skip to Main Content
Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje zorgt voor politieke discussie
Pixabay

Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje zorgt voor politieke discussie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje

Pixabay

MADRID – De eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje is een feit. Het gaat om Otras, een syndicaat welke gevestigd is in Barcelona en een maand geleden door de Spaanse overheidsinstelling voor Werkgelegenheid geaccepteerd werd als een vakbond. Ondanks dat deze vakbond administratief goedgekeurd werd is er toch veel politieke onenigheid binnen de Spaanse regering.

Ongeveer een maand geleden ondertekende de Director General de Trabajo de papieren wat ervoor zorgde dat de eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje officieel werd, de sindicato Organización de Trabajadoras Sexuales (OTRAS). Dat heeft echter voor een vreemde situatie gezorgd want prostitutie is in Spanje illegaal maar er is nu wel een vakbond voor de sekswerkers.

De Spaanse regering zegt echter dat ze de vakbond van een illegale activiteit niet zullen accepteren. Volgens OTRAS is dat wel vreemd want de Afrikaanse straatverkopers, die ook illegaal zijn, hebben ook een vakbond.

OTRAS zegt dat de sekswerkers net zoals elke andere werknemer hardwerkende mensen zijn die ook recht horen te hebben op een ziektewet, zwangerschapsregelingen, een vast salaris, vakantie en zelfs een pensioen. Daarnaast wil men strijden voor de legaliteit van de prostitutie in Spanje.

Wet

Het probleem is dat in Spanje prostitutie illegaal is en dus niet is toegestaan. In andere landen zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Turkije en Nieuw Zeeland is de prostitutie legaal terwijl dat in andere landen zoals Spanje, Portugal en Italië niet het geval is.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. De regering kan toch onmogelijk de uitvoerders van een niet toegelaten beroep steunen? Hoe kan je nu onderhandelen over arbeidsvoorwaarden van een activiteit die totaal verboden is ? De enige mogelijkheid lijkt me te ijveren voor een erkenning van sekswerkers. Intussen werken ze lustig (!) verder, zonder sociale bijdragen, zonder belastingen, zonder uurregeling, ….

 2. illegaal ? guardia civil zegt dat die vrouwen dat doen omdat ze anders honger lijden —
  vond dit wel een grappig antwoord
  ze laten dit gewoon toe want zitten overal langs de straat
  waarschijnlijk mogen ze af en toe eens gratis …

 3. Prostitutie is illegaal in Spanje maar het gebeurd overal en is bekend bij de autoriteiten.
  De discussie zal wel altijd blijven over het wel of niet legaal maken.
  Of het daadwerkelijk zo is dat als het legaal is of dan er minder vrouwenhandel is, minder misbruik en meer kans op eerlijk werk, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.
  Maar dat er een vakbond voor komt die op komt van de belangen van mensen werkzaam in deze sector, dat lijkt mij een goede zaak. Dan kan je ergens aankloppen en kunnen misstanden aan de kaak worden gesteld.
  Het domweg zeggen, we accepteren van de ene groep wel een vakbond terwijl ze illegaal werk doen en van de andere niet, is natuurlijk oerdom. Het is allemaal wel of allemaal niet.
  Maar persoonlijk denk ik dat het heel wat misstanden zou oplossen en er een stuk minder misbruik en slavernij zou zijn als mensen legaal hun werk konden doen in deze sector. Het is ten slotte niet voor niets ¨het oudste beroep ter wereld¨

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken