Search
menu
Search

Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter aan de Costa Blanca

123rf
Beeld: 123rf

Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter aan de Costa Blanca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Inwoners en bezoekers van de Costa Blanca hebben wellicht de aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gevoeld. Volgens het Nationale Geografische Instituut (IGN) vond de beving plaats voor de kust van Santa Pola en Torrevieja waardoor er meer gesproken kan worden over een onderzeese aardbeving of zeebeving.

Volgens het Spaanse Instituto Geográfico Nacional (IGN) vond de aardbeving of zeebeving plaats om 21:33 uur woensdagavond op een diepte van zo’n 10 kilometer.

Weliswaar gaat het volgens het IGN om een lichte aardbeving/zeebeving met een intensiteit III maar inwoners en bezoekers van verschillende kustplaatsen aan de Costa Blanca zoals Benajúzar, Palop, Alcoy, Altea, Orihuela, Altea, Dénia, Novelda, Santa Pola, Torrevieja, Guardamar del Segura, Alfàs del Pi, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant en zelfs in Elche kunnen de beving toch gevoeld hebben.

Er is bij de nooddiensten en 112 slechts één melding binnengekomen en er zijn geen gewonden of schade gemeld.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud