Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje zorgt voor politieke discussie

Oeps ... foto ontbreekt!

Eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje zorgt voor politieke discussie

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje is een feit. Het gaat om Otras, een syndicaat welke gevestigd is in Barcelona en een maand geleden door de Spaanse overheidsinstelling voor Werkgelegenheid geaccepteerd werd als een vakbond. Ondanks dat deze vakbond administratief goedgekeurd werd is er toch veel politieke onenigheid binnen de Spaanse regering.

Ongeveer een maand geleden ondertekende de Director General de Trabajo de papieren wat ervoor zorgde dat de eerste vakbond voor sekswerkers in Spanje officieel werd, de sindicato Organización de Trabajadoras Sexuales (OTRAS). Dat heeft echter voor een vreemde situatie gezorgd want prostitutie is in Spanje illegaal maar er is nu wel een vakbond voor de sekswerkers.

De Spaanse regering zegt echter dat ze de vakbond van een illegale activiteit niet zullen accepteren. Volgens OTRAS is dat wel vreemd want de Afrikaanse straatverkopers, die ook illegaal zijn, hebben ook een vakbond.

OTRAS zegt dat de sekswerkers net zoals elke andere werknemer hardwerkende mensen zijn die ook recht horen te hebben op een ziektewet, zwangerschapsregelingen, een vast salaris, vakantie en zelfs een pensioen. Daarnaast wil men strijden voor de legaliteit van de prostitutie in Spanje.

Wet

Het probleem is dat in Spanje prostitutie illegaal is en dus niet is toegestaan. In andere landen zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Turkije en Nieuw Zeeland is de prostitutie legaal terwijl dat in andere landen zoals Spanje, Portugal en Italië niet het geval is.

In Spanje zijn er gemeenteverordeningen wat betreft prostitutie op straat. Op veel plaatsen kan prostitutie bekeurd worden met sancties tussen de 1.500 en 3.000 euro voor zowel degene die seks aanbiedt alsook voor diegene die ervoor betaalt. Elke autonome deelstaat is echter weer anders wat betreft de regels rondom de prostitutie.

Ga naar de inhoud