De kans dat de gevolgen van orkaan Danielle de Spaanse kust bereikt is reëel

De kans dat de gevolgen van orkaan Danielle de Spaanse kust bereikt is reëel
Beeld: NASA / web

De kans dat de gevolgen van orkaan Danielle de Spaanse kust bereikt is reëel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De kans dat de gevolgen van orkaan Danielle via de Atlantische Oceaan het Noorden van Spanje bereiken wordt steeds groter volgens de weerexperts. In eerste instantie was Danielle een tropische storm maar deze is vrijdag officieel uitgegroeid tot een orkaan die boven de Atlantische Oceaan rond circuleert en steeds sterker begint te worden. Maar gaat deze orkaan ook de Spaanse kust bereiken en zal men iets merken van deze orkaan?

Danielle is op vrijdag de eerste orkaan van het orkaanseizoen 2022 geworden nadat deze van tropische storm in orkaan veranderde. Dat zorgde meteen voor alarm bij de Europese weerdiensten en ook in Spanje houdt men de route van Danielle nauwlettend in de gaten. De voorspellende modellen begonnen de vorming van een orkaan veel verder naar het Noorden te tekenen en veel intenser dan de weerdiensten ooit hadden gezien. Er zijn echter veel onzekerheden en er is geen reden tot paniek maar de kans dat orkaan Danielle of de gevolgen daarvan te merken zijn op het Spaanse vasteland wordt groter.

Er is enerzijds sprake van alarmisme maar ondanks dat de weerkaarten die in alle Spaanse en Europese kranten te zien zijn voor enige onzekerheden zorgen, hoeft men in Spanje en zeker in het Noorden en Noordwesten van het land niet zo bang te zijn. De orkaan zelf zal waarschijnlijk niet aan land komen en zal boven open zee blijven maar hij zal wel invloed hebben op het Europese en Spaanse weer.

De orkaan gaat heel langzaam naar het Oosten en zou volgende week Spanje kunnen bereiken. De meest waarschijnlijke evolutie is echter dat orkaan Danielle ten Noorden van de Azoren passeert en wordt geabsorbeerd door een lage breedtegraad in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Maar andere hypothesen zijn niet volledig uitgesloten want een orkaan blijft nou eenmaal onvoorspelbaar in zijn gedrag, aldus Rubén Del Campo, woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet).

De kans op harde windvlagen in het Noorden en Noordwesten van Spanje is voorlopig slechts 10 tot 20 procent. De kans is wel groter dat de Atlantische Oceaan extra wild zal zijn bij Galicië, Asturië en wellicht ook Cantabrië en het Baskenland.

Orkaan Danielle werd deze vrijdag gevormd na een zeldzame augustus zonder stormen en orkanen, iets wat al 25 jaar niet is voorgekomen. Tot nu toe hebben zich in de eerste drie maanden van de zes van het seizoen (juni, juli en augustus) vier tropische stormen gevormd waarvan er één in een orkaan is veranderd: Alex, Bonnie, Colin en Orkaan Danielle. Sinds 1960 zijn er slechts drie van dergelijke augustus maanden geweest zonder cycloon activiteit, heeft AccuWeather opgemerkt. De vorige rustige maanden waren in 1961 en 1997.

Ga naar de inhoud