Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje zorgt voor politieke discussie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje is een feit. Het gaat om Otras, een syndicaat welke gevestigd is in Barcelona en een maand geleden door de Spaanse overheidsinstelling voor Werkgelegenheid geaccepteerd werd als een vakbond. Ondanks dat deze vakbond administratief goedgekeurd werd is er toch veel politieke onenigheid binnen de Spaanse regering.

Ongeveer een maand geleden ondertekende de Director General de Trabajo de papieren wat ervoor zorgde dat de eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje officieel werd, de sindicato Organización de Trabajadoras Sexuales (OTRAS). Dat heeft echter voor een vreemde situatie gezorgd want prostitutie is in Spanje illegaal maar er is nu wel een vakbond voor de sekswerkers.

De Spaanse regering zegt echter dat ze de vakbond van een illegale activiteit niet zullen accepteren. Volgens OTRAS is dat wel vreemd want de Afrikaanse straatverkopers, die ook illegaal zijn, hebben ook een vakbond.

OTRAS zegt dat de sekswerkers net zoals elke andere werknemer hardwerkende mensen zijn die ook recht horen te hebben op een ziektewet, zwangerschapsregelingen, een vast salaris, vakantie en zelfs een pensioen. Daarnaast wil men strijden voor de legaliteit van de prostitutie in Spanje.

Wet

Het probleem is dat in Spanje prostitutie illegaal is en dus niet is toegestaan. In andere landen zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Turkije en Nieuw Zeeland is de prostitutie legaal terwijl dat in andere landen zoals Spanje, Portugal en Italië niet het geval is.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.