Meer dan 3.000 gevangen slangen op de Balearen eilanden

Meer dan 3.000 gevangen slangen op de Balearen eilanden
Beeld: via canva.com

Meer dan 3.000 gevangen slangen op de Balearen eilanden

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De ‘serpiente de herradura’ of hoefijzerslang, die waarschijnlijk in een geïmporteerde olijfboom meekwam naar de Balearen, heeft zich daar razendsnel verspreid. Dit komt door het gebrek aan natuurlijke roofdieren. De slang is nu ook te vinden op Ibiza, Formentera en Mallorca. Dit jaar zijn door de autoriteiten, met de hulp van honderden vrijwilligers, meer dan 3.000 exemplaren gevangen. Zij plaatsen vallen in het veld en in de buitenwijken, waar de slangen vrij spel hebben.

Tijdens de zomer van 2023 zijn er veel invasieve slangen gevangen op de Balearen. In Formentera zijn er tussen de 600 en 800 gevangen, in Ibiza tussen de 1.500 en 2.000 en in Mallorca een paar honderd. Op Mallorca worden deze slangen als een bedreiging gezien voor de inheemse hagedis, die op de eilandjes Dragonera, El Toro en Cabrera leeft.

De hoefijzerslang (serpiente de herradura), de gladde slang (serpiente bastarda) en de adderslang (serpiente de escalera) zijn invasieve soorten op alle Balearen, behalve op Menorca waar de gladde slang al sinds oudsher voorkomt. De hoefijzerslang en de gladde slang staan ​​ook op de nationale lijst van invasieve soorten.

De exacte manier waarop invasieve slangen in de Balearen zijn aangekomen, is niet bekend, maar experts denken dat ze mogelijk verborgen in sier-olijfbomen zijn aangekomen. De Balearen zijn de eerste regio in de Europese Unie die regelgeving heeft ingevoerd voor het vervoer van goederen om het binnenkomen van invasieve soorten, in het bijzonder slangen, te voorkomen.

Invasieve slangen in de Balearen zijn een bedreiging voor het milieu, maar niet voor mensen. Ze eten inheemse soorten, zoals hagedissen en kustvogels. Experts dachten aanvankelijk dat hoefijzerslangen zich alleen over land verplaatsen, maar er zijn ook zwemmende slangen in open zee gezien.

In 2016 begonnen op Ibiza en Formentera de eerste campagnes voor de bestrijding van invasieve slangen. Het doel was de pitiusa-hagedis (lagartija pitiusa) te beschermen. Het programma is sindsdien elk jaar uitgebreid en nu wordt er ook in Mallorca gewerkt. Daar wordt de Balearische hagedis (lagartija balear) op de eilandjes beschermd tegen de mogelijke komst van hoefijzerslangen. Ook wordt de adderslang gecontroleerd, waarvan de populatie in sommige gebieden van Mallorca groeit.

Ga naar de inhoud