelijk 12,39% en 12,31% van de stemmen. Zowel de PP als de PSOE hebben zelf niet genoeg zetels om een regering te kunnen vormen en zullen een coalitie met een of meerdere partijen moeten aangaan. De PP samen met VOX is niet genoeg en de PSOE zal diverse partijen waaronder Sumar, ERC, PNV en Junts moeten overtuigen om een coalitie te vormen.

Ga naar de inhoud