skip to Main Content
Spanje past wet aan zodat werknemers recht hebben op digitaal te disconnecten
123rf

Spanje past wet aan zodat werknemers recht hebben op digitaal te disconnecten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Digitaal disconnecten per wet geregeld in Spanje

123rf

MADRID – De Spaanse overheid zal nog voor het einde van dit jaar de wet op de gegevensbescherming aanpassen om deze gelijk te laten lopen met de Europese verordening. In deze nieuwe Spaanse regels staat o.a. dat minderjarigen jonger dan 14 jaar zonder toestemming van de ouders niet meer zomaar op de sociale netwerken mogen komen en dat werknemers recht hebben op disconnecten.

Spanje is van plan om voor het eerst en als een van de weinige Europese landen het recht van werknemers op digitale ontkoppeling te reguleren. Dat wil zeggen dat zodra een werknemer het kantoor uitloopt hij of zij de smartphone en e-mails mag negeren ofwel men heeft het recht om te disconnecten van het werk.

De Franse werknemers kunnen al gebruik maken van het recht om te disconnecten en dat moet in Spanje ook gaan gebeuren. Het komt maar al te vaak voor dat van werknemers verwacht wordt dat deze na sluitingstijd van een kantoor ten allen tijde beschikbaar zijn via de smartphone voor belletjes en vragen en via de e-mail om deze te beantwoorden.

Om dat te voorkomen dient men in Spanje de wet aan te passen wat de Spaanse regering van plan is nog voor het einde van dit jaar voor elkaar te krijgen. Na aanname van deze wet, die de steun heeft van alle politieke partijen, hoeven werknemers tijdens vrije dagen en vakanties niet meer met het werk bezig te zijn en zijn ze niet verplicht te antwoorden als het werk belt of mailt.

Of dat in de praktijk ook zal gaan werken is nog maar de vraag natuurlijk maar een aanzet vanuit de Spaanse overheid is er in ieder geval.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Het is m.i. een stap in een goede richting! Voor werk- en rusttijden is ooit hard “gevochten” . Digitalisering is een geweldige uitkomst voor velen. Maar verschil tussen privé en werk is en behoort een verschil te blijven!!
    Veel plezier in je vrije tijd!!

  2. Dit zal niets uithalen. Spaanse bedrijven lappen regels toch wel aan hun laars (overuren, zwart werken, contractverlengingen, verlofrechten…). Regels over digital disconnecten negeren is dus een lachertje voor ze.

  3. Ja, ja… En de wat met de tijd die gespendeerd wordt om privé emails, whatsapps, internet shoppen etc. tijdens het werk gedaan wordt. Die zou dan ook ‘disconnected’ moeten worden. Ik denk iedereen die zijn verantwoordelijkheid kent met zowel werk en privé goed gescheiden kan houden, en door werkgever en werknemer onderling geregeld moet kunnen worden. Een wet hiervoor lijkt me overbodig.

    1. Precies wat U schrijft maar bij al dat links georienteerde spul moet alles van één kant komen. De baas is altijd de zondebok.

  4. Heeft FB en ook andere media niet zo iets , dus geven die kinderen gewoon een andere geboorte datum op bij het registreren . En het toetsenbord kan niet aan de vingers voelen of ze liegen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken