Guardia Civil agent veroordeeld voor het schieten op zijn collega na voorstellen partnerruil

Guardia Civil agent veroordeeld voor het schieten op zijn collega na voorstellen partnerruil
Beeld: Canva

Guardia Civil agent veroordeeld voor het schieten op zijn collega na voorstellen partnerruil

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SORIA – Het Spaanse hooggerechtshof heeft een jaar en twee maanden gevangenisstraf opgelegd aan een politieagent van de Guardia Civil die twee keer op zijn collega schoot. Dit gebeurde tijdens een discussie die begon omdat de agent een partnerruil voorstelde. Dit alles gebeurde op 29 maart 2017 bij de wachtpost van de Guardia Civil in Almarza in de provincie Soria in Castilië en León. De agenten hadden een goede relatie, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ze waren aan het communiceren via WhatsApp over onderwerpen die niet met hun werk te maken hadden.

Op een gegeven moment werd het gesprek gespannen, toen één van de twee agenten een partnerruil voorstelde aan de andere agent. Deze wees het aanbod met respect af. Hoewel de agent wel zijn excuses aanbood, werden er toch beledigingen en bedreigingen geuit.

Aan het eind van de dienst wilde de agent die het voorstel gedaan had graag praten met zijn collega om de zaak op te helderen. Hij zocht hem ’s avonds laat op in een park, waar de ander zijn hond aan het uitlaten was. Daar kregen de agenten opnieuw ruzie. Ze hadden overigens allebei hun uniform nog aan en ook de wapens nog bij zich. De agent die zijn hond aan het uitlaten was, besloot om terug te gaan naar huis. De ander reageerde daarop door zijn wapen te trekken en een schot te lossen dat vlak langs de benen van de andere agent ging.

Toen deze zich realiseerde wat er aan de hand was, besprong hij de agent met het getrokken wapen om hem het wapen af te pakken. Op dat moment schoot deze nog een keer. De kogel ging gelukkig de lucht in. Uiteindelijk wist de agent met de hond het wapen uit de handen van de ander te rukken.

Na het gebeurde besloten de twee agenten naar het huis van een derde agent te gaan, die op dat moment de taken van de commandant uitvoerde, om hem het hele verhaal uit te leggen. Deze man, die bovendien door één van de twee agenten beschuldigd wordt van drinken tijdens werktijd, zei tegen de twee dat ze niets tegen de kapitein moesten zeggen, want dan zouden ze allemaal in de problemen komen.

Nadat ze de hulzen uit het park hadden opgeruimd, ging de agent die het slachtoffer is van het gebeurde, weer terug naar het politiebureau. Daar zei hij tegen zijn collega die de taken van de commandant op zich nam, dat deze de kapitein moest bellen. Dat wilde de man niet doen. Het slachtoffer  pakte toen de telefoon van de ‘commandant’ af en belde zelf de kapitein. De kapitein antwoordde dat hij direct naar het bureau kwam.

De agent en de ‘commandant’ begonnen ruzie te maken en toen de ‘commandant’ naar huis wilde gaan, sloot de ander snel de deur. De hand van de ‘commandant’ kwam vast te zitten tussen de deur en begon erg te bloeden.

De ‘commandant’ en het slachtoffer verlieten vervolgens het bureau zonder op te houden met ruziemaken, om naar het huis van de gewonde te gaan. Eenmaal daar aangekomen ontstond er een worsteling om het wapen van de agent die eerder al in het park had geschoten in handen te krijgen. Juist op dat moment arriveerde de kapitein, die beval om de gewonde naar het ziekenhuis te laten brengen en om de collega die de schoten had gelost te zoeken. Deze werd kort daarna gearresteerd.

Het hooggerechtshof bevestigt al deze feiten. De agent die de schoten loste krijgt een jaar en twee maanden gevangenisstraf voor het plegen van een misdaad in verband met de fundamentele rechten en openbare vrijheden.

De agent die de taken van commandant waarnam krijgt ook drie maanden gevangenisstraf voor een delict tegen de plichten van de dienst als agent, terwijl de agent waarop geschoten was een boete moet betalen van 600 euro voor een delict tegen de efficiëntie in dienst. Hij moet ook nog een boete betalen van 3.000 euro aan de ‘commandant’ van wie hij de hand heeft verwond.

Ga naar de inhoud