Waarom zal de Middellandse Zee onder orkanen lijden zoals die in Florida?

Waarom zal de Middellandse Zee onder orkanen lijden zoals die in Florida?
Beeld: Canva

Waarom zal de Middellandse Zee onder orkanen lijden zoals die in Florida?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de verwoestende orkaan die vorige week over Florida trok, is het nieuws heet van de naald. Volgens een wetenschappelijke studie kan ook het Middellandse zeegebied in de toekomst steeds meer onder de invloed van orkanen lijden. Wat is er aan de hand en wat heeft de klimaatverandering er mee te maken?

De vernielingen die orkaan Ian heeft achtergelaten in Florida zijn van een ongeziene omvang. Wat de klimaatverandering met de intensiteit van de storm heeft te maken, moet nog duidelijk worden. Dat er een verband is valt echter steeds moeilijker te ontkennen. Volgens een studie die in 2019 verscheen in het Geophysical Research Letters kan ook het Middellandse zeegebied in de toekomst onder invloed van orkanen vallen.

De alarmbellen gaan af wanneer intense stormen (cyclonen) tropische karakteristieken aannemen en gepaard gaan met extreme windkrachten en regenval. Door de klimaatsverandering gebeurt het echter dat die zware stormen zich sneller verplaatsen, waardoor ze gebieden zoals het Middellandse zeegebied beïnvloeden. In wetenschappelijke termen noemt men die stormen ‘medicanes’, orkanen van het Middellandse zeegebied.

Volgens de studie is het waarschijnlijk dat die zogezegde ‘medicanes’ tijdens de herfst steeds sterker worden. Ook zouden ze warmere centra ontwikkelen die steeds langer aanhouden. Met andere woorden ontstaat zo een stevigere tropische structuur, waardoor het waarschijnlijker wordt dat ze de intensiteit van een orkaan bereiken. In dat geval is ook het risico op hevige regenval steeds groter.

Deze herfst waren de gevolgen van die evolutie al merkbaar. In Murcia viel op minder dan 10 minuten meer dan 41 liter per vierkante meter. Op de Canarische eilanden hield de tropische storm Hermine lelijk thuis. Volgens de weerdienst AEMET viel op veel plaatsen tot vijf keer meer dan het vorige record van september. Alleen al de schade van Hermine wordt geschat op meer dan vijf miljoen Euro. Als de evolutie effectief aanhoudt zoals de wetenschap voorspeld, zal het Middellandse zeegebied zich schrap moeten zetten voor het ergste.

Ga naar de inhoud