Hoogste waarschuwing vanwege droogte in 24 Catalaanse gemeenten

Hoogste waarschuwing vanwege droogte in 24 Catalaanse gemeenten
Beeld: @aigua_cat / twitter

Hoogste waarschuwing vanwege droogte in 24 Catalaanse gemeenten

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een aanhoudend tekort aan regenval en een ongekende temperatuurstijging hebben de ernstigste situatie ooit in Catalonië veroorzaakt. Als reactie hierop heeft de Catalaanse regering voor het eerst in de geschiedenis de hoogste droogte waarschuwing afgekondigd in 24 dorpen van Alt Empordà (Girona), die hun water betrekken uit het Fluvià-Muga ondergrondse waterreservoir, en twee dorpen uit de Baix Camp (Tarragona), die drinkwater verkrijgen uit het Riudecanyes-stuwmeer.

Het Catalaans Wateragentschap (ACA) heeft deze maatregel genomen omdat de watervoorraden in het ondergrondse waterreservoir in de provincie Girona een historisch dieptepunt hebben bereikt, terwijl het stuwmeer in de provincie Tarragona nog maar 5,25% van zijn capaciteit bevat. 

De twee dorpen in de provincie Tarragona (Riudecanyes en Duesaigües) die afhankelijk zijn van het stuwmeer, hebben al maanden te maken met waterbeperkingen. Aan de andere kant hebben de 22 dorpen van Alt Empordà in de provincie Girona, die hun water betrekken uit het ondergrondse waterreservoir, hun waterconsumptie in de maand juli verhoogd.

Het hoogste alarmniveau gaat volgende week in en houdt in dat de 26.000 getroffen inwoners hun waterverbruik moeten beperken tot 200 liter per persoon per dag. Daarnaast moet de landbouwconsumptie worden teruggebracht tot 80% en moeten stedelijke risico’s worden weggenomen. Ook wordt het industriële waterverbruik beperkt tot 25%.

Ga naar de inhoud