Pinnen kost geld in en buiten Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Pinnen kost geld in en buiten Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gebruikers van de zogenaamde debet- en creditkaarten dienen in Spanje commissie te betalen als men pint bij een andere bank. Als de Spanjaarden pinnen bij de eigen bank is het geld halen uit de pinautomaat altijd gratis, binnen Spanje en binnen Europa. Maar wat kost pinnen als een Spanjaard bij een andere bank pint of in het buitenland.

Dit artikel is vooral gericht aan de lezers die in Spanje wonen en daar hun bankzaken hebben waaronder dus ook de bankkaarten. Sinds 2016 is het toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te berekenen als men pint bij een andere bank dan de eigen bank. Doe je dit bij de eigen bank dan is dat altijd gratis maar ga je dus naar een andere bank toe dan kan dat geld kosten.

De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro per transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten. Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd worden moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen voordat men gaat pinnen.

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Een overzicht van deze kosten is HIER te vinden.

Buitenland

Maar wat nu als je als Nederlander of Belg een Spaanse bankrekening hebt met Spaanse bankpassen en je reist naar Nederland of België en wilt daar geld pinnen bij een Nederlandse of Belgische bank. Wat zijn dan de kosten in het geval van een debet- of creditkaart.

Die kosten blijken nogal verschillend te zijn waarbij er soms niets gevraagd wordt aan commissie en soms een vast bedrag of een percentage. We hebben het hier dus over Spaanse bank gebruikers die in het buitenland pinnen die het volgende betalen:

  • ING – debetkaart 2 euro – creditcard 2 euro
  • BBVA – debetkaart 4% – creditcard 5%
  • Caixabank – debetkaart 4,5% – creditcard 4,5%
  • Santander – debetkaart 0,20% + 1,30 euro – creditcard 3,9%
  • Sabadell – debetkaart 0 euro – creditcard 4%
  • Liberbank – debetkaart 4,5% – creditcard 4,5%

Het gaat in dit geval dus altijd over het pinnen bij de pinautomaten bij banken en niet in de winkels als men met de pin betaald.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.