Gevolgen DANA-storm in Spanje: doden en, overstromingen en afgesloten AP-7 snelweg

Gevolgen DANA-storm in Spanje: doden en, overstromingen en afgesloten AP-7 snelweg
Beeld: via X

Gevolgen DANA-storm in Spanje: doden en, overstromingen en afgesloten AP-7 snelweg

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LET OP: Dit artikel wordt op zondag en maandag bijgewerkt zodra er meer informatie geplaatst wordt over de DANA die over grote delen van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden trekt. De DANA (zie uitleg onderaan artikel) is vrijdagmiddag/avond boven Spanje ontstaan en heeft sindsdien een spoor van vernieling achter zich gelaten. Op zondag wordt het ergste verwacht in de Madrid regio waar alle alarmbellen zijn afgegaan, maar voorlopig kan de balans opgemaakt worden met twee doden in Huesca en overstromingen in Tarragona.

UPDATE maandag: In Madrid en Toledo zijn twee personen overleden en één persoon is vermist als gevolg van de DANA-storm. In Casarrubios del Monte (Toledo) is een man in zijn auto overleden toen hij vastzat in het snel stijgende water terwijl de reddingsdiensten hem probeerden te redden. De andere dode is een minderjarige die samen met zijn nu nog vermiste vader in hun auto in een rivier viel. Verder waren er veel problemen met het water in de regio Madrid die in de nacht van zondag op maandag getroffen werd door de storm, maar ernstige problemen bleven uit. Wel zijn er problemen met wateroverlast op wegen en heeft het treinverkeer te maken met annuleringen en vertragingen.

De DANA heeft in Spanje gezorgd voor de weercodes rood, oranje en geel in meerdere provincies op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden. In deze gebieden die door de Spaanse weerdienst AEMET gemeld worden als de plaatsen waar de regen, hagel, onweer en harde windvlagen het meest van zich zullen laten horen heeft men zich voorbereid op het ergste. De Madrid regio krijgt op zondag waarschijnlijk te maken met de ergste storm sinds 1972.

Tarragona – overstromingen

Tot nu toe zijn er overstromingen geweest in het zuiden van de provincie Tarragona, waar de gemeente Alcanar haar inwoners gevraagd heeft om binnenshuis te blijven en hoger gelegen delen van de woning te zoeken vanwege het wassende water. Alcanar heeft in de afgelopen 24 uur een enorme hoeveelheid regenval gehad met 215 liter per m². Er is zoveel water gevallen dat de straten blank staan en er kans is op overstromingen. Alle inwoners en bezoekers van het getroffen gebied hebben een ES-Alert op de mobiele telefoons ontvangen.

In Alcanar is in de afgelopen 24 uur een enorme hoeveelheid regen gevallen. Er is zoveel water gevallen dat de straten blank staan en er sprake is van overstromingen. Volgens sommige inwoners, die op X (Twitter) beelden hebben geplaatst, is dit te wijten aan het overstromen van een nabijgelegen ravijn.

In de rest van de provincie Tarragona heeft de hoeveelheid regen die in de afgelopen uren op de wegen is gevallen, ook gezorgd voor het afsluiten van de AP-7 snelweg in Ulldecona (Tarragona) in beide richtingen en de N-340 tussen Alcanar en Amposta (beiden in Tarragona), ook in beide richtingen. De problemen op de AP-7 snelweg zijn verholpen zodat het weer mogelijk is om te rijden tussen de plaatsen Vinaros (Castellón) en Amposta (Tarragona). Dat was onderbroken door een overstroming op de snelweg.

Huesca – twee doden

In de provincie Huesca (Aragón) zijn twee mannen die aan canyoning deden dit weekend omgekomen in de Gorgol-ravijn in het dorp Tramacastilla de Tena in de Pyreneeën. De twee mannen, van 34 en 31 jaar oud, werden tijdens een overstroming door de hevige regenval van de afgelopen dagen meegesleurd door de stroming. Het gaat om twee inwoners van Zaragoza die, ondanks de weerwaarschuwingen, toch samen met zes andere personen, die zichzelf konden redden, de rivier opzochten en compleet verrast werden door het snel stijgende en wassende water.

Annuleringen

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen hebben vluchten op de Balearen, vooral in Palma de Mallorca, vertraging opgelopen. De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft aangekondigd dat reizigers hun tickets kunnen annuleren of omboeken zonder kosten voor reizen die zijn getroffen door de overstromingen. Er zijn ook vertragingen bij treinen in Madrid en onderbrekingen op de Mediterrane corridor (spoorweg langs de Middellandse Zee).

Voetbal

De Spaanse voetbalcompetitie LaLiga heeft besloten om de wedstrijd Atlético de Madrid-Sevilla, die zondagmiddag in Madrid zou worden gespeeld, uit te stellen. De reden hiervoor is het rode weeralarm dat is afgegeven, de aanbevelingen van de gemeente Madrid en gesprekken die ’s ochtends zijn gevoerd met de voetbalbond RFEF en beide clubs.

Wat is een DANA eigenlijk? DANA is een afkorting voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ dat zich vertaalt naar “Geïsoleerde depressie op hoge niveaus”. Het is een atmosferische storing die wordt gekenmerkt door een lagedrukgebied op hoge niveaus in de atmosfeer. Dit lagedrukgebied veroorzaakt onstabiel weer, met kans op regen, onweersbuien en zelfs tornado’s. DANA’s komen het meest voor in de zomer, wanneer het contrast tussen de warme lucht van de tropen en de koelere lucht van de polen het grootst is. Ze kunnen echter het hele jaar door voorkomen.

Ga naar de inhoud