Tolvrije C-32 snelweg in Catalonië op komst

Tolvrije C-32 snelweg in Catalonië op komst
Beeld: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GERONA – In Catalonië heeft de regionale overheid vrijdag het plan ‘Pacte de Mobilitat Sostenible del Maresme’ gepresenteerd waarin de toekomst vermeld staat van o.a. de snelwegen, andere wegen en treinnetwerk aan de Costa Maresme en Costa Barcelona. In dat rapport wordt gesproken over het tolvrij maken van de C-32 snelweg in augustus 2021 en de investering van 430 miljoen euro in verbeteringen van o.a. het spoor.

De C-32 is een belangrijke snelweg in Catalonië die 132 km lang is en in 2004 ontwikkeld werd door drie bestaande snel- en autowegen samen te voegen. In feite bestaat deze Catalaanse tolweg uit drie delen, te weten tussen Montgat en Blanes aan de kant van de Costa Maresme (noorden van Barcelona) en tussen Castelldefels en Sitges aan de Costa Barcelona (ten zuiden van Barcelona). Het derde gedeelte gaat over de Ronda de Dalt door de stad Barcelona.

De C-32 snelweg is de oudste tolweg van Spanje en zal dus in augustus 2021 na 52 jaar tolheffing tolvrij worden. Maar tolvrij wil nog niet zeggen dat de C-32 ook gratis wordt, aldus de Catalaanse regionale krant. De Catalaanse regionale overheid spreekt ook een vignet systeem waarbij dat zou gelden voor zowel de autorijders uit Spanje als het buitenland. Verdere details daarover zijn nu nog niet bekend.

De C-32 uitgelegd

Zuidelijke gedeelte (El Vendrell-Sant Boi de Llobregat)

Het zuidelijk gedeelte van de C-32, ook bekend als de Autopista de Pau Casals (officieel) of Túnels del Garraf (onofficieel) heette voor de hernoeming van wegen in Catalonië autovía A-16. Het is een gedeeltelijke tolweg, autopista, die parallel loopt aan Barcelona’s (provincie) zuidelijke Middellandse Zeekust vanaf het knooppunt met de AP-7 bij El Vendrell tot de afslag met het vliegveld van Barcelona waar het een tolvrije weg wordt bij Sant Boi de Llobregat. Het verbindt verschillende belangrijke steden zoals Vilanova i la Geltrú, Sitges en Castelldefels en komt dicht langs het vliegveld.

Middelste gedeelte (Sant Boi de Llobregat-Montgat)

Het middelste gedeelte correspondeert met de autovía B-20, ook bekend als de Ronda de Dalt, wat deel uitmaakt van Barcelona’s Rondes (ringwegen). Omdat dit gedeelte beheerd wordt door de Spaanse overheid is het nog niet hernoemd.

Noordelijke gedeelte (Montgat-Palafolls)

Het noordelijke deel maakte vroeger deel uit van de voormalige autopista A-19, ook bekend als Autopista del Maresme. Het begint bij de kruising met het middengedeelte (B-20) met de autovía C-31 bij Montgat en eindigt bij Palafolls waar het op de N-II aansluit. De weg doorkruist de comarca Maresme en verbindt belangrijke steden zoals Vilassar de Mar, Mataró, Arenys de Mar en Calella. Een verlenging van dit gedeelte van Palafolls naar Blanes staat gepland en is recentelijk goedgekeurd om gebouwd te gaan worden. Een verdere verlenging van Blanes naar Lloret de Mar en Tossa de Mar is een controversieel onderwerp en is nog in de overlegfase.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.