Vijf weetjes over: Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia

Vijf weetjes over: Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia

Vijf weetjes over: Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ontworpen door de Spaanse architect (uit Valencia) Santiago Calatrava en Félix Candela, is de Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunsten en Wetenschappen) een van de symbolen van Valencia en een van de belangrijkste toeristische attracties sinds de opening in 1998. Het complex herbergt een planetarium, een wetenschapsmuseum, een theater en een aquarium, die allemaal veel te bieden hebben voor bezoekers.

De Stad van Kunsten en Wetenschappen biedt een prachtig complex van gebouwen, landschappen en recreatiegebieden, maar veel mensen kennen enkele van zijn best bewaarde geheimen niet. Daarom vertellen we je over vijf weetjes over dit symbool van Valencia die je moet kennen voor een volgend bezoek:

1. De grootste filmzaal van Spanje

De Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia heeft de grootste filmzaal van het land. Deze bevindt zich in het Hemisfèric, een gebouw met een ovaalvormig dak van meer dan 100 meter lang aan de buitenkant. In 1998 geopend, was het het eerste van de zes gebouwen die het complex vormen en herbergt het een grote, 900 vierkante meter grote koepelvormige scherm, evenals drie grootbeeldprojectie systemen: digitale projecties, 3D-digitale bioscoop en IMAX Dome.

2. Het grootste aquarium van Europa

Met 110.000 vierkante meter en 42 miljoen liter water is het Oceanogràfic het grootste aquarium van het continent. Binnenin herbergt het de belangrijkste mariene ecosystemen op aarde. Het heeft verschillende wateromgevingen: moeras, Middellandse Zee, warme en tropische zeeën, oceanen, Arctisch, Antarctica, eilanden en Rode Zee, evenals een Dolfinarium.

3. Niet alles is gebouwd

Een van de minst bekende weetjes in verband met de Stad van Kunsten en Wetenschappen is dat er enkele gebouwen niet zijn gebouwd. De ‘Torres de Santiago Calatrava’ maakten deel uit van een project dat de bouw van vier wolkenkrabbers voorzag, die uiteindelijk op drie bleven staan. Bovendien was de bouw van een telecommunicatietoren gepland, maar deze werd uiteindelijk geannuleerd. Deze wijzigingen werden veroorzaakt door de hoge kosten van de bouw.

4. Een werk vol controverse

De bouw van de Stad van Kunsten en Wetenschappen leidde tot talloze controverses, te beginnen met het feit dat het complex een budget van 164 miljoen euro had en uiteindelijk meer dan 1,25 miljard euro kostte, als gevolg van kostenoverschrijdingen en herontwerpen. Bovendien veroorzaakte de trage voortgang van de werken controverse, met een verschil van zeven jaar tussen de opening van het eerste gebouw in 1998 en het laatste in 2005. Daar komt nog bij dat het instorten van een deel van het Palau de les Arts in 2006 de meest bekende controverse was op populair niveau.

5. Er worden huwelijken en andere activiteiten gehouden

Dit symbool van Valencia is niet alleen een toeristische bestemming, maar er vinden ook andere activiteiten plaats. In feite kiezen veel stellen ervoor om in de omgeving en enkele van de gebouwen te trouwen, zoals het wetenschapsmuseum dat beschikbaar is voor verschillende evenementen en vieringen. Bovendien is het een plek waar je buiten kunt sporten, zoals joggen of wandelen, en zelfs over het water kunt rollen met waterballen, een gigantische plastic bal die hermetisch is afgesloten en lucht bevat aan de binnenkant. Er zijn ook segways, boten en kajakken te huur.

Ga naar de inhoud