Spanje past wet aan zodat werknemers recht hebben op digitaal te disconnecten

Spanje past wet aan zodat werknemers recht hebben op digitaal te disconnecten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse overheid zal nog voor het einde van dit jaar de wet op de gegevensbescherming aanpassen om deze gelijk te laten lopen met de Europese verordening. In deze nieuwe Spaanse regels staat o.a. dat minderjarigen jonger dan 14 jaar zonder toestemming van de ouders niet meer zomaar op de sociale netwerken mogen komen en dat werknemers recht hebben op disconnecten.

Spanje is van plan om voor het eerst en als een van de weinige Europese landen het recht van werknemers op digitale ontkoppeling te reguleren. Dat wil zeggen dat zodra een werknemer het kantoor uitloopt hij of zij de smartphone en e-mails mag negeren ofwel men heeft het recht om te disconnecten van het werk.

De Franse werknemers kunnen al gebruik maken van het recht om te disconnecten en dat moet in Spanje ook gaan gebeuren. Het komt maar al te vaak voor dat van werknemers verwacht wordt dat deze na sluitingstijd van een kantoor ten allen tijde beschikbaar zijn via de smartphone voor belletjes en vragen en via de e-mail om deze te beantwoorden.

Om dat te voorkomen dient men in Spanje de wet aan te passen wat de Spaanse regering van plan is nog voor het einde van dit jaar voor elkaar te krijgen. Na aanname van deze wet, die de steun heeft van alle politieke partijen, hoeven werknemers tijdens vrije dagen en vakanties niet meer met het werk bezig te zijn en zijn ze niet verplicht te antwoorden als het werk belt of mailt.

Of dat in de praktijk ook zal gaan werken is nog maar de vraag natuurlijk maar een aanzet vanuit de Spaanse overheid is er in ieder geval.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.