Spaanse premier Sánchez is vóór een referendum in Catalonië maar…

Spaanse premier Sánchez is vóór een referendum in Catalonië maar…

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een radio interview voor Cadena Ser heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez maandag aangegeven dat hij vóór een referendum is in de autonome deelstaat Catalonië. Hij is echter niet voor een referendum over zelfbeschikking (autodeterminación) maar wel over meer zelfbestuur (autogobierno). Daarbij zegt Sánchez dat meer zelfbestuur alleen kan met een nieuw statuut voor Catalonië want, zegt de premier, Catalonië heeft op dit moment een statuut van autonomie waar niet voor gestemd is in het Catalaanse Parlement.

Sinds dat Pedro Sánchez de leiding van Spanje via een motie van wantrouwen van Rajoy heeft overgenomen is er na maanden/jaren van stagnatie politiek overleg tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering. In Catalonië werd door de Catalaanse leiders immers altijd geroepen dat ze overleg wilden hebben waarbij er over alles gesproken kan worden.

Ontmoetingen

Na de laatste ontmoetingen tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering is echter gebleken dat daar op dit moment geen sprake van is. Dat wil zeggen, Spanje is bereid over heel veel te praten zoals de sociale voorzieningen, meer autonomie, meer geld, meer fiscale voordelen, investeringen in de regio etc. wat ten voordele is van alle Catalanen en niet alleen dat deel van de Catalanen wat verder wil als eigen Republiek.

Die plannen zijn ook twee keer op tafel gelegd door de Spaanse regering maar gebleken is dat de Catalaanse kant alleen wil praten over een referendum, over zelfbeschikking van de regio en over de vrijlating van de politici die in voorlopige hechtenis verblijven.

Binnen de wet

Pedro Sánchez herinnert de Catalaanse regioregering eraan dat al het overleg binnen de richtlijnen van de wet, met name de grondwet, dient te gebeuren. Een referendum over zelfbeschikking kan niet want dat staat de grondwet niet toe, zelfbeschikking wil Sánchez niet over praten want dat gaat niet gebeuren omdat dit niet rechtsgeldig is volgens de huidige wetten en de vrijlating van de gevangen gezette politici is een justitiële zaak die niet afhangt van de regering.

Gele lintjes

Op de vraag in het radio interview over de problematiek rondom de gele lintjes zegt Sánchez dat hij tegen elke vorm van symboliek is waardoor een bevolking opgesplitst wordt. Op dit moment heeft Catalonië een verdeling in twee partijen (vóór of tegen zelfstandigheid) wat zorgt voor problemen in de Catalaanse samenleving.

Daarbij roept Sánchez de Catalaanse separatisten op om meer zelfkritiek te nemen want er moeten minder gebaren zijn en meer verantwoordelijkheid. Vooral in het geval van openbare instellingen waarin alle Catalanen moeten worden vertegenwoordigd is onpartijdigheid zeer belangrijk, iets wat op veel plaatsen nu niet gebeurd in Catalonië.

Spanningen

Ondertussen nemen de spanningen toe in Catalonië. Op dinsdag zal de regiopremier Quim Torra een conferentie geven waarmee hij de zogenaamde “otoño caliente” zal openen, een herfst van protesten en mogelijke problemen in Catalonië. Torra roept alle Catalanen op de straten te bezetten en mee te doen op 11 september, la Diada.

Daarnaast roepen de zogenaamde CDR (Comités ter verdediging van de Republiek) op om actie te gaan voeren tussen 11 september en 3 oktober want volgens de CDR (die in principe alleen voor de Catalaanse helft die afscheiding wil spreekt) zegt dat “El poble está fins als collons de tot plegat” (El pueblo está hasta los cojones de todo) ofwel de bevolking heeft het helemaal gehad. Daarmee geven ze ook aan dat ze het niet eens zijn met de politici die volgens hen niet genoeg doen om de Republiek te vormen.

Wat er precies gaat gebeuren op de straten in Catalonië is niet bekend maar wat men wellicht wel van plan is om vanaf 11 september te gaan kamperen in het centrum van Barcelona om zo straten te bezetten, net zoals de taxichauffeurs enkele weken geleden ook al deden. Men wil de Avenida Diagonal blokkeren met tenten.

Daarnaast wordt niet uitgesloten dat de leden van de CDR eventueel snelwegen gaan blokkeren, iets wat ook al gebeurde in oktober 2017. Wellicht is men zelfs van plan om de snelwegen richting de grensovergang met Frankrijk af te sluiten door acties waardoor dus al het verkeer hinder zal ondervinden.

Ga naar de inhoud