Cantarriján: het naaktstrand in Granada dat het Franquismo uitdaagde en ook nu nog rebels is

Cantarriján: het naaktstrand in Granada dat het Franquismo uitdaagde en ook nu nog rebels is
Beeld: Granada Turismo / web

Cantarriján: het naaktstrand in Granada dat het Franquismo uitdaagde en ook nu nog rebels is

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het strand van Cantarriján in de provincie Granada is niet zomaar een strand. Het is een naaktstrand, en eentje dat altijd al rebels uit de kleren ging. Al tijdens het franquismo had Cantarriján die reputatie en men is niet van plan daar iets aan te doen.

Op het strand van Cantarriján schaamt niemand zich om in zijn blootje rond te lopen. Je zou al ver moeten teruggaan in de menselijke geschiedenis om het moment te vinden waarop de mens schaamte voelde voor zijn eigen naakte lijf. Eerst deden we gewoon kleren aan tegen de kou. Volgens historici kwam daar meer dan 170.000 jaar geleden ook een gevoel van schaamte bij. En toch. De eenvoudigste beslissing ooit; dat een lijf zich net zo naakt toont als het op aarde kwam, blijft polemiek opleveren. Al onder de dictatuur van Francisco Franco was het strand van Cantarriján een plek die het taboe doorbrak.

Het strand in de buurt van Granada is nochtans slechts 380 meter lang. En toch komen mensen er van heinde en verre om in hun blootje rond te lopen. En Cantarriján is populair op sociale media. Afgelopen zomer nog kwamen Nick en Lins De Corte er langs. Een Belgisch koppel van influencers die in de wereld van de nudisten populair zijn met hun pagina Naked Wanderings.

Tot 1989 was het nudisme illegaal in Spanje. En toch gingen mensen bij Cantarriján al uit de kleren in de jaren ’60. Eerst waren het vooral de hippies die het strand ontdekten. Maar al snel kwamen ook andere mensen kijken. Zo kreeg Cantarriján haar faam, die tot op vandaag de dag verder leeft. De laatste jaren werden er ook enkele naakte trouwfeesten georganiseerd. Ook die beelden gingen de wereld rond en onderhouden de bijna mythische status van het strand.

Om het strand van Cantarriján zelf te bezoeken rijd je vanuit Málaga naar het Oosten over de A9. Eenmaal aangekomen bij Nerja verlaat je de autoweg en volg je de aanduidingen richting Maro over de N-340.

Ga naar de inhoud