skip to Main Content
Pinnen kost geld in en buiten Spanje
123rf

Pinnen kost geld in en buiten Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pinnen kost geld in en buiten Spanje

123rf

MADRID – Gebruikers van de zogenaamde debet- en creditkaarten dienen in Spanje commissie te betalen als men pint bij een andere bank. Als de Spanjaarden pinnen bij de eigen bank is het geld halen uit de pinautomaat altijd gratis, binnen Spanje en binnen Europa. Maar wat kost pinnen als een Spanjaard bij een andere bank pint of in het buitenland.

Dit artikel is vooral gericht aan de lezers die in Spanje wonen en daar hun bankzaken hebben waaronder dus ook de bankkaarten. Sinds 2016 is het toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te berekenen als men pint bij een andere bank dan de eigen bank. Doe je dit bij de eigen bank dan is dat altijd gratis maar ga je dus naar een andere bank toe dan kan dat geld kosten.

De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro per transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten. Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd worden moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen voordat men gaat pinnen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Een overzicht van deze kosten is HIER te vinden.

Buitenland

Maar wat nu als je als Nederlander of Belg een Spaanse bankrekening hebt met Spaanse bankpassen en je reist naar Nederland of België en wilt daar geld pinnen bij een Nederlandse of Belgische bank. Wat zijn dan de kosten in het geval van een debet- of creditkaart.

Die kosten blijken nogal verschillend te zijn waarbij er soms niets gevraagd wordt aan commissie en soms een vast bedrag of een percentage. We hebben het hier dus over Spaanse bank gebruikers die in het buitenland pinnen die het volgende betalen:

 • ING – debetkaart 2 euro – creditcard 2 euro
 • BBVA – debetkaart 4% – creditcard 5%
 • Caixabank – debetkaart 4,5% – creditcard 4,5%
 • Santander – debetkaart 0,20% + 1,30 euro – creditcard 3,9%
 • Sabadell – debetkaart 0 euro – creditcard 4%
 • Liberbank – debetkaart 4,5% – creditcard 4,5%

Het gaat in dit geval dus altijd over het pinnen bij de pinautomaten bij banken en niet in de winkels als men met de pin betaald.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. Banco Sabadell rekent 1.85 euro voor pinnen . Ik dacht dat ik in de veelgeprezen EU was , maar het zootje in Brussel kan kennelijk niks doen aan de Spaanse inhaligheid.
  Liever stellen ze 10 labels in kleding verplicht en andere waanzin.

 2. Ik ben al tijden klant bij Evo Banco, nu overgenomen recent. Zij adverteerden/adverteren met gratis afhalen bij Euro 6000 automaten (dus ook al die automaten in toeristische gebieden), Cajamar, Evo zelf, Banco Popular, Targobank en nog een handvol andere automaten van kleinere banken. Verder rekenen ze in het buitenland, ook buiten Europa, geen commissie aan (enkel eventuele kosten / wisselkoers voor vreemde valuta).

  Als ik met mijn Belgische of Duitse kaart geld afhaal in Spanje moet ik tegenwoordig goed opletten. Mijn buitenlandse bank rekent me dan geen commissie aan, maar in plaats van de commissie aan te rekenen doen veel Spaanse banken nu net alsof je die commissie hebt afgehaald. Zo betaal ik nu niks bij Banco Popular (ook al is dat onderdeel van Santander tegenwoordig), maar als ik bij Santander of Servired automaten ga (BBVA, Caixa, Sabadell/Bankia) dan wordt er op mijn afschrift vermeld dat ik (bijvoorbeeld) 61,XX euro heb afgehaald ipv 60 euro.

  Waar ik voorheen wel melding kreeg dat er commissie zou worden aangerekend maar dat die aan mijn bank werd aangerekend, wordt die commissie nu aan mij aangerekend onafhankelijk dat mijn bank nog een bijkomende commissie rekent.

