Stormwaarschuwing DANA: code rood Madrid en oranje en geel langs Middellandse Zeekust

Stormwaarschuwing DANA: code rood Madrid en oranje en geel langs Middellandse Zeekust
Beeld: AEMET/ web

Stormwaarschuwing DANA: code rood Madrid en oranje en geel langs Middellandse Zeekust

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals al eerder geschreven, hebben grote delen van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden op dit moment te maken met de gevolgen van een DANA (zie uitleg onderaan artikel). Dit weerverschijnsel brengt veel regen, hagel, onweer en harde windvlagen met zich mee en teistert sinds vrijdagmiddag het land. Op zondag wordt het hoogtepunt verwacht met code rood in de Madrid regio, code oranje langs delen van de Middellandse Zeekust zoals in de regio’s Catalonië, Valencia regio en Murcia en code geel in diverse andere delen van het vasteland en de Balearen, volgens de laatste update van de Spaanse weerdienst AEMET.

De Spaanse weerdienst heeft haar voorspelling voor de depressie op grote hoogte (DANA) geüpdatet. De DANA heeft sinds vrijdag praktisch heel het vasteland en de Balearen getroffen met afkoeling, onstabiliteit, regen en onweer. In een speciale waarschuwing heeft AEMET gemeld dat de regenval op zondag zeer hevig zal zijn, vooral in het midden en het zuidoosten van het vasteland. Het gevaar is groot in veel van die gebieden.

Het weekend begon met 10 autonome regio’s in staat van paraatheid voor de hevige regenval die het Spaanse vasteland zaterdag heeft getroffen. De regenval zal ook op zondag aanhouden, wanneer de DANA zich zal concentreren in het zuidoosten van het vasteland en er een vochtige en intense oostelijke wind zal komen opzetten. Deze wind zal vocht van zee aanvoeren en de kans op overvloedige neerslag vergroten.

Op zondag is de kans kleiner dat Catalonië en andere gebieden in het noordoosten van het vasteland worden getroffen door de buien en onweersbuien. Het zuidoostelijk en centrale deel van het vasteland zullen het epicentrum van de zware of zeer zware neerslag zijn.

Zondagochtend zullen Valencia, Alicante en Murcia de zwaarst getroffen provincies zijn. In de tweede helft van de dag zullen de hevigste en aanhoudendste regenbuien zich verplaatsen naar het centrale deel van het vasteland (Madrid en Toledo). AEMET heeft een code rood (extreem gevaar) afgegeven voor regenval in het zuiden van de regio Madrid en het westen van deze regio, evenals in de provincie Toledo (Castilla-La Mancha). In deze gebieden kunnen zich in twaalf uur tijd meer dan 120 liter per vierkante meter opstapelen. Bovendien verwacht AEMET op zondag zeer krachtige windstoten uit oostelijke richting in delen van het oosten van het land, wat ook tot een slechte staat van de zee in de Middellandse Zee zal leiden.

Voor maandag wordt verwacht dat de regenval zal afnemen en dat de temperatuurdaling en de hevige regenval op dinsdag zullen worden beëindigd. In totaal kunnen er meer dan 100 liter per vierkante meter (100 mm) neerslag vallen, vooral in het oosten en midden van het Spaanse vasteland.

Wat is een DANA eigenlijk? DANA is een afkorting voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ dat zich vertaalt naar “Geïsoleerde depressie op hoge niveaus”. Het is een atmosferische storing die wordt gekenmerkt door een lagedrukgebied op hoge niveaus in de atmosfeer. Dit lagedrukgebied veroorzaakt onstabiel weer, met kans op regen, onweersbuien en zelfs tornado’s. DANA’s komen het meest voor in de zomer, wanneer het contrast tussen de warme lucht van de tropen en de koelere lucht van de polen het grootst is. Ze kunnen echter het hele jaar door voorkomen.

Ga naar de inhoud