September begonnen met een zeewatertemperatuur van 26 graden in Spanje

September begonnen met een zeewatertemperatuur van 26 graden in Spanje
Beeld: Puertos del Estado

September begonnen met een zeewatertemperatuur van 26 graden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – September 2021 is in de meeste gebieden van Spanje begonnen met lagere zeewatertemperaturen dan in voorgaande jaren met waarden die dicht bij het gemiddelde of zelfs lager liggen. De meest opvallende warme anomalie ligt tussen de Valenciaanse kust en die van Murcia, waar de waarde voor augustus iets boven het gemiddelde lag.

De zeewatertemperatuur wordt gemeten aan de hand van speciale boeien (boyas) die op tientallen plaatsen voor de kust van Spanje in de Middellandse Zee en andere zeeën te vinden zijn. Deze worden beheerd door Puertos del Estado en het bedrijf Sidmar en hebben de naam ‘Red Costera de Oleaje de Puertos del Estado’. KLIK HIER voor en kaart van de ‘boyas’ voor de Spaanse kust.

Zoals al in de maand juli is gebeurd, lagen de temperaturen aan de Galicische Atlantische kust in augustus zeer dicht bij het gemiddelde. Bij de boei Vilano-Sisargas, gelegen voor de kust van A Coruña, was de gemiddelde temperatuur in augustus 18,6 graden, waarmee de waarde 0,1 graden onder het gemiddelde ligt. Deze waarden zijn laag in vergelijking met voorgaande jaren aangezien in 2019 deze boei bijvoorbeeld in augustus gemiddeld 19,8 graden registreerde.

Aan de Cantabrische kust valt op hoe in de omgeving van Baskenland de zeewatertemperaturen duidelijk onder het gemiddelde liggen. Dit is het geval met de gegevens van de Bilbao-Vizcaya-boei die in augustus 21,7 graden markeerde, 0,5 graden onder het gemiddelde en ruim onder de 23 graden van vorig jaar.

Als we naar het zuiden gaan vinden we dat in de omgeving van de Golf van Cádiz de waarden die normaal zijn. In augustus 2021 registreerde de Cadiz-boei 22,3 graden, dezelfde waarde die het gemiddelde vertegenwoordigt. Hoewel deze waarde normaal is, is deze hoger dan in voorgaande jaren, aangezien in 2019 bijvoorbeeld 21,5 graden werd gemeten en in 2020 21,9 graden.

Over het algemeen heeft de Middellandse Zee watertemperaturen die rond de gemiddelde waarden of iets lager liggen. Dit is het geval voor de wateren voor de Catalaanse kust, waar in augustus 2021 bij de boei van Barcelona 25,5 gemeten werd wat lager is dan de gemiddelde 26 graden. De temperatuur is dit jaar bijna 2 graden lager dan die van 2020, toen de waarde in augustus 27,9 graden was.

Deze zelfde situatie herhaalt zich in de omgeving van de Balearen. Voor de kust van Mallorca zien we dat de temperaturen in augustus op 26,8 graden bleven, 0,2 graden onder de gemiddelde waarde en bijna 1,5 graden onder de pieken zoals die van 2018.

Er zijn echter uitzonderingen waar de temperaturen hoger zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de kustwateren van de Valencia regio tot Murcia. In deze wateren liggen boeien die in augustus 2021 een gemiddelde waarde van 26,7 graden hebben gemeld, boven de gemiddelde waarde van 26,4 graden. Desondanks zijn het geen maximale waarden en liggen ze lager dan de records van enkele recente jaren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.