  Maffiapraktijken zijn het – terwijl je in België nationaal bij elke automaat terecht kan binnen en buiten zonder extra toeslag. Toen ik mijn Belgische bank hiervan op de hoogte bracht, zei de callcentermedewerker mij dat dit meer en meer standaardpraktijk werd bij Duitse en Spaanse banken om Europese wetgeving te omzeilen (rekenen wel transactiekost, geen commissie). Het werd altijd wel netjes gemeld op het scherm voordat je de transactie uitvoerde, maar alsnog is het verwarrend (want: niet correct aangerekend).

  Ik vermijd dus als de pest de automaten van de grootbanken. Tegenwoordig staan er ook vaak automaten van Cashpoint in de metro/trein stations met reclame van N26 op, en daar haal ik nu met eender welke kaart (BE/DE/ES) gratis geld af, en dat kan ik doen terwijl ik sta te wachten op een trein of metro. Behoren ook tot het Euro 6000 netwerk, en staan zowat over heel Valencia en Barcelona verspreid.

  1. Ook wij betalen hier €2,50 per transactie. Ondanks logo van ING. Het stikt hier van de ATM automaten en dan ben je de klos.

 3. Mijn hoofdbank is nog steeds een Nederlandse bank, daarmee kan ik overal in Spanje (en Europa) gratis pinnen, geen gedoe, niet zoeken naar bepaalde automaten, lekker makkelijk en gratis. Geld naar die Nederlandse rekening vanuit Spanje overmaken is bij veel Spaanse banken kostenloos (zoniet, overstappen). Als Spaanse bank gebruik ik ING maar ik pin daarmee dus niet. En als creditcard gebruik ik die van de Cepsa (gratis) en geeft tot 10% korting (tot 6% Cepsa + 4% bij Carrefour) op je brandstof. Wat in Spanje wel goed geregeld is, is dar je vrijwel overal met een creditcard terechtkunt, in NL lukt dat vaak niet (bijv. supermarkten).

 4. Het is in Europa al minstens zeven jaar verboden om een supplement te rekenen bij het afhalen van geld aan een automaat in een ander (Europees) land. Met een Belgische of Nederlandse bankkaart geld afhalen aan een automaat in Spanje mag niets extra kosten. In alle banken waar ik dat al gedaan heb was dat inderdaad zo behalve bij Sabadell die dan nog mijn Spaanse bank was ook nog. Ik heb aan de Bank van de Post in Belgie een bevestiging gevraagd en gekregen (in het Spaans zelfs) die bevestigt dat dit onwettig is. De bankdirecteur van Sabadell wilde dit zelfs nog niet eens lezen en zegde dat als ik niet tevreden was ik maar naar een andere bank moest gaan. Wat ik dan ook gedaan heb. Ook heb ik naar de bank commissie dit feit laten weten. Ze zouden het nodige doen maar we zijn nu 5 jaar later en ze zijn nog altijd druk bezig. Kennissen van mij hebben verleden week nog bij de automaat van Sabadell een supplement moeten betalen.
  Velen weten dat het niet wettelijk is, velen reklameren er over maar tot nu toe ken ik niemand behalve mij zelf die al eens de moeite gedaan heeft om schriftelijk te protesteren bij de bevoegde diensten.

  1. Zolang Spaanse banken een door de overheid beschermde diersoort zijn haalt klagen bij de autoriteiten niets uit, er wordt toch niet opgetreden.

 5. Nogal straf he. Vorig jaar werden er in SAN LUIS in Torrevieja plots overal bank automaten geplaatst. En ja, er werd geen commisie aangerekend. En plots toen de mensen ze massaal gebruikten : (wel recibo !!! ????). Is dit nu Spaanse logica ???. Ik zoek het alvast uit en ga naar bank automaten waqr je niet extra moet betalen. ?

  1. Heb in Santander ook zo een grap gehad ( La Caxia op 22 Calle Túnel Burgos ). Haal twee maal geld af met men Duitse kaart, staat niets op van extra commissie, later kom thuis en zie … bijna 5 euro commissie per transactie. Heb al meerdere malen opgemerkt dat banken gewoon niet tonen of er wel of niet commissie betaald word. We verhuizen dit jaar naar Santander en weet nu goed genoeg dat ik moet opletten met bepaalde banken.

 6. Ik ben al jaren klant bij Cajamar en heb nog nooit één cent extra moeten betalen bij het afhalen van geld met mijn Belgische bankkaart wel met kredietkaart.

 7. Ook mag je niet uit het oog verliezen dat veel supermarkten betalingen met je Spaanse bankkaart niet toelaten.

  In Belgie of Nederland zien ze Spaanse debetkaarten als “kredietkaarten”. Het concept dat je een kaart hebt die er voor hen uitziet als een “kredietkaart” omdat ze zelfde formatting heeft qua nummers is niet gekend.

  Als je probeert te betalen met je Spaanse debetkaart krijg je steevast de reactie dat je niet kan betalen met kredietkaarten. Dit krijg je in grote supermarkten zoals Albert Hein.

  1. Klopt helemaal. Heb er zelf ook last van in bijvoorbeeld restaurants waar ze de Spaanse pas niet accepteren. Supermarkten en bv. bijenkorf of media markt kon ik gewoon met de pin betalen zonder problemen.

 8. Remco, dit klopt niet echt hoor.
  Eerstens: dit is niet van sinds 2016 maar bij mijn weten al jaren eerder.
  Tweedens: onlangs pinde ik geld bij mijn eigen bank “Banco Popular” (onlangs overgenomen door Santander) en moest ik ook commissie betalen. Ik heb nog geen tijd gehad om een klacht in te dienen en ik gebruik meestal 1 vd 2 andere banken waar ik een rekening heb om geld te pinnen

  1. Dat is inderdaad al jaren zo, ik woon sinds 2005 in Spanje, en toen was het zeker al zo. Ik had eerst La Caixa, en wist dat er een aantal banken waren waar ik zeker niet ging pinnen omdat die heel veel vroegen als commisie.

   1. maar euh, dan klopt dit zinnetje toch niet:

    Sinds 2016 is het toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te berekenen als men pint bij een andere bank dan de eigen bank

    Het was altijd al toegestaan om in Spanje een bepaalde commissie te bereken als je pint bij een andere bank. Vanaf 01-01-2016 hebben ze de wetgeving rond de commisie aangepast. Dit wil niet zeggen dat dit het begin was van het vragen van commissie. Ook in de link die je zelf geeft , is het heel duidelijk dat het ging om een aanpassing van de wetgeving.

    Volgens mij hebbben ze de bestaande commissies onderhevig gemaakt aan striktere regels. Voordien hadden banken vrijspel in de hoogtes en manier van aanrekenen van commissies, dat is dus veranderd

    1. Dar laatste wat je zegt klopt niet, het is juist andersom. Tot 2016 waren banktarieven in Spanje gereguleerd (de overheid legde de maximumtarieven vast). Vanaf 2016 mogen banken vragen wat ze willen, maximumbedragen zijn afgeschaft. Zo is Abanca bijvoorbeeld de gepensioneerden waarmee ze groot zijn geworden gaan uitmelken. Eerst hadden ze gratis rekeningen, nu worden ze gestraft omdat ze niet met de computer om kunnen gaan en de dure tarieven voor kantoorhandelingen moeten betalen. Pure (vanaf 2016 legale) chantage, ook omdat die groep niet snel overstapt naar een andere bank.

     1. het gaat wel om commissie bij het pinnen van geld.. dat was voordien onbeperkt in hoogte. . sinds 2016 is er een maximum commisie die een bank kan vragen aan een gebruiker van een andere bank om gebruik te maken van zijn automaten. voordien was dit niet zo. .

      Ayer, 1 de enero, era la fecha que el Gobierno dio a las entidades financieras para que establecieran la comisión máxima que impondrán a los no clientes por extraer dinero de sus terminales, aunque la mayoría de los bancos ya empezó a cobrar este importe en los últimos días del 2015.

      http://www.expansion.com/empresas/banca/2016/01/02/5686bc90268e3e9a4a8b45a7.html

 9. Wij hebben de Spaanse ING en ziet nooit 2 euro maar 1,50 euro bij het pinnen. Dan pin ik ook niet en zoek het volgende pin automaat. Bij een 4B kun je met de ING wel gratis pinnen. De ING heeft ook iets unieks de TWYP app waarmee je bij alle aangesloten winkels ook kunt pinnen tot 150 euro. Zo ga je bijv. even naar de Dia koopt een paar produkten en je pint gelijk wat extra geld erg handig.

  1. De ING in Spanje is een verhaal apart omdat dit volgens mij officieel geen bank is. Het heeft een eigen netwerk van pinautomaten maar er zijn er heel weinig te vinden. Daarom is de ING verplicht om samen te werken met andere banken en aangezien de ING graag zonder commissies wil werken in Spanje dient de ING naar andere mogelijkheden te zoeken waaronder TWYP /wat volgens veel mensen niet altijd even goed lijkt te werken). De 4B pinautomaten zijn ook niet overal te vinden.

   1. Toch zweer ik bij de ING aangezien de rekening en pas niets kost, TWYP heeft inderdaad nog wat kinderziektes. En er is een app verkrijgbaar op je tablet of telefoon die je precies verteld waar een pinautomaat staat en wat voor bank het is of 4B. Voorheen hadden wij CAM later Sabadel maar wat een ….. bank is dat zeg en ging ook steeds meer kosten op jaarbasis. Nu al jaren zeer tevreden bij de ING.

   2. De ING in Spanje is gewoon een bank hoor, want ze bieden bancaire diensten aan en dat mag je alleen doen als je een bank vergunning hebt. Ze hebben echter geen kantoren netwerk, hooguit een kantoor per regio onder de naam van Interbank.
    ING richt zich in Spanje voor bijna 100% op internet klanten, overigens wel met een zeer goede backoffice via telefoon, e-mail en het internet bankieren van ING Direct.
    ING direct is een 100% onderdeel van de ING Group en heeft in Spanje naast ING Direct nog een paar werknamen.
    Het heeft voordelen en nadelen zoals met alles is, je kan niet makkelijk ergens fysiek terecht, dat is een nadeel voor velen, het grote voordeel is dat alles zonder kosten is.
    Overboekingen, opnames etc.

    Even een andere kanttekening, volgens mij is er ooit afgesproken binnen EU verband dat banken elkaar onderling GEEN kosten meer in rekening mochten brengen voor het pinnen in het buitenland en ook niet voor het pinnen bij concurrenten.
    Ik kom niet veel meer in Nederland en als ik er kom hoef ik meestal niet te pinnen, kan iemand mij vertellen of er in Nederland, en ook AUB bij de Belgen, sprake is van kosten als je bij een andere bank dan je eigen bank geld opneemt?
    Volgens mij niet, maar misschien dat iemand me dat kan vertellen.

    1. Vorige jaar Santander, met een Duitse EC Commerzbank kaart ( aka geen krediet kaart ): Bijna 5 euro aan transactie kosten ( 400 Euro en 200 Euro afgehaald ), dus 10 euro bijna op men rekening. Kan je zelf zeggen welke automaat het was ( La Caxia op 22 Calle Túnel Burgos Santander ). En tussen haakjes, geen informatie van de kosten of toch niet dat ik me kan herinneren want ik was grondig verbaast toen ik thuiskwam en die “extras” zag. Betalen in de Spaanse winkels was gratis.

     Als ik men Belgische kaart in Duitsland gebruik voor geld afhalen, betaald ik nergens kosten.

     Gebruik ik men Duitse Commerzbank kaart in Duitsland dan is het gratis afhalen in de Commerzbank en De Post bank automaten. Als de rest betaal je commissie maar dan tonen de automaten je ook het bedrag dat je zal moeten betalen.

   3. ING is wel degelijk een bank in Spanje en heeft bv in Alicante daar ook een prachtig Oranje gekleurd pand . Dat wil nog niet zeggen , desgevraagd, of ze iets met de NL ING te maken hebben , zeiden ze daar op mijn vragen . Vreemd!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken