De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland

De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland
Beeld: Aretxabaleta-tomaat / Twitter

De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – Tijdens de alweer vierde ‘Feria Nacional del Tomate Antiguo’ in Cantabrië werd eind augustus de beste tomaat van Spanje en van de wereld gekozen. Spanje’s beste tomaat komt niet uit het zonnige Almería of Murcia maar uit het regenachtige Baskenland, om precies zijn uit het dorp Aretxabaleta in de provincie Guipuzcoa. Dat is echter nieuws nieuws want in 2021 kreeg deze bijna uitgestorven tomaat ook al de hoofdprijs.

De jury was het met elkaar eens dat de Aretxabaleta-tomaat een rijpe, zoete tomaat met een zeer dunne schil en nauwelijks zaden is en dus de beste van Spanje. Die beslissing werd genomen tijdens de vierde Nationale Oude Tomaat expo van het Cantabrische dorp Bezano. Het opvallende is dat deze Baskische tomaat bijna was uitgestorven, ware het niet dat landbouwer Koldo Zubizarreta de Atxabaltarra-variëteit nieuw leven wist in te blazen.

Het vinden van de authentieke smaak van een tuin-tomaat is tegenwoordig geen gemakkelijke taak. Veel mensen zijn het erover eens dat tomaten niet meer smaken zoals vroeger en als je de sappigheid en voortreffelijke smaak van een tomaat wilt, helpen de experts van de tomaten-expo in Cantabrië met de verkiezing van de beste tomaat van Spanje. 

Tijdens de vierde editie kwamen er 27 en 28 augustus meer dan 10.000 personen naar de ‘Feria Nacional del Tomate Antiguo’ waaronder kwekers, landbouwers, experts, chef-koks en journalisten. De jury bestond uit Aitor Buendía, Nationale Prijs voor Gastronomie en gastronomische journalist; Juan Redondo, van het ecologische project ‘Huerta es Vida’; Pablo Gómez, voorzitter van de gemeentelijke zaadbank van Santa Cruz de Bezana; Luis del Piñal, oprichter van de beurs, en Alberto García Onandía, burgemeester van Santa Cruz de Bezana.

Ga naar de inhoud