Search
menu
Search

‘Monster’ van 400 kilo uit het riool van Huelva gevist

‘Monster’ van 400 kilo uit het riool van Huelva gevist
Beeld: @AguasDeHuelva / X & canva.com

‘Monster’ van 400 kilo uit het riool van Huelva gevist

In de Andalusische stad Huelva hebben gemeentewerkers een ‘monster’ van 400 kilo uit het riool gehaald. Het gaat in dit geval echter niet om een dier, maar om een meer dan 400 kilo wegend kunstmatig monster dat bestaat uit vochtig wc-papier dat voor aardig wat problemen zorgt in heel Spanje.

De medewerkers van het gemeentelijke waterbedrijf Aguas de Huelva hebben een ‘monster’ uit het riool gehaald, een ‘monstruo-toallitas’. Het was niets minder dan een gigantische bal van vochtig wc-papier van meer dan 400 kilo. De schokkende foto van de bal werd gedeeld op X (twitter) om een idee te geven van de omvang van het probleem dat uit ons toilet komt.

Volgens het waterbedrijf had de vochtige wc-papier-bal, als hij niet was “gevist”, de riolering van de provinciehoofdstad kunnen verstoppen of in zee kunnen belanden, met de daaropvolgende vervuiling en het gevaar voor zeedieren.

Vochtig wc-papier kan tot 600 jaar in de natuur blijven bestaan. Bovendien zijn ze gemaakt van microplastics, een materiaal dat een van de belangrijkste vijanden van het milieu is geworden, vooral in zeeën en oceanen, waar ze worden geconsumeerd door zeedieren en in de voedselketen terechtkomen.

Dit monster-incident is een reminder dat vochtig wc-papier een groot probleem kan vormen voor het milieu. Het is belangrijk om ze op de juiste manier af te voeren om verstoppingen en vervuiling te voorkomen, dus niet doorspoelen, maar in een afvalbak gooien.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